”Det här är goda nyheter, det visar att det minst erfarna laget med en tunn trupp fortfarande kan vinna. Alla spelarna förtjänar det här” är ett ordagrant citat från Umeås coach Gabo Loaiza efter vinsten mot Jämtland tidigare i veckan. Det är att slå huvudet på spiken vad idrott många gånger handlar om, men något som vi själva inom herrbasketen verkar ha svårt att begripa.
Jag gick i gång på dagens ämne igen efter att SVT:s basketexpert tycker att vi inte ska ha ligalag om de inte har ”100 frivilliga funktionärer samt en ekonomi som de har stensäker koll på och en förmåga att gå minus i budget de närmsta fem åren”. Ni som läser mig vet redan att jag skrivit om det här ämnet tidigare och som ni förstår så har jag en helt annan synpunkt på den här frågan.
Det är anmärkningsvärt att vi ofta ska påpeka, och ibland skryta, om hur många fler ungdomar som börjar spela basket. Samtidigt som vi inte kan tänka lite längre när det gäller om hur vi ska ta hand om dem. Majoriteten vill idrotta och leka när de är unga, vilket är själva grundbulten i all idrott. Det är verkligen bra och vi vet hur viktigt det här är för samhället i många socioekonomiska frågor, men samtidigt som vi blir fler så kommer antalet som vill bli elitspelare att öka också. Frågan är dock var de ska spela och var de ska ha sina drömmar placerade?
Är det i Superettan inför ett fåtal åskådare i Heleneholmshallen i Malmö som i grund och botten är en skolsal för gymnastik? Eller klassiska Vasalundshallen i Solna som idag ser nästan likadan ut som när jag spelade där på 70-talet? Kan vi i stället låta dem drömma om att spela i Borås, Luleå eller Norrköping med riktiga matcharrangemang, relativt stor publik samt en stor jumbotron där de är en del av ett stort event.
De kritiker som gnäller över vår högsta liga SBL anger oftast ekonomiska faktorer (när de inte gnäller på domarna) och att det är för dyrt att vara med. Dessutom är domarna för dyra, så är även resorna, tillika matcharrangemangen och varför i hela himlens namn ska vi spela så mycket matcher, det är ju dyrt. Ni hör ju själva hur det låter!
Säkerställer kvalitén
Det finns en del krav i SBL:s ”Anvisningar för spel i SBL” som bygger på att det ska finnas regelverk som säkerställer kvaliteten på verksamheten. Att det ibland kan kosta några kronor förstår jag, men vi vill väl alla att vår högsta liga ändå ska ha kvalité och något att vara stolta över, vilket gör att vi siktar på att få vara med. Superettan är kul och intressant dock inte alltid så kvalitativ i arrangemang och intresse. Däremot är det ett riktigt bra komplement och trappsteg mot det bättre SBL.
Hur jag än läser och försöker vrida på de texter jag fått tag i, så finns det absolut inget skrivet om att ett lag måste vara bra idrottsligt, eller ha si och så många importer och spelare av dignitet för att få vara med i SBL. De enda spelarkrav som finns säger att det rekommenderas att en trupp består av 15 spelare, varav 12 bör ha ett kontrakt. Det är viktigt att komma ihåg att klubbarna själva bestämmer hur mycket de ska betala för sina kontrakt, och det är många gånger där det brister när det gäller ekonomin. Vissa lag tar sig vatten över huvudet ekonomiskt bara för att de tycker att det är så viktigt att vinna.
Det finns dock ekonomiska rekommendationer till klubbarna om de vill vara med, men det är inget krav från SBL. Det viktiga är att de uppfyller kvalitetskraven runt omkring, och enligt mig är de inte alls extrema.
Vi måste, som i vårt vanliga liv, förstå att det inte går att vara i toppen med en gång, även om vi vill det. Det kräver arbete och en plan samt acceptans att inte vara bäst med en gång. För inte är det någon som går och handlar det bästa och dyraste om det inte finns ekonomi för det. Vill man högre upp i näringskedjan får vi arbeta med de medel som finns och se till att öka dem vartefter. Det tillåter SBL:s anvisningar.
Olika nivåer
I handbollens och innebandyns bästa liga i vårt land så finns det fler lag än i basketen. De förbunden/ligorna har vad jag förstått arbetat med att få lag att acceptera att det finns olika nivåer i en serie, på exakt samma sätt som för bollsporter och ligor i hela världen. Om ni kikar igenom de nämnda idrotternas tabeller, så finns det lag på orter som jag törs lova att ni inte hört talas om. De har dessutom, i vissa fall, mindre publik än vad vi i basketen har samtidigt som det oftast har samma lag som spelar i toppen (Kristianstad i handboll, Storvreta i innebandy bland annat) där de dominerar. Debatten om att det är dyrt att vara med finns även där, men inte på samma sätt som inom vår sport. Hur kan det vara så och varför debatterar vi inte det seriöst i stället för att slänga ur oss egna påståenden från höften för att få massa klick. Vi är värda bättre!
Om nu SVT:s basketexpert anser att det inte ska tävlas utan de förutsättningar som gavs i hans inlägg, så kan han ju titta på de egna rättigheterna och skriva om det. För han tror väl inte ens i sin vildaste fantasi att Sverige någonsin kommer tjäna pengar på sin landslagsbasket, och kunna vinna konsekvent mot länder som Spanien, Frankrike och Tyskland. Det intressanta här är att prata om är varför handbollen kan och inte vi. Inte att kategoriskt tala om att lag inte ska arbeta för att vara med i SBL. För mig är det obegripliga synpunkter.
Så återigen, hatten av för Nässjö som varit med i SBL i 10 år, aldrig missat några betalningar, alltid försökt blivit bättre, tagit ansvar för egna talanger och varit med och tävlat på högsta nivå. Dessutom med en välfylld sporthall.
Och tack Umeå för vinsten mot Jämtland, härlig inställning och vilja och ibland kan man mer än vad många förväntar sig. Det är viktigt att visa alla. Jag hoppas innerligt att både Umeå och Köping får ordning på de problem de har och stannar kvar i SBL. De är bra och viktiga och kan tävla med sina trupper, även om de kan synas tunna jämfört med topplagen. Jag ser väldigt mycket fram mot deras kommande möte (tