Jobb i det tysta - för framtidens liga

Publicerad: 2025-02-19
Ligaföreningens jobb
De svenska elitklubbarna gör ett stort jobb som syns allt mer, inte minst genom den ökade exponeringen i form av allt vassare livesändningar av ligamatcherna. I bakgrunden pågår samtidigt ett arbete i regi Föreningen Basketligan herr.

För dagen finns tio klubbar i spel i Svenska Basketligan (SBL) för herrarna. Det finns moln på himlen i form av en rad sämre ekonomiska bokslut hos klubbarna, och ett bakslag då en planerad snabb utökning av antalet lag i högsta serien stoppades av förbundsstyrelsen i Svenska Basketbollförbundet.

SBL Herr som serie styrs i olika delar av Svenska Basketbollförbundet och av Föreningen Basketligan herr (FBh).

– Formellt handlar det om samarbetsavtal med förbundet där vi förfogar över ligans kommersiella rättigheter och förbundet ansvarar fullt ut för tävlingsverksamheten, regelverket och domarna, förklarar Sören Westin som är ordförande i FBh.

Genom avtal har ligaföreningen rätt till en plats i Tävlingsnämnden och på den stolen sitter Jonas Larsson, Borås Basket.

– Sedan har vi rätt att ha synpunkter och ge yttranden kring olika frågor. I allt väsentligt fungerar samarbetet väl, säger Sören Westin, som tillägger;

– Förbundet har också rätt till en plats i vår styrelse, något de valt att inte utnyttja.

Hur har utvecklingen varit när det gäller att kunna se basket på distans?

– När jag går tillbaka en massa år så var läget att ingen ville sända basket överhuvudtaget. Så vi bestämde oss för att starta en egen kanal och den hade vi fyra-fem år. Från det kunde vi lämna ett koncept med teknik på plats till Bonniers som har andra ekonomiska muskler än vi har.

– Vi är väldigt tillfreds med Bonnieravtalet och matcherna visas även på en rad lokaltidningar, livesändningarna genererar också lite mer skriverier om basket i tidningarna. Det är bara två lag Högsbo och Umeå som enbart går att se via Expressen. Tidningarna Göteborgs-Posten och VK/VF i Umeå är inte med, säger Sören Westin och fortsätter:

– Jag har tillsammans med Kim Orre från Umeå BSKT:s styrelse besökt sportchefen för de sammanslagna tidningarna i Umeå, men där hade vi föga framgång och fick ett stumt mottagande. Men positivt i Umeå är coach Torbjörn Gehrkes närvaro, han har förmåga att dra med sig folk.

Den digitala satsningen har inte tillkommit av en slump.

– När vi bildade föreningen för tio år sedan insåg vi att vi aldrig skulle få plats i gammelmedia där det mest satsas på ishockey, fotboll och en del lokala saker, förklarar Sören Westin som fortsätter;

– Föreningen har en och en halv anställd som jobbar med hemsidan och marknadsföring. Finessen är att vi och alla klubbar har samma tekniska lösningar så att det blir lättare för klubbarna. Exempelvis kommer highlights från matcher ut samtidigt, med fokus på rörlig bild vill vi att all trafik ska gå genom klubbarna. På vår egen hemsida har vi även annat material som krönikor, SBL Podden med mera.

Hur är den långsiktiga strategin för att svensk herrbasket ska växa?

– Den underliggande frågan handlar om i vilken riktning klubbarna ska gå. Låga kostnader eller höga intäkter? Vi vill att det ska bli fler heltidsanställda ledare och spelare, klubbarna ska bli professionella. Några klubbar är redan långt framme, andra kan kallas semiprofessionella, och ser man på Superettan är knappt någon förening där i dagsläget. Det är ett stort steg men de behöver helst i alla fall vara halvprofessionella.

– Om vi ska kunna hjälpa svensk basket genom att försörja landslaget med svenska spelare så krävs mer professionalitet och då är det linjen höga intäkter som man måste på. Vi som liga måste hålla ihop för att ta steg för steg och gå mot mer intäkter, avslutar Sören Westin.

Detta är andra delen (av totalt fyra) i vår artikelserie om det jobb som ligaföreningen "gör i det tysta".

📲 Här kan du läsa del 1: SBL Coach Clinic nytt drag

Peter Hegethorn
Officiella samarbetspartners