Sören Westin. Hur mår ligaföreningen just nu?
– Den mår bra, vi väljer också att se det positiva. Det viktiga just nu är den ökade exponeringen, dels höjs ligans publiksnitt när klubbarna jobbar mer än tidigare med publikfrågan och det är en framgångsfaktor på sikt.
– Dels betyder sändningsavtalet med Bonniers mycket, nu har vi allt bättre kvalitet med fler kameror, studioinslag och expertkommentatorer. I runda slängar innebär tittarsiffrorna att fyra gånger så många som publiken i hallarna ser matcherna. Det blir också allt viktigare att det är mycket folk i hallarna.
Något positivt exempel kring publiken?
– En kul sak är att Umeå har högre publiksnitt trots alla förluster den här säsongen, så de jobbar med publikfrågan. Det är också härlig akustik i gamla hallen i Umeå där jag själv har spelat för länge sedan.
Finns några särskilda utmaningar?
– I bland kan jag känna att vi är lite för rädda för konkurrensen från hockeyn och fotbollen. Det finns fortfarande utrymme för oss att fylla våra hallar runt om i städerna.
Är raden av klubbarnas svaga bokslut en effekt av svallvågor från pandemin?
– Klubbarnas intäkter ökar, men samtidigt ökar även kostnaderna. Vi ser några saker som påverkar;
1) Effekter efter pandemin
2) Inflationen som lett till stigande priser.
3) Den svaga kronan som gör importspelare dyrare.
4) Ytterligare en sak är att det krävs auktoriserad revisor för att klubbarna ska få elitlicens, det innebär också saker i bokföringen med krav på korrekt periodisering, exempelvis för sponsoravtal som sträcker sig över mer än ett år. Det kan ge kortsiktiga försämringar i resultatet.
Den här säsongen har SBL Herr ett annorlunda spelschema med tre inbördes möten plus tre så kallade utjämningsmatcher. Hur ser du på det?
– En grundfråga är hur många matcher som ska spelas, klubbarna har fasta kostnader för anställda/spelare och rörliga intäkter på arrangemang. När det gäller spelschema så lägger Svenska Basketbollförbundet ut stommen och sedan petar vi i det. I år blev det lite speciellt då vi från början trodde det skulle bli fler lag.
– När schemat läggs är det många faktorer som måste tas in, för sändningarnas skull vi vill spela på många olika dagar och inte bara samlade omgångar med alla matcher samtidigt. Lokalt har sedan de olika lagen olika önskemål, exempelvis beroende på andra arrangemang i deras närhet.
– Sammanfattningsvis så blev tre omgångar plus tre utjämningsmatcher inte riktigt bra eller sportsligt rättvist. Det är något vi måste titta på till nästa år och intäktsmässigt vore det också bättre att alla möter alla fyra gånger.
Kan det bli något helt nytt upplägg?
– Med flera lag, exempelvis tolv klubbar i ligan så kan man snegla på lösningar som finns i andra länder. Vi har ju även i Sverige tidigare haft varianter i stil med "A1 och A2". En poäng med uppdelning är att även lag lägre ned i ligan ska ha fler intressanta matcher där de kan vinna, topplagen kanske vill spela fler gånger. Ju fler lag vi får desto större möjligheter. Om man skulle vilja går det absolut att hitta olika modeller.
Vad ser du när du kikar i kristallkulan fem år framåt?
– På sikt är jag väldigt optimistisk. Vi har redan nu hyfsade hallar överallt och hoppas att basketnästet Nässjö inom två till fem år ska ha helt ny arena. Det ska byggas en ny modern facilitet i Stockholm som ska ta uppåt 2 500 åskådare och det behövs hallar med kapacitet.
– I dagsläget har vi ett publiksnitt på 1 100 åskådare i grundserien, jag ser framför mig och är rätt övertygad om att det har ökat med +300 om fem år. Målet är att nå en beläggningsgrad på 75-80 procent i alla hallar, det finns ledig kapacitet.
– Fler lag är en annan sak, det tar lite tid, men minst tolv lag och kanske upp till 14 om några år. Särskilt skulle jag vilja se representation från Skåne och helst då Malmö.
– Inom fem år har både ligan och klubbarna väsentligt bättre ekonomi.
Detta är tredje delen (av totalt fyra) i vår artikelserie om det jobb som ligaföreningen "gör i det tysta".
📲 Här kan du läsa del 1: SBL Coach Clinic nytt drag och del 2: Jobb i det tysta - för framtidens liga