Krönika: Frågeboxen

Publicerad: 2023-12-17
Krönika
Denna vecka har vår krönikör Jonte Karlsson öppnat upp frågelådan, och svarar på era frågor om SBL och basket i allmänhet!

Först och främst ett tack för att ni ställer frågor. Dessutom många fler än vad jag förväntade mig. De var ibland lite svåra att svara på med tanke på det utrymme som finns. Jag hade gärna önskat gå in ännu djupare på några av dem. Men det får kanske bli i kommande krönikor. Eller nya frågestunder?

Har här valt ut ett antal av dem och svaren kommer härnedan. Hoppas att de ger er något och att ni finner dem intressanta. 

/ Jonte Karlsson

Jens Petersson: Det blir tre frågor i en, för jag tycker de hör ihop. Hur ska SBL kunna växa, hur kan fler klubbar få ekonomin att gå ihop och bör vi minska antalet importer?

– Om det här har jag ju delvis skrivit om i mina krönikor och det är komplexa frågor. Som du vet så tycker jag för det första att lag kan vara med i den högsta ligan utan att alltid känna att de måste vinna SM. Det kan ju finnas andra mål än just vinster i ett inledningsskede. Det innebär, om du kan tänka så, att du inte behöver den ekonomi som krävs för fyra importer exempelvis. Om vi dessutom får fler lag, men i två skikt i tabellen, så gagnar det alla. Även de bästa lagen som här kan få möjligheter att spela sina yngre talanger samtidigt som matcher i den skara som är sämre även de får mer betydelse och skapar intresse. Och mer matcher skapar ju mer intäkter säger alla. De som tycker att matcher bara är en kostnad kan väl spela fia med knuff i stället?

– När det gäller att få ekonomin att gå ihop så är det ju inte svårare än att få ihop din privatekonomi. Du ser till att du inte övertrasserar och vill du ha mer pengar så får du jobba mer och sen sätta ett mål för att kunna få ännu bättre ekonomi. Vi borde även förstå hur vi skall sälja vår produkt. Det gäller oss alla och där är vi inte världsstjärnor direkt. Att bjuda på sig själv, våga sticka ut hakan, vara positiv till vår egen verksamhet, få spelare och coacher att förstå att det endast är dom som begriper fikonspråket, men när vi pratar med fans skall vi prata om sådant de uppskattar och begriper. Där finns en grund att starta på. I vår sport finns det så många ingredienser som är intressanta för företag och andra i form av värderingar och jämlikhet som är naturligt för oss. Och sen kan det ju vara bra om vi tar alla tillfällen som finns att utbilda våra åskådare så att de förstår vad de tittar på. Reglerna är inte alltid lätta att begripa.

– Jag tycker inte att vi bör minska antalet importer. Det är upp till varje förening att bestämma hur många de vill ha. Så är det ju redan idag. Mig veterligen så är det bara fem av de nio lagen som har fullt hus när det gäller den biten.Men skall vi spela internationellt, vilket är viktigt för utveckling, så skall vi inte ha andra regler än vad de har i de internationella tävlingarna.

Peter: Jag funderar på varför basketsverige fortfarande kämpar med att få publik till matcherna. Går man till exempel och kollar på en bra match i Täljehallen så vad är det man får vara med om i upplevelseväg? 80-90% av basketevenemanget handlar om själva basketmatchen. Sen om man har tur så kan det finnas lite försäljning av "merch" i klubbshopen och har man riktigt med tur så kan det bli en skott-tävling i halvtid. Väldigt, väldigt få klubbar i SBL satsar på ett riktigt jädrans ballt evenemang. Hur ser du på det? Tycker du att själva produkten , dvs basketmatchen, ska räcka som dragplåster?

– För mig skall alltid matchen vara huvudingrediensen i anrättningen. Självklart skall vi även ha bra matcharrangemang med olika aktiviteter, men det kräver arbete och det är inte alla föreningar villiga att göra. Men det viktigaste är att arbeta så att det kommer publik på matcherna. Ju mer publik desto bättre blir arrangemanget per automatik. Men då måste klubbarna lägga arbete på att söka upp åskådare som finns på företag och skolor. Att bara annonsera på sociala medier är inte allenagörande.

Sen är det av yttersta vikt att när väl publiken kommer dit att vi bjuder på oss själva som aktörer, men framförallt att vi visar engagemang och allvar när vi spelar.

