Krönika: Tempo, fart och intensitet – finns det i SBL?

Publicerad: 2024-03-17
Krönika
I veckans söndagskrönika resonerar Jonte Karlsson kring tempot, farten och intensiteten i de matcher som spelas i SBL.

Vi börjar närma oss slutspelet och tanken på det gav mig hopp om bättre matcher efter att ha bevittnat ett antal väldigt sega dylika i SBL. Några av lagen har ju inte så mycket att spela om, men jag tror mig ändå se ett problem gällande dagens rubrik eftersom vårt spel många gånger är så väldigt tempolöst.

Jag har ju tidigare tagit upp liknande problem i mina krönikor, men kände ändå att jag måste lyfta på en sten som ligger tungt i vägen i vårt sätt att spela ligabasket. Om inte annat för att få den mer utvecklad. Frågan är bestående och har så varit i många år, men jag ser sällan något program/regelverk för att förbättra vår produkt i den här frågan för de som skall betala inträden, samt följa vår högsta liga på herrsidan. Det är ju å andra sidan inte vår starkaste gren i den inhemska sporten att göra något, däremot är vi desto bättre på att tycka om alla andra.

Allt börjar i en match med att det är på riktigt (se min tidigare krönika), och det har jag redan delat mina åsikter om. Det finns även andra frågor i den här kompotten som kan vara av värde att ställa och den första är enkel. Varför kan lag inte springa upp i anfall i stället för att gå med bollen? Oavsett om du vill spela kontrollerat tempo eller ej, så måste det väl vara av vikt för alla att transportera upp bollen så snabbt som möjligt, så att du har maximalt med tid att hitta ett bra skottval. Ser vi även på hur det står still med aggressiviteten och försvaret hos våra lag så är det ju till och med ibland så att jag undrar om inte tidigare generationer kan vara med i vissa moment igen.

Kravanalys

Men det är kanske inte så konstigt att vi har det som vi har det, för så har det varit länge. År 2011 arbetade jag som landslagschef på Svenska Basketbollförbundet, och där gjorde vi en kravanalys på basketen som skulle visa hur Sverige kunde bli bättre internationellt på elitsidan. Vi jämförde massor av parametrar med många olika länder och då hittade vi en del saker som var markanta skillnader hos oss jämfört med andra ligor. En sådan fråga var hur mycket snitt tid de bästa spelarna hade på plan i de olika ligorna. Det säger sig nämligen självt att spelare som spelar mer än 30 minuter per match inte orkar med att göra det jag saknar här ovan. Och det oavsett vilken nivå de spelar på. För övrigt ett ganska självklart påstående.

Jag kommer ihåg att jag ägnade massvis av timmar åt att jämföra alla ligor i Europa med vår egen och sedan gjordes ett rankingsystem utifrån de siffror vi hade. Ganska snabbt kunde vi konstatera att ju bättre ligor, desto fler spelare använde de under en match. Som ni vet så är ju jag en stor fantast av Euroleague som är det bästa vi har i vår världsdel och jag finner personligen större nöje i de matcherna än att till exempel se på NBA. Några av anledningarna till mitt val är den ständiga farten, fysiken, aggressiviteten och vikten av att vinna som alltid, oavsett lag, skapar sevärda matcher.

Vi kan ju inte på något sätt jämföra oss med Euroleague när det gäller kvalité på spelare, coacher, ekonomi eller annat. Men det som ändå är intressant här är att de bara haft fem spelare denna säsong som spelat mer än 30 minuter i snitt per match. Av de totalt 18 lagen så har 13 av dem ingen spelare som spelat över 30. Fortsätter vi sedan att kika på de ligor som ligger snäppet under så ser det likadant ut, medan de ”sämre” rankade ligorna sedan ökar antalet 30 minuter-spelare drastiskt.

Högt minutsnitt

I vår egen SBL har vi denna säsong hela 23 spelare som lirar mer än de 30 minuterna (tre av dem är amerikaner som flyttat vidare) som jag valt som gräns. Samtidigt finns det då bara ett enda lag som inte har någon spelare med så högt minutsnitt, och det är ju givet att Norrköping Dolphins tar den utmärkelsen. Som vi alla vet så har de dominerat årets serie och även om de ibland spelar sämre så kan ingen anklaga dem för att inte hålla tempo och aggressivitet i försvar. Vilket givetvis gör dem roliga att titta på och vilket uppenbarligen även drar publik. Även Borås spelar med många spelare i sin rotation även om de använder, i mina ögon, Ryan Logan och Ibi Watson över vad jag kan tycka är hälsosamt. Vi vet ju också att de här två lagen för närvarande (förlåt BC Luleå och Jämtland) är favoriter till att spela SM-final igen.

Nu kommer många säga att Norrköping har mest pengar och därför fler bra spelare och så tror de sig klara sig undan egen kritik. Det är klart att de har, men varför kan inte de andra coacherna/ledarna/åskådarna i stället konstatera att om vi spelar fler spelare så kommer även våra bästa spelare att bli bättre. Vila är ju ett oerhört underskattat sätt att kunna få möjligheten att höja kvaliteten på de minuter som du är inne på planen. I alla fall enligt den tes jag tror på.

Och jag har sagt det förut, har man inte förutsättningar som de bästa så måste man i alla fall göra sitt yttersta för att det skall bli bättre, och här finns en möjlighet till det. Jag ser massor av spelare i SBL samt Superettan som lätt kan snitta tio minuter per match som avlastning för de som går tunga minuter. De handlar bara om att våga, samt att sluta komma med förutsägbara ursäkter. Coaching handlar till många delar om att utveckla den produkt som finns, inte att bara klaga avundsjukt på de som har det bättre. Ta hellre ansvar för det egna och gör det bättre, så kommer även ditt resultat totalt sett att öka kvalitetsmässigt. Och i det här fallet kostar det inte en krona!

Därefter går det att klättra på rankingen samtidigt som du gör sporten en tjänst då den blir bättre i form av fart, kamp och aggressivitet. Vilket då gör den mer attraktiv att både se på samt identifiera sig med. För att inte tala om den breda elitutveckling som därmed kan ske. Då kanske det till och med kan bli enklare att ordna till så vi blir ännu fler lag i SBL. Och vem vet, kanske även SBBF får för sig att göra en ny kravprofil samt även de komma med tankar/beslut om hur vi skall spela bättre elitbasket. Just i fallet med SBL så är det kanske ligan själv som skall fundera på sätt att se till att lagen följer de utvecklande teser som finns. Varje liga i världen är unik och styr sitt regelverk själva så låt oss våga samt ”lagföra” (populärt ord i samhället idag) det som utvecklar oss.

/Jonte Karlsson

📋 Här hittar du Jontes tidigare krönikor!

De synpunkter och åsikter som förs fram i den här texten är helt och hållet skribentens egna. Dessa ska inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL Herr.

Jonte Karlsson
Officiella samarbetspartners