”Bara vi börjar vinna så kommer publiken” är ett uttryck som får håren på min nacke att resa sig. Det finns inget som kunde vara mer fel!
Självklart är det ingen nackdel om ditt lag är framgångsrikt på planen. Men om segrar var det viktigaste incitamentet som krävs för att kunna uppnå en utsåld arena skulle väldigt få idrottsarenor, världen över vara fyllda med publik.
Detsamma gäller i SBL. Vinna är inte receptet för publiksuccéer.
De senaste åren är Norrköping Dolphins det lag som lyckats bäst med att dra folk till sina matcher. De fyrfaldiga regerande mästarna förlorar sällan på hemmaplan. I skrivande stund har man vunnit sju av sina nio matcher på hemmaplan och just nu är man det formstarkaste laget i SBL. Man har sju raka segrar och i den senaste såg 2 230 åskådare laget besegra Köping med stora siffror.
Dolphins har ett imponerande publiksnitt. Under åren som man sportsligt dominerat SBL har man även publikmässigt briljerat med ett snitt på över 2 000 åskådare, per match. Halvvägs in i årets säsong har Norrköping ett imponerande publiksnitt. 1 969 åskådare har hittills besökt Stadium Arena på de nio hemmamatcher laget spelat. Innan grundserien är avslutad tror jag att de åter kommer ha strax över 2 000 åskådare i snitt, per match.
I förarsätet
Med det är Norrköping i förarsätet när det gäller att locka till sig folk till matcherna. När det sen blir slutspel har laget, i princip, alltid ett utsålt Stadium Arena. Men slutspel har ett eget liv och där är det andra förutsättningar som gäller jämfört med grundserielunken.
”Det var ju det jag sa! Bara man vinner så kommer publiken” säger belåtna tyckare som bara tycker att det är segrar som gäller för att locka till sig åskådare.
Det är klart att kortsiktigt kan det stämma att folk dras till ett lag och dess matcher, om det går bra för laget, men faktum är att det mantrat bara är en illusion. Det är dessutom en riskabel väg att gå. Vad händer när folk plötsligt slutar gå, trots att laget fortsätter att vinna? Risken är stor att man tappar ännu mer publik när laget någon gång börjar förlora.
Publikkapaciteten i Dolphins hemmaarena är ungefär 2 700 åskådare. Trots att Dolphins bevisligen gör ett kanonjobb på plan och trots att man har monumentala framgångar, även på läktarna, är det ändå inte fullsatt när Dolphins spelar match i grundserien. När laget exempelvis mötte ett formstarkt Uppsala, i december, kom endast 1 450 åskådare av 2 700 möjliga, till matchen. Stadium Arena har de senaste åren haft en 70-procentig beläggningsgrad, vilket i sig är imponerande. Men fakta är att det alltjämt finns ytterligare ungefär 30 procent skulle kunna se Dolphins spela.
Nu kanske någon tycker att det är orättvist att ta Norrköping som ett exempel. De är ju ändå bäst i klassen. Min avsikt är inte att kritisera utan att visa på potentialen och möjligheterna att klämma in ytterligare basketpublik i SBL:s arenor. För om Norrköping är ett av de goda exemplen så finns det många lag i SBL med enorm förbättringspotential när det gäller att ”fylla” sina läktare.
Topplacering
Ett annat publikexempel hittar vi i Uppsala. Laget har i år överträffat mångas sportsliga förväntningar och har stundtals sniffat på en topplacering i tabellen. Trots att de flesta är överens att laget gjort det bra den här säsongen är man publikmässigt långt ifrån var man borde vara, om allt bara handlade om att vinna för att dra publik.
Knappt 44 procent av beläggningskapaciteten i Fyrishov Arena är uppnådd när laget spelar hemma. Med det är man näst sist utifrån arenans potentiella publikkapacitet, strax före Södertälje, som parkerar allra sist i den tabellen, utifrån sin publikpotential. Hade Uppsalas framfart på planen varit nyckeln borde rimligtvis basketfolket i Uppsala, svältfödda på framgångar, börjat vallfärda till Fyrishov. Nu tycker jag förvisso att 964 åskådare är en rätt bra siffra för att vara Uppsala. Men det är ett lägre snitt än säsongen, 2022/23, när laget gjorde comeback i SBL. Då hade man ett snitt på 1 096 åskådare i grundserien. Nästan 150 personer mer än man har idag.
Under mina år som arrangör av olika idrottsevenemang har jag alltid sagt att du aldrig kan garantera att ditt lag vinner, men du kan alltid garantera att ditt publikarrangemang och att allt runtomkring matchen håller högsta nivå.
Om man inte jobbar för att dra till sig publiken med andra medel än bara genom att vinna matcher kommer man aldrig att uppnå kontinuitet med tillströmning av publik, och därmed sällan eller aldrig få en utsåld hall.
Mycket bra arbete
Jag vill vara tydlig med att säga att det är många SBL-lag som redan nu gör ett mycket bra arbete. Trots begränsade resurser är lag som Norrköping Dolphins, BC Luleå, Jämtland och Borås, väldigt duktiga på att locka till sig publik.
Men hur gör man för att locka folk till arenorna?
Vad är knepen, hemligheten och recepten? Hur ska lagen som spelar i SBL göra för att få ”lapp på luckan”?
Det handlar inte om att vinna utan att vinna publiken.
I kommande krönikor ska jag försöka dela med mig av vad jag tror är viktiga ingredienser för att få SBL-lagen att ytterligare locka till sig publik till hallarna. Men en viktig sak som jag kan säga redan nu är att det handlar kontinuitet.
Det räcker inte med att göra punktinsatser vid ett fåtal tillfällen utan det krävs att man hela tiden jobbar med arrangemangen, match efter match och påminner sig själv och sin potentiella publik, gång på gång, varför de måste komma till just din arena.
Att fylla arenan med publik är ett riktigt ”sisyfos-projekt”. Det är som när man byggt ett sandslott på en vacker strand. Precis när man är klar så kommer en våg och sköljer bort slottet och man är tvungen att börja om igen. Har man gjort ett grundligt jobb med bygget så kanske något torn eller någon vallgrav står kvar så man inte måste börja om från noll varje gång.
Men att ”bygga om” det där publikslottet, det måste man alltid göra.
/Viktor Petrovski
De synpunkter och åsikter som förs fram i den här texten är helt och hållet skribentens egna. Dessa ska inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL Herr.