Krönika: Vad är en stjärna?

Publicerad: 2023-10-29
Krönika
I söndagskrönikan denna vecka resonerar Jonte Karlsson kring begreppet idrottsstjärna. Vad krävs för att bli det, och när är man en stjärna?

Det finns cirka 200 miljarder stjärnor i Vintergatan och beskrivningen i olika uppslagsverk säger att en stjärna består av en stor och självlysande himlakropp av plasma. I det totala universum finns det ännu fler och de är i princip omöjliga att räkna. Är det månne lika när det gäller benämningen idrottsstjärnor?

Jag kunde i helgen återigen notera att en idrottsstjärna hade uttalat sig i media angående en fråga av politisk natur. Nyfiken i en strut så ville jag ju omedelbart läsa då det i min tankevärld kanske var Armand Duplantis eller någon annan av världens bästa idrottare som hade sagt något. Då är det ju ofta av intresse att veta vad frågan gällde. Speciellt nu då det händer mängder av jobbiga saker i världen. Nu visade det sig i stället vara en svensk idrottare, som uttalat sig och absolut inte en världsstjärna på något sätt. Vi kan lämna innehållet i artiklarna därhän då jag mer är intresserad av vad en idrottsstjärna är.

Enligt ovanstående ingress så är riktiga stjärnor omöjliga att hålla reda på då de finns i mängder, och dessutom är de likadana och därmed ganska intetsägande som föremål om du inte är astronom. Men är det verkligen likadant med idrottsstjärnor eller är det i den frågan så att de som utnämns till detta är något riktigt extra? Märkligt i så fall då en vanlig stjärna inte alls är något speciellt.

Något unikt

Visst är det så att begreppet idrottsstjärna i media gärna vill framhäva att personen i fråga är något unikt och väldigt bra. Anledningen stavas givetvis att rubriksättare och journalister vill skapa ett intresse för vad de producerat. Om sen personen i fråga är något extra, så får vi aldrig veta de riktiga fakta som borde beskriva varför de är en stjärna samt vilken stjärnklass de i så fall tillhör. I stället dras alla över en kam så att den vanliga Svensson skall tro något är speciellt med den person som beskrivs och vips har vi skapat något som inte är med sanningen överensstämmande. Och så tror många att saker är mycket bättre än vad de verkligen är inom svensk idrott, för att inte tala om svensk basket.

Personligen så tycker jag att det strösslas alltför mycket med ordet stjärna, oavsett om det gäller idrott eller andra gebit inom artist och filmvärlden. Den stora frågan är ju när du blir en stjärna. När du som Lionel Messi har dominerat världsfotbollen under flera år eller när du vunnit det lokala mästerskapet med Knäckebrödhult? Skillnaden på kvalité är ju enorm, men innebörden av stjärna är ju likadan oavsett vilken nivå du befinner dig på. Och vem f-n bryr sig om någon är stjärna eller inte i en värld där bara vinster räknas? Det vore väl i så fall bättre att kalla dem vinnare då det dessutom går att klassificera.

Om vi håller oss till vår basketboll så undrar jag om någon seriös person kan göra en lista över de 250 bästa spelarna i världen som innehåller en spelare från Sverige? Eller varför inte pröva en lista med bara 100 spelare som skall vara de bästa i Europa? Det går ju givetvis inte och då blir det märkligt då uppslagsverken beskrivning av en idrottsstjärna är ”en person som är mycket framstående inom idrott”. Korrekt beskrivning men i vilken klass befinner sig stjärnan? Eller kan man vara stjärna i allt från den högsta ligan till den lägsta. Och framför allt vem är det egentligen som bestämmer om någon är stjärna eller inte?

Svenska basketstjärnor

Vad gör det för folk i allmänhet om de kan läsa om alla svenska basketstjärnor när vi sedan inte har förmågan att tillhöra de 50 bästa landslagen i världen. Jo, det skapar onödiga förväntningar samt ett missförstånd över var vi egentligen befinner oss i baskethierarkin. För att inte tala om vad det gör för de spelare som i tid och otid blir kallade stjärnor? Vilken uppfattning får de om sig själva (speciellt i unga åldrar) när de, efter någon Knäckebrödshultvinst, anses vara stjärnor? För att inte tala om hur vissa beter sig just för att de själva tror att de är stjärnor och därför kan ta sig mängder av friheter både på och utanför planen, samt i de olika media kanaler som finns. Det har vi väl haft nog av exempel med i svensk basket de senaste åren.

För att bli bättre såsom lag och individer så måste vi få en riktig bild av var i sammanhanget och verkligheten vi finns. Har vi inte det så kan vi aldrig bli bättre. Låt oss därför, vi som skriver och kommenterar, hålla igen stjärnbeteckningen och i stället konstatera att en spelare är bra eller mindre bra i vår liga, samt framför allt ställa det i relation till resten av basketvärlden. SBL behöver inga stjärnutnämningar utan duger i sin kvalité ändå i vårt land. Det är nämligen det bästa vi har!

/Jonte Karlsson

De synpunkter och åsikter som förs fram i den här texten är helt och hållet skribentens egna. Dessa ska inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL Herr.

Jonte Karlsson
Officiella samarbetspartners