Krönika: Önskestaden - "Vi är inte rädda"

Publicerad: 2025-03-23
Krönika
Våren är inte bara avgörande tid med slutspel för lagen i SBL. Det är samtidigt en period för granskningar och funderingar inför kommande säsonger. Klarar alla kraven? Blir det utökad liga? Krönikören har bland annat kollat läget i staden som pekats ut som den heta önskningen när det gäller att få ett ligalag.

Att spela i SBL är ingen lek. Det handlar inte bara om att stoppa bollen i korgen, en klubb måste leverera på många olika områden. Inför 20424/25 sattes tre klubbar under särskild lupp från Elitlicensnämndens sida, BC Luleå, Umeå BSKT och Uppsala Basket. Sportsligt sett är innevarande säsong till största delen alldeles underbar med kamp ända in i kaklet om positionerna inför SM-slutspelet. När det gäller de två gängen under strecket, Högsbo och Umeå, så finns fallskärm i form av beskedet att inget lag åker ur ligan. Planen på att likt andra lagsporter införa upp/nedflyttning sköts på framtiden efter protester och överklagande från en rad klubbar på nivå under ligan och det som gäller inför 2025/26 är ansökningsförfarande.

Inför 2025/26 kan det bli elva lag. Dels har samtliga tio lag i årets liga anmält sig för fortsättning i SBL. Därtill har topplaget i Superettan, Sloga Basket Uppsala, skickat in sin ansökan. Bakgrund hämtad från klubbens hemsida:

"Sloga Uppsala är en kulturförening som funnits sedan 1995, där basket från början varit en viktig del av föreningens aktiviteter". Seniorlaget bildades 2015 och har steg för steg tagit sig upp genom Stockholmsserier och spelar idag i Superettan. Det serbiska ordet "Sloga" betyder enhet eller samhörighet."

Sportsligt kommer klubben att vara godkänd, återstår att se om Slogas organisation, ekonomi och arrangemang, bedöms vara tillräckligt bra för att staden Uppsala ska få uppleva ligaderbyn kommande säsong. Från Sloga Basket kommer det optimistiska tongångar:

– Vi har bestämt att vi ska försöka ta platsen i SBL, säger klubbens ordförande André Bajic till Upsala Nya Tidning.

Sloga Baskets ansökan kommer att granskas under de närmaste veckorna.

– Det är en kombo av att vi i Tävlingsnämnden ska hålla hearing med Sloga om deras plan för spel i ligan och att Elitlicensnämnden ska ha hearing om ekonomi, budget och organisation. Det är nästa steg, säger Peter Öqvist som Tävlingsutskottets ordförande och även ledamot i Svenska Basketbollförbundets styrelse.

Sloga spelar i dag sina matcher i en mindre hall i Uppsala, kan de få dispens eller behöver de flytta till den större arenan Fyrishov?

– Det är klart att vi anser att SBL Herr ska spelas i ligaarenor, säger Peter Öqvist.

När det gäller beslut om hur SBL ska spelas kommande säsong är det Svenska Basketbollförbundets styrelse som har sista ordet.

– Ytterst är det beslut i förbundsstyrelsen som gäller, förklarar Peter Öqvist.

Storstäder: Efter att Göteborg genom Högsbo Basket kom tillbaka till ligan är det ett stående önskemål att även övriga storstäder, alltså Malmö och Stockholm ska bli en del av den högsta svenska serien. När det gäller Stockholm är det på senare år dels Fryshuset som gjort tre säsonger med endast två vunna matcher i SBL åren 2020-2023, dels Djurgården som drog sig ur efter en enda säsong 2019/20. Om er krönikör får tänka fritt så skulle det landa på att få tillbaka klassiska Alvik Basket. Klubbens herrar under ledning av coach Panagiotis "Jotti" Nikolaidis är för närvarande mittenlag i Superettan.

Sören Westin, ordförande i Föreningen Basketligan herr (FBh), sade nyligen så här i en intervju om hur han såg på framtiden för SBL Herr:

– Minst tolv lag och kanske upp till 14 om några år. Särskilt skulle jag vilja se representation från Skåne och helst då Malmö.

En passning som undertecknad tog vidare till Joakim Källman, förbundscoach för herrlandslaget som är klart för EM-slutspel och till vardags sportchef i Malbas.

– Sören Westin är en klok man. Ett lag från Malmö behövs och vi är inte rädda. Vi har några delar på plats, men behöver några delar till och det gäller främst ekonomi och organisation, säger Källman.

Läget i Malbas är allmänt uppåt. Klubbens damlag, coachat av Källman, finns i toppen i södra basketettan och har i sista omgången (13 april) seriefinal mot Brahe Basket. Såväl Malbas som Brahe har anmält sig som nya för ligaspel i SBL Dam 2025/26. Malbas har finfin ungdoms- och juniorverksamhet. På killsidan märks det genom att klubben i USM har HU21-laget, HU17-laget framme i kvartsfinaler, samt HU15 i semifinal.

Herrlaget som coachas av Rade Vojnovic var i fjol tolva i Superettan och har den här säsongen klättrat till fjärde plats i tabellen.

– Stommen i laget kommer härifrån Öresunds-regionen, vi har många unga spelare med lokal anknytning. Det är kul att se att de får och tar chansen till mycket speltid. Vi har fått ihop det bra under den här andra säsongen i Superettan, säger Joakim Källman.

När vi få se Malbas tillbaka i SBL Herr?

– Än så länge har vi inget uttalat mål om tid för det. Men det är inte en fråga om, utan när. Det måste vara rätt i tiden eftersom det är viktigt att det är en hållbar satsning, säger Malbas sportchef.

Landets sydligaste ligalag på herrsidan har genom åren haft olika namn, vi minns Mataki och Heta Skåne. Senast Malmö hade herrlag i ligan var det som Malbas ett par år 2015-2017, den gången tog det slut på grund av ebb i kassan. Känslan är tydlig att vi så småningom får se Malbas tillbaka i SBL - men närmast ska årets ligasäsong avgöras. När dessa rader författas återstår två omgångar och grundseriens tabell ska definitivt spikas på kvällen fredag den 28 mars.

/Peter Hegethorn

De synpunkter och åsikter som förs fram i den här texten är helt och hållet skribentens egna. Dessa ska inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL Herr.

📲 Här hittar du alla tidigare publicerade krönikor!

Peter Hegethorn
Officiella samarbetspartners