Krönika: Superettan är ett dundermisslyckande

Publicerad: 2024-11-10
Krönika
Henrik Schöldström har fattat pennan och tycker i veckans söndagskrönika till om Superettan.

Sett till varför serien skapades är Superettan ett dundermisslyckande. Jag jobbade på Svenska Basketbollförbundet när involverade parter beslöt att överge division 1 norra och södra för att skapa Superettan.

Syftet: Att se till att fler klubbar/organisationer/lag är förberedda på att ta klivet upp till SBL Herr (dåvarande Basketligan herr).

Utfall: En serie för elitmotionärer.

Ja, jag målar med en rätt bred pensel nu, men det är en övertydlig signal om läget att först när säsongen redan börjat kunde man bestämma sig för hur det blir med ned- och uppflyttning för lagen i Superettan.

Från början var planen att SBL Herr skulle utvidgas med fyra lag från Superettan till säsongen 2025/26. Verkligheten frontalkrockade med visionen. Det fanns helt enkelt inte en chans att fyra lag från Superettan kunde och ville klara av åtagandet att spela i SBL säsongen 2025/26.

Basketligan herr skapades till säsongen 1992/93 och var den första serien i svensk elitidrott som ställde andra krav än sportsliga för att flyttas upp till högsta serien. Så småningom har alla större bollsporter följt efter.

Från att basketen hånades för sitt seriesystem, så skapades en acceptans för att det är så här kommersiell elitidrott fungerar. Det finns ett talesätt i Hong Kong, moh ching, moh meng = inga pengar, inget liv.

Basketen hade tidigare än alla andra en förståelse för detta, men har under de här 30 åren inte klarat av att skapa tillräckliga intäkter för att leva ett hälsosamt elitidrottsliv.

Största distriktet 

Stockholm är det största basketdistriktet i Sverige med cirka 50% av antalet utövare på ungefär 25% av befolkningen. Det är alltså inte konstigt att 8 lag av 16 i Superettan är från Stockholmsdistriktet. Problemet är att bara två av de åtta lagen är topp-6 i Superettan. Fem av de sex bottenlagen i Superettan kommer från Stockholm. Samtidigt kommer noll lag i SBL Herr från Stockholm. Nej, Uppsala och Södertälje är inte Stockholm!

På drygt tio år har det alltså inte hänt någonting av det som man ville åstadkomma genom att skapa Superettan för drygt tio år sedan.

Det är helt meningslöst att peka finger och säga att det är X:s eller möjligen O:s fel att det blivit så här. Det som behöver göras är att än en gång skapa en vision som det finns enighet runt, och sedan faktiskt jobba med enighet mot den visionen.

Ska man backa från Superettan och återgå till division 1 norra och södra?

Fördelar: Lättare att få ihop ekonomin då man får färre och kortare resor. Ett smart spelschema kan ge mer tid till träning utan att det krävs en större tidsmässig insats av spelare, ledare och funktionärer.

Nackdelar: Det är ett stort och tydligt steg bakåt. Det skapar inte entusiasm, lust och glädje för att jobba vidare framåt.

Positivt läge

Jag har sannerligen inte lösningen på hur man ska göra och är inte heller en diktator som kan befalla folk att jobba hårdare. Men just nu befinner sig basket i ett positivt läge. Vi har två svenska spelare i NBA. Sveriges damer har precis kvalificerat sig för EM 2025. Basketen är tillsammans med fotbollen en av få sporter där antalet utövare växer.

Expressen/Bonnier News är en kommersiell partner som sänder matcherna i SBL Herr för att tjäna pengar.

Sociala medier har gjort att den yngre generationen har en allmänt bättre koll på basket än någonsin förut.

Det här är ett läge som behöver utnyttjas. Det görs bara genom enighet, genom att fatta gemensamma beslut som så många som möjligt står bakom och är beredda att jobba mot. Man måste skapa den entusiasmen då det i de flesta fall kommer att vara ett obetalt arbete som leder framåt. Det kommer att ta tid. Det kommer att kännas obekvämt. Det kommer att kosta.

Men situationen där alla lag i SBL Herr har svårt att få ihop ekonomin kombinerat med att Superettan knappt har någon ekonomi, och i praktiken inte ens fungerar som en positiv utvecklingsmiljö måste förändras.

Den största förändringen för elitbasketen, oberoende av seriesystemet, måste ske i Stockholm.

Stockholm är landets största distrikt, har störst potentiell publik, störst potentiell ekonomi och överlägset flest utövare, men inte en enda klubb med realistiska ambitioner att på allvar vara ett elitlag.

Det kan inte fortsätta vara så här när svensk basket har ett jätteläge att ta flera kliv framåt!

/Henrik Schöldström

De synpunkter och åsikter som förs fram i den här texten är helt och hållet skribentens egna. Dessa ska inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL Herr.

📲 Här hittar du alla tidigare publicerade krönikor!

Henrik Schöldström
Officiella samarbetspartners