Krönika: En matchspeakers bekännelser

Publicerad: 2025-04-27
Krönika
I veckans söndagskrönika skriver Viktor Petrovski om något av det roligaste han vet - nämligen att vara speaker på en basketmatch.

I drygt 30 år har jag varit konferencier på en rad olika event. Det har varit tvära kast. Allt från premiäröppnandet av en ny El-Giganten Megastore, mängder av galor, handbollsmatcher, innebandymatcher, karaoketävlingar, allsvenska fotbollsmatcher och matcher i SHL, inför fullsatta läktare. Allt har varit väldigt inspirerande, men inget är roligare än att vara matchspeaker på en basketmatch. 

Det finns få saker som jag älskar så mycket som att få ropa ut namnen på en poänggörande basketspelare. Att höra hur arenan, fylld av basketälskande besökare, jubla unisont är näst intill beroendeframkallande. Jag vet inte hur många matcher jag gjort men oavsett vilken turnering, landskamp eller SBL-klubb som jag hjälpt genom åren så är känslan densamma. 

Jag vet också att det finns folk som inte gillat mitt ”ropande”.

På min kylskåpsdörr sitter exempelvis en tidningsartikel från Svenska Dagbladet. Den är daterad från sent 90-tal och har rubriken ”Svensk Basket – idrottens såpopera”, i artikeln sågas både min insats och det matcharrangemang som jag arbetade med. En match mellan Solna Vikings och New Wave.

Journalisten som skrev artikeln gick till frontalangrepp mot eventet som han inte tyckte var värdigt ett idrottsevenemang i Sverige. Bland annat skrev han att ”Svensk Basket vill vara världens bästa lilla horhus” och ”är det inte den usla musiken som spelas så är det en speaker som vrålar ut namnen på poänggöraren som om det gällt en auktionsutropning”.

Auktionsutroparen, som beskrivs i artikeln, var alltså undertecknad och även om det så klart inte är så roligt att få negativ kritik har jag behållit artikeln för den är, redan när den skrevs, väldigt underhållande i sin ilska. Artikeln visar också hur synen på matcharrangemangen och speakerrollen, på basketmatcher, förändrats sedan dess.

SBL har de senaste säsongerna knutit till sig många bra speakers, konferencierer eller matchpresentatörer. Faktum är att de flesta SBL-lagens speakers håller hög nivå och numer är de en tydlig och viktig ingrediens i matcharrangemanget.

Förklara vad som händer

Det kan tyckas som självklarheter men tål ändå att upprepas. En speaker ska förklara vad som händer på planen. Speakern ska berätta vilka beslut som domaren tar, vem som gjort poäng, foulat, tagit timeout och förklara andra viktiga nyckelhändelser. Men minst lika viktigt är att en matchspeaker också kan entusiasmera publiken så att inramningen kring matcherna blir den bästa möjliga. 

Stämningen under en match kan påverkas beroende på hur matchspeakern gör sitt jobb. 

Jag växte upp med att lyssna till Uppsalas legendariska matchpresentatör, Erik ”Solen” Lundberg. ”Solen” var inte på något sätt objektiv. Tvärtom, han var mer rödvit än vad supportrarna på läktarna var. Han brann för sitt lag men oftast utan att gå över gränsen för vad man kunde säga, i alla fall inte så ofta. Det fanns en sorts oavsiktlig humor i hans sätt att förmedla poängplockare och annan information under matchen. Jag är övertygad att ”Solens” arbete inspirerade oss på läktarna att heja ännu mer och att hans vassa men intelligenta tjuvnyp gentemot motståndarna retade gallfeber på dåtidens etablerade topplag Alvik, Solna och Södertälje.

Det var också ”Solens” sätt att kommunicera under matcherna som blev min inspiration när jag många år senare själv blev speaker. 

Nyckelregler

Under åren som jag arbetat med idrottsevenemang har jag lärt mig några nyckelregler för att få maximal effekt på uppdraget.

Redan under min första ligamatch som speaker insåg jag att det här jobbet görs mycket bättre som ett team. För mig är det viktigt att hela tiden försöka ha blicken på spelet för att inte missa någon viktig händelse. Inte titta ner i några papper, inte skriva ner poängplockare eller föra annan statistik. Därför är det optimalt att ha med sig ytterligare en person som hjälper till med att förmedla statistiken till speaker, och antingen verbalt eller via text, ge den informationen till mig som så snabbt som möjligt levererar den till publiken. 

Det är också viktigt är att vara respektfull mot motståndaren, utan att för den delen ta bort udden av att det faktiskt är du som har hemmaplan och då ska det inte vara för mysigt för det andra laget att spela mot hemmalaget.

Unik sport

På ett sätt är basket en unik sport jämfört med de flesta andra idrotter. En speaker i fotboll, ishockey eller har en mer begränsad möjlighet att kommunicera med publiken under pågående spel. Oftast är det endast målgörare och byten som adresseras. I Basket är "målgörandet” mer frekvent därför blir det en mer naturlig interaktion med publiken. Andra sporter som har liknande möjligheter är handboll och volleyboll men basketen, med sina många "possessions”, är i en liga för sig.

Att sitta i ett sekretariat och känna vinddraget från spelarna, när de passerar förbi, är en upplevelse. Är det dessutom mycket folk i hallen så blir det extra pirrigt att inte säga någon inkorrekt. Gör man ett misstag i en TV- eller radiosändning får man inte den omedelbara reaktion som man drabbas av när några hundra människor tycker man är ute och cyklar. 

En av de mest rutinerade och bästa matchspeakers vi har i Svensk Basket är Kenneth Malmberg, som i över 40 år varit matchspeaker på Norrköpings Dolphins matcher. Han har även varit speaker på landskamper och är just nu mitt inne i ett brinnande slutspel där man inte kan undvika att höra hans stämma, i Stadium Arena, när Dolphins har hemmamatch.

Höja stämningen

För Kenneth är det viktigaste uppdraget att kunna bidra till att höja stämningen på läktarna och att aldrig glömma att det är kärleken till basketen som är drivet att göra jobbet så bra som möjligt.

– Men oavsett var hjärtat slår måste det även finnas en respekt för motståndare och domare, menar Malmberg.

Något som kännetecknar Kenneth Malmberg är också hans strävan att alltid få nya besökare att trivas och kanske även kunna skratta åt något roligt som speakern säger. 

– Det är viktigt att bidra till stämningen, säger Malmberg som inte är rädd för att göra fel utan gärna bjuder på sig själv.

Flera föreningar har valt att ha en mer formell speaker medan man även har en konferencier som fått rollen att presentera tävlingar, artister och att för elda upp publiken. Den typen av fördelning gör det lättare att heja fram hemmapubliken utan att oroa sig för att kommissarien ska ha synpunkter på det som sägs i högtalarna. 

Uppmana hela hallen

Ett knep, om man vill hålla sig på rätt sida, är att aldrig heja på själva laget utan istället uppmana hela hallen, även bortasupportrarna, att klappa och heja.

Under en lång tid fanns det en förlegad bild vad en matchspeaker ska säga och få göra. Fortfarande finns några som tror att en speaker bara ska vara en monoton röst som enbart informerar publiken vem som gör poäng eller begår en foul. Det händer ibland att folk kommer fram till mig med den typen av synpunkter. För mig är matchspeakern en viktig del av matchupplevelsen. Brist på engagemang eller ett pådrivande från speakern lockar inte till sig publik eller inspirerar åskådarna att heja fram sitt lag.

En annan viktig roll jag tycker att en matchspeaker har är att kunna uttala motståndares namn korrekt, veta vilka som dömer och vara redo att förklara om ett domslut är oklart. Att förbereda sig så pass väl att man har koll på vem som spelar och hur deras namn uttalas är en självklarhet och ingår i respekten för motståndaren.

Rätt uttal

Under min tid som speaker på landskamper var jag alltid framme till coacherna för att försäkra mig att jag hade rätt uttal på exempelvis georgiska eller polska spelare.

Arbetet med att kunna höra vad en speaker säger är något som är viktigt för matcharrangörer att tänka på. Inte sällan kommer man till en hall med en bra matchspeaker, men där hörbarheten är begränsad på grund av en dålig ljudanläggning eller för att man inte ljudtestat hur det låter runt om i hallen innan match. Varje arena har olika förutsättningar när det gäller hörbarheten. En matchspeakers roll begränsas av hur mycket publiken hör vad som sägs. Det är därför nödvändigt med en soundcheck innan man släpper in publiken.

Ofta är ljudanläggningen i kommunala hallar gamla och slitna. 

Som arrangör är det bra att ställa krav på ansvariga i kommunen eller i staden så att hallen får en så bra ljudanläggning som det är möjligt.

Det här kanske uppfattas som självklarheter och är inga sensationella nyheter. Men fortfarande har SBL och alla som är speaker inte haft möjlighet träffats för att, med jämna mellanrum, utvärdera och utbyta erfarenheter av sitt arbete. Jag tror att sådana möten skulle bidra till att ytterligare lyfta ett av matcharrangemangens viktigaste ingredienser. 

/Viktor Petrovski

De synpunkter och åsikter som förs fram i den här texten är helt och hållet skribentens egna. Dessa ska inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL Herr.

📲 Här hittar du alla tidigare publicerade krönikor!

Viktor Petrovski
Officiella samarbetspartners