Robert Karlsson: Vilka är de tre mest underskattade spelarna i SBL enligt dig? (och kanske även vilka som är de mest överskattade spelarna)

– En riktigt utmanande fråga. De tre mest underskattade spelarna i år tycker jag är Denzel George i Luleå, Anes Zekovic i Jämtland och Ludvig Johansson i Borås. De är alla etablerade och spelar en del men får inte i närheten den cred de är värda när de spelar. De gör oftast bara bra och viktiga saker men hamnar alltid i skuggan av importer.

– Följaktligen blir då, för mig, de tre mest överskattade spelarna, importer. Det var som vanligt ett visst ståhej om hur bra dessa amerikaner är/var när säsongen började, men jag tycker hittills att Will Butler Umeå, Jared Godfrey i Borås och Christian Keeling (även om han var bättre i vinstmatchen mot Umeå) inte alls presterar vad jag tycker de skall göra.

Arne Domander: Vad skulle du ge Jämtland för chanser att slå Norrköping i en eventuell slutspelsserie om dom ens har nån, vad tycker du? Vad behöver Jämtland göra, vilka spelare måste kliva fram/ta för sig mer osv. Vad är nycklarna helt enkelt och har dom det som krävs? Dom har ju lyckats en gång i år redan, men det var utan Dawit & Tuys. Vill höra din analys om Jämtlands chanser!

– Det är klart de har chans att slå Norrköping! Och just på det sätt som de besegrade Dolphins senast. Fysiskt spel med kontrollerat tempo är nyckeln för dem och i Adnan Chuk har de en mästare på att styra tempo och få matcherna dit de vill. Jag vet inte hur han gör, och att han tillåts göra det visar ju bara att de redan där har en faktor som kan göra dem till vinnare. Dessutom lyckas de ju ofta att reta upp sina motståndare så att de tappar fattning och koncentration. Du såg väl hur Isaac Vann bara koncentrerade sig på att gaffla med Seth LeDay senast vilket gjorde att han glömde spela själv. Sen tror jag att det skulle vara bra för dem att ha en spelare till i sin rotation och det tror jag de arbetar på vad jag har hört ryktesvägen. Men givetvis skall Norrköping vara favoriter med den trupp och de resultat de visat upp.

Roland Madarasz: Följer dina krönikor med intresse, efter att ha börjat kolla igen på basket efter ett antal års uppehåll (följde främst NBA under Bulls storhetstid på 90-talet). En av grejerna jag reagerar på i dagens basket, som jag tycker förekommer i alla ligor jag kollar på (SBL, Euroleague och NBA), är att alla kommer undan med stegfel titt som tätt. Ett exempel är när guarden driver upp bollen, passar till t.ex. en forward, som lämnar tillbaka bollen till guarden, som vid mottagningen trippar ibland både två och tre små steg. Har aldrig sett en avblåsning för stegfel för just det här. Vad säger du? Har det blivit mer "liberalt" med stegfelen?

– Rent generellt så har ju stegfels regeln förändrat sig mycket från den tid du anger. Visst har den blivit liberalare och jag tror framförallt att det var i NBA de började släppa på det här. Anledningen stavas show… och de vill gärna att stjärnorna skall kunna göra lite extra för att det skall bli häftigt. Efter det så tog resten av världen över, det brukar ju bli så. Min tanke idag är att i grunden så skall du bara blåsa stegfel om du som anfallare har en fördel av det. Precis som du beskriver, när de släpper bakre foten för att kunna driva. Det här småtrippandet du nämner påverkar inte spelet nämnvärt även om det rent regelmässigt givetvis är stegfel. Tror även att den fysiska aspekten idag, speciellt under korgarna, gör att det är svårare att inte ta extra steg för att kunna hålla mot. Bra eller dåligt? Svårt att säga men så länge domarna försöker bedöma situationerna på samma sätt i varje match så kan jag leva med det.

Leif Jansson: Var befinner sig William Magarity?

– William har slutat med basket och det av två anledningar. Han tappade lite lust i och med sin skada (opererade handleden) samtidigt som han kände att han inte hade den där extrema förmågan/viljan att kunna komma tillbaka som krävdes. Idag bor han i USA där han arbetar med att driva eget företag med investeringar i fastigheter samtidigt som han hjälper idrottare som är intresserade att investera i detsamma. I sitt företag har han även en del som bygger och designar hem.

/Jonte Karlsson

📋 Här hittar du Jontes tidigare krönikor!

De synpunkter och åsikter som förs fram i den här texten är helt och hållet skribentens egna. Dessa ska inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL Herr.

Jonte Karlsson
Officiella samarbetspartners