TV: Umeå vände mot Norrköping
Publicerad: 2022-10-28
Matchreferat
Umeå BSKT fortsätter gå starkt i SBL. Under fredagskvällen besegrades de regerande mästarna Norrköping Dolphins med 77-71.

Klicka här för boxscore!

Tip-off till Umeå BSKT, men det tar närmare två minuter innan de första poängen kommer, och då är det Norrköping Dolphins som gör dem från linjen. Umeå sänker sina första poäng efter knappa fyra minuter och man är inne i matchen, men det är poängfattigt. Norrköping ger sig sex upp, 16-10, då kontrar Umeå med två snabba treor, men Hugo Bergström tar chansen och sätter 19-16 till gästerna, vilket också är ställningen efter den första perioden.

Norrköping skaffar sig lite övertag då Nick Spires stjäl bollen och går ”coast to coast” och dunkar i bollen till 24-18, men bröderna Hanssons trepoängsskytte är hela tiden farligt. När så Adam Ramstedt får foul vid 26-21 kallar Norrköpings coach Mikko Riipinen timeout. Med fyra minuter kvar går Norrköping tio upp, 31-21, efter bra uppsatt spel som avslutas med en dunk. Nu spelar gästerna stundtals ut hemmalaget, och Umeå-coachen Boris Balibrea kallar timeout med 36-23 på tavlan och två minuter på klockan. Då åker Norrköping på två osportsliga fouls, men man har en ledning på tolv poäng i halvtid, 38-26, efter 19-10 i den andra perioden.

Det blir Umeå som öppnar den andra halvleken bäst och Norrköping ser lama ut så med fyra minuter kvar har Umeå gjort 17-6 och är bara en poäng ner, 44-43. Helt plötsligt är Norrköping statister medan Umeå spelar basket och ser allt annat än bra ut, men man lyckas ändå få stopp på den värsta blödningen och perioden slutar 30-16 för hemmalaget som leder med 56-54 inför en spännande sista period.

Elias Desport ger Norrköping ledningen igen med en trea, men Umeå tillåts göra alltför enkla poäng inside och det är ruggigt ovisst. Med 6,23 kvar gör Norrköping 62-61 när det sedan blir stiltje under flera minuter. Umeå kommer tillbaka efter att ha varit sex ner och dryga minuten kvar är ställningen 69-69. Gästerna klarar inte av slutsekunderna då man även åker på en till osportslig foul, och Umeå får fri lejd mot segern efter en massa straffar och den stannar vid 77-71, efter 21-17 i sista perioden.

Text: Benny Lindblom (Norrköping Dolphins)

MATCHFAKTA: SBL HERR 28/10

Umeå–Norrköping 77–71

(16–19, 10–19, 30–16, 21–17)

Poäng, Umeå: Gustav Hansson 22, Daniel Hansson 16, Bryan Jefferson 13, Will Butler 12,  CJ Dunston 11, Alexander Yemane 3.

Norrköping: James Murray-Boyles 15, Elias Desport 12, Nick Spires 9, Tim Schüberg 8, Adam Ramstedt 7, Hugo Bergström 6, Nathan Dawit 3.