SUPERETTAN
Efter Henrik Schöldströms krönika förra helgen tog det lite spinn och det blev en del skriverier och åsikter. Några få representanter från Superettan kände sig trampade på tårna och valde att öppet bita ifrån. För er som inte läst krönikan - läs den här!
Jag kommer sammanfatta vad jag tycker är viktigt i den diskussionen och för er som faktiskt vill höra Henrik Schöldströms åsikt, lite mer på djupet, rekommenderar jag även att lyssna på podcasten Bänkvärmarna som finns bland annat på Spotify (Avsnitt 238: "Tvättkorgen", från: 48:30).
Jag kan känna en viss empati att man känner sig sårad för att bli kallad otillräcklig, samtidigt som man lägger ned 20 oavlönade timmar i veckan för att sin förening ska överleva.
Men vi får inte glömma att krönikor sällan är personliga påhopp, utan helt enkelt texter som skrivs för att provocera fram och skapa debatt, samt förhoppningsvis, få till en förändring till det bättre.
FÖRÄNDRING
En sådan förändring gjordes då Superettan skapades. Tanken var att minska gapet till SBL genom att förbereda klubbar och spelare att ta steget upp i högsta serien. Detta är fakta som finns dokumenterad hos Svenska Basketbollförbundet (SBBF). Ytterligare en förändring gjordes förra året när SBBF, SBL Herr och Superettan tog ett beslut, att för basketens skull måste SBL Herr få in fler lag.
Alla parter var överens och det finns det protokoll som kan bevisa. Detta är fakta så där är enskilda personers åsikter överflödiga.
Att man sedan måste backa ifrån den ambitionen på grund av olika anledningar, bland annat ekonomiska, måste respekteras - så är det bara - shit happens!
Men vi kan inte blunda för att vi behöver fler lag i SBL och dagens Superettan är uppenbarligen inte svaret på hur vi löser det.
SERIESYSTEMETS KOLLAPS?
Superettan frodas säkert vis-á-vis den ambitionsnivå dess klubbar satt upp internt. Att spetsen på spelarkvalitén är bra behöver vi inte ens diskutera. Det finns massor med spelare i Superettan som platsar i SBL. Det är också fakta. Det vet jag för jag scoutade personligen en handfull spelare jag ville ha till Köping Stars, och signade slutligen en av dom, Mattias Herlitz. Men många tackade nej.
Sverige behöver en ”andra liga” som är drivande i seriesystemet.
Jag vill påstå, med emfas, att ingen av er kommer att hitta en enda europeisk nation vars ”andra liga" inte kämpar sig blodiga för att ta sig upp i respektive länders ”finrum”. Vårt seriesystem har kollapsat då ambitionen att tävla bytts ut mot motion.
I SBL får man träna basket 15-20 timmar i veckan, spela matcher över hela landet, spela direktsända matcher i TV och dessutom slippa betala pengar för att spela basket.
SBL slussar år, efter år, efter år ut både svenska och internationella spelare till mycket bättre ligor där de tjänar mycket större pengar och lever sin dröm. Det går inte att skoja bort! SBL håller en bra europeisk nivå vis-á-vis våra ekonomiska förutsättningar.
Problemet med Superettan är resurserna att utveckla tillräckligt många spelare för behovet vi har i Sverige. Lag i Superettan tränar mellan 4-8 timmar i veckan (i SBL 15-20 timmar).
Det finns lag i Basketettan som tränar mer än vissa lag i Superettan. Problemet är som sagt inte kvalitén på de bästa spelarna, för de är bra. Men den största majoriteten av de bästa spelarna är "gamla” SBL-spelare som inte vill framåt i sin karriär för de har ofta civila jobb och familj, eller helt enkelt inte fick tillräckligt med speltid i SBL.
Vi måste därför ha fler lag i SBL för att få fram fler unga spelare som vill satsa på basket, samt ge mer speltid åt fler och fler, och då håller det inte att Superettan inte har ett enda lag som vill upp i SBL till säsongen 2025/26.
Och snälla - säg nu inte att vi ska ta bort importerna för då säljer vi inte en enda biljett till matcherna, och då kommer publiksnittet i SBL att droppa från runt tusen personer per match till ett par hundra personer per match som det ser ut i Superettan med tapp av sponsorer som följd.
De ekonomiska resurserna i SBL är överlägsna Superettan och det är fakta.
HUR SKA BASKETEN BLI RELEVANT SOM SPORT I SVERIGE?
Svaret är förstås att landslagen måste prestera i EM. Basketen i Sverige, för den oinvigde, har en fluktuerande relevans. De enda lagen som är relevanta på riktigt i Sverige just nu är Norrköping Dolphins på herrsidan, och det svenska damlandslaget på damsidan som precis tagit sig till EM.
Individuellt är det Bobi Klintman och Pelle Larsson i NBA och kanske, kanske systrarna Frida och Elin Eldebrink, samt Jonas Jerebko som etsat sig fast i närminnet på "Svensson", främst på grund av lång, trogen och framgångsrik tjänst, samt Nick Rajacic som tar plats i media och sprider basketens gospel.
Om någon av oss andra tror att vi är relevanta hos "Svensson", så är det dags att släppa hörnflaggan och komma in i matchen!
HUR SKA VI FORTSÄTTA VÄXA?
För mig är det viktigt att vi begriper att Svensk Basket är en produkt och vi måste växa tillsammans. Vi måste gemensamt ta chansen och rida på siffrorna som säger att basket är den näst snabbast växande sporten i Sverige (fotboll +14% - basket +11%).
Vi har inte råd att bli stående på perrongen - igen!
Vi är i EM med damerna 2025 - stort grattis!
Vi har två aktiva NBA-spelare på herrsidan, flera dam- och herrspelare på hög nivå både i Europa och på college i USA. Vi måste rida denna våg!
För att växa som sport räcker det inte med att vi växer som ogräs på bredden. För att bli relevanta, på sikt, krävs att vi parallellt får en vassare och bredare spets som dessutom är synliga och relevanta i både traditionell media, men också i det sociala mediaflödet.
Det är så samhället ser ut idag och det är samhället vi själva skapat. Vi behöver profiler. Intressanta, kunniga och karismatiska förebilder, och profiler som syns och hörs.
För att SBL ska växa måste de få hjälp av Superettan - Superettan får inte vara en motpol! Speciellt inte i Stockholm.
TA PLATS, STICK UT OCH VAR RELEVANT
Jag har, utan att tidigare skrivit om det, i hemlighet önskat att fler spelare och coacher bjuder på sig själva mer i intervjuer. De sista månaderna har jag sett enstaka coacher kliva ur sin kokong och varit intressanta att lyssna till. De har inte agerat som torkande färg. Bravo!
Jag måste ge ännu mer kredd till flera spelare som pratar mer i detalj i sina intervjuer, visar känslor och inte alltid säger ”vi var för dåliga”, i stället för att hylla motståndarna som faktiskt gjorde er dåliga. Åtminstone förklara varför ni var dåliga med annat än klyschor som ”vi var inte redo” eller ”vi följer inte vår gameplan” - utveckla resonemanget. Fler och fler spelare har tänkt till och levererar bättre och bättre intervjuer. Bravo!
Skämta lite. Bli förbannad. Skäll på någon/något. Bit dig inte alltid i tungan, även om du kanske ångrar dig i efterhand.
Skulle det delas ut böter av förbundet, så tycker jag personligen att SBL eller din klubb kan plocka upp den räkningen om det du sa inte var helt uppåt väggarna förstås. Fan, ring mig så pitchar jag in en slant av boten om det är så.
Vi hörs om några veckor då jag tänkte ta upp just ämnet ”gameplan”!
/Torbjörn Gehrke
De synpunkter och åsikter som förs fram i den här texten är helt och hållet skribentens egna. Dessa ska inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL Herr.