Fadderskap hjälpte Göteborg tillbaka i leken

Publicerad: 2025-03-12
Ligaföreningens jobb
Malmö och Stockholm finns kvar på önskelistan. Göteborg är tillbaka i ligaleken - med tacksamhet för stödet som ligaföreningen erbjuder.
– Det är stora steg att ta från Superettan till ligan, fadderskapsprojektet har varit väldigt viktigt för oss, säger Carina Peleg, verksamhetschef i Högsbo Basket.

Alla lag som dessutom kommer upp till SBL Herr erbjuds att vara med i "Fadderskapsprojekt", som innefattar bland annat ekonomiskt- och kompetensstöd under de två första åren. Stöd ges också om en klubb hamnar i krisläge.

– Fadderskap är något vi jobbar med framför allt för klubbar som vill in i ligan, vi tittar på gapet mellan redan etablerade klubbar och de som har en bit kvar. I projektform kan vi ta fram en handlingsplan. Vi har jobbat med Uppsala, har pågående med Högsbo och håller fortfarande på i Umeå som kämpar på och gör det bra, så det går åt rätt håll, förklarar Sören Westin, ordförande i ligaföreningen och fortsätter:

– Vi kan också hjälpa till innan en klubb ska ansöka om att gå upp i ligan, och året innan handlar det om förberedelse inför att ta steget upp från Superettan.

Mattias Wackenhag, ligachef för SBL Herr:

– Ligaföreningen kan hjälpa till ekonomiskt, pengar är en sak men det viktiga i fadderprojektet är att klubben ska få en bra bild av vad som väntar då SBL är en helt annan nivå.

Det färskaste exemplet på en nygammal klubb som är tillbaka i SBL Herr är klubben som huserar i Gothia Arena, belägen i Västra Frölunda. Högsbo Basket är originalnamnet på storklubben i Göteborg. Genom åren har staden haft ligalag med en del olika sponsornamn. På herrsidan har det blivit SM-guld 1994 som Kärcher Basket och 1996 som New Wave Sharks.

På damsidan är det två SM-guld, 1975 och 1976 - under namnet Högsbo Basket. På senare år har Högsbos damer varit uppe i SM-final, men fick 2019 ge sig mot Umeå.

– Nu var det givet för oss att vi skulle tillbaka upp i SBL Herr med klubben Högsbo, det är viktigt att alla kan känna tillhörigheten och det inte minst för att vi har så bred ungdomsverksamhet, säger Högsbos verksamhetschef Carina Peleg.

Fadderskapsprojektets betydelse i processen för herrlagets väg upp från Superettan?

– Hela arbetet började för två år sedan då vi skapade en grupp inom föreningen och sedan har vi jobbat ihop med två personer från ligaföreningen med olika möten och workshops. Det handlar också om ett långsiktigt arbete och det är bra att de håller oss i hand hela tiden när det kan dyka upp saker som vi inte hade koll på.

– Vi har hört historier om lag som kommit upp i ligan men inte blivit kvar, så vi försöker ducka för en del problem. Man har förstått att det måste vara en stabil organisation, ska man orka hela vägen så funkar det inte med att ett fåtal entusiaster tycker det är kul med ligaspel, säger Carina Peleg.

I projektet har det varit en rad möten med olika teman, allt från stora områden till mer specifika saker som biljettsystem. Och bara en sådan sak som att klubbens DJ har varit iväg på workshop. Bland åtgärderna kan även nämnas praktiska saker i hemmaarenan där verksamheten består av basket på många olika nivåer - som att skapa egna omklädningsrum för ligalagen.

– Den sportsliga sidan är inte med, utan fokus i fadderskapsprojektet ligger på organisationen. Får vår del gäller det att orka med allt, vi har även damligalag och stor ungdomsverksamhet. De stora sakerna handlar om ekonomi, organisation, marknadsföring och evenemang. Förarbetet har varit grymt viktigt under ett par år innan vi tog steget upp till ligan, säger Carina Peleg.

Vad var skillnaden för klubben att inför 2024/25 utöka med även ett herrlag i högsta serien?

– Organisatoriskt krävs det mer och ekonomiskt är det ett större åtagande med fler matcher i herrligan. Bra var att vi redan hade strukturen och behövde inte hitta en massa nya funktionärer.

– Att jobba i projektet har varit annorlunda än att bara sitta och ringa något samtal, de andra klubbarna har varit jätteöppna med vad de gör och hur. De har delat med sig av mycket erfarenhet. Vi tävlar mot varann på planen, men inte utanför. Nyckeln är verkligen att kunna lära av andra.

Hur ser det ut i löpande arbetet nu under den här ligasäsongen med herrlaget?

– Ungefär varannan månad har vi möten med återkoppling och själva har vi gjort besök hos andra klubbar.

Säsongen 2024/25 är inne i vårsäsongen och slutet på grundserien närmar sig. Hur går tankarna inför framtiden?

– Varför gör vi det här? Det är för att vi älskar sporten och ska ta hand om det vi har. Vi bygger för framtiden och tar små steg i taget, det är tanken. I storstaden vill vi få in ungdomarna och få vår sport att öka i popularitet.

Detta är den fjärde och sista delen i vår artikelserie om det jobb som ligaföreningen "gör i det tysta".

📲 Här kan du läsa de övriga artiklarna:

Del 1: SBL Coach Clinic nytt drag

Del 2: Jobb i det tysta - för framtidens liga

Del 3: Många plus syns i kristallkulan

Peter Hegethorn
Officiella samarbetspartners