Antal svenska spelare i de tio SBL-trupperna uppgår till just över 100 stycken med allt från MVP-kandidater till unga dubbellicenser. På en tidig version av svensktoppen finns två son-namn i topp och bland bubblarna två kusiner. En spaning är att det bara blir en ligaspelare uttagen när landslaget fortsätter EM-kvalet mot världsmästaren Tyskland.
Innan ämnet svensktoppen blir det först några rader om Svenska Cupen som krönikekollegan Gehrke skrev intressant om i sitt senaste alster. Undertecknad har en del sköna minnen från den tid då även lag från lägre divisioner fick spela cup.
Med division 2-lag från Luleå kunde man på 80-talet åka till Skellefteå och hoppas lite på att slippa möta Ike Person, det räckte gott och väl med motståndare som Michael Jalmby och P-O Sjödin. Stor upplevelse var även en cupretur borta mot Jokkmokk med Michael Almenäs och kompani, då med såväl publik som mediabevakning. Riktigt kul även om det var garanterad torsk.
När Svenska Basketbollförbundet nu försöker bygga upp "nya" Svenska Cupen är så klart det viktigaste att få till den där stora finaldagen som tyvärr inte finns på schemat den här säsongen. Men varför inte tänka tanken att lägga till ett preludium modell geografiskt? Typ en extra kvalomgång med några wild cards som exempelvis seriesegrande lag från lägre divisioner kan få ansöka om?
Då går vi in på svensktoppen. I upptakten av säsongen 2024/25 har vi sett flera svenska namn utmärka sig. Det har då främst handlat om etablerade spelare som jobbat sig till bärande roller i sina klubblag, det tydligaste exemplet är förstås Gustav Hansson som slog igenom i Umeå innan han flyttade ännu längre norrut för att leda Luleås satsning mot ett nytt guld.
Gustav Hansson är 29 år, Niklas Larsson är 30, Challe Barton 32. Vi kan fortsätta med fler exempel: Nick Spires 32, William Gutenius 32, Pierre Hampton 31, Jonathan Peleg 30, Tim Schüberg 29. Erfarenhet är värdefullt.
Sett till konkurrensen mellan svenska spelare och importer när det gäller grundseriens MVP-titel så har det i riktigt modern tid varit ungefär 50/50 i utdelning. Faktiskt med inhemsk ökning genom tre av de fyra senaste; Viktor Gaddefors 2021, Gustav Hansson 2023 och Adam Ramstedt 2024. Lite tidigare fanns så klart det riktigt stora namnet i Jocke Kjellbom som blev MVP hela fem gånger, inklusive tre raka åren 2016-2018.
Spännande den här nya säsongen är att det finns flera intressanta yngre namn, vi har återvändare från college och hungriga spelare som gjort byten av klubbadress för större roller och drömmen om ett riktigt genombrott. Mest surr är det kring Hugo Bergström som lämnat Norrköping för Köping, han fick en blytung start med endast 3 av 17 i sitt skytte på de två första matcherna. Coach Gabo Loaizas kommentar efter omgång 2: "Alla kan ha en dålig dag, men vi behöver ledargestalten Hugo framöver för att vinna fler matcher".
En duo som startat lovande i SBL är;
Oskar Palmquist från Kinna har kommit hem som ligadebutant för Borås efter att ha gått på Rutgers University som spelar i toppligan Big Ten.
Felix Broström från Göteborg är ny i Nässjö efter att ha spelat collegebasket med South Dakota Coyotes, även det en division 1-skola i NCAA.
SBL-säsongen pågår i runda slängar 30 veckor. Topplistan lär förändras flera gånger under den tiden. Det är knappast troligt att någon kommer att dominera på samma sätt som bandet Mando Diao från Borlänge gjorde på musikens svensktopp där låten "Strövtåg i hembygden" låg etta 86 veckor i rad! Här kommer en tidig lista.
Svensktoppen SBL höstupptakten 2024/25.
1) Gustav Hansson, BC Luleå
2) Niklas Larsson, Uppsala
3) Challe Barton, Nässjö
4) Jonathan Peleg, Högsbo
5) Pierre Hampton, Norrköping
6) Tim Schüberg, Norrköping
7) William Gutenius, Nässjö
8) Nick Spires, Södertälje
9) Lukas Friberg, Uppsala
10) Oskar Palmquist, Borås
Tre bubblare:
Felix Broström, Nässjö
Oskar Wickström-Stümer, BC Luleå
Peter Stümer, Uppsala
Vi som vill upp:
Hugo Bergström, Köping
Adam Johansson, Jämtland
Denzel George, Jämtland
Sverige inledde EM-kvalet med seger hemma mot Bulgarien och förlust borta mot Montenegro i grupp D som är busjämn efter första fönstret - alla lag står på 1/1. Nick Spires, Södertälje, kan bli den enda spelaren (?) från SBL som tar plats när landslaget fortsätter EM-kvalet med dubbla matcher mot regerande världsmästaren Tyskland. Speldatum hemma 22 november och borta 25 november.
Utlandsproffsen dominerar totalt i blågult och det är inte så konstigt med tanke på att de spelar i tuffare ligor än den svenska. Stora roller har guarder som Melwin Pantzar i Bilbao Spanien, Barra Njie i Braunschweig Tyskland och Ludde Håkanson i Murcia Spanien. Bland forwards finns en hel kvartett i den polska ligan, det är Denzel Andersson, Viktor Gaddefors, Chris Czerapowicz och David Höök.
Förra säsongens MVP Adam Ramstedt har lämnat SBL för spel i Nantes i franska andraligan. På centersidan finns Simon Birgander tillbaka i spel med klubblaget Murcia efter skada. Mattias Markusson har fått ett lyft i polska Dabrowa Górnicza. Aktuella för truppen är vidare namn som Tobias Borg, Felix Terins, Zaba Bangala, Olle Lundqvist och Johan Löfberg.
Tyvärr kan inte blågult räkna med nya historiska NBA-duon Pelle Larsson och Bobi Klintman under EM-kvalet, men visst är känslan att svensk basket verkligen är på väg uppåt.
/Peter Hegethorn
De synpunkter och åsikter som förs fram i den här texten är helt och hållet skribentens egna. Dessa ska inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL Herr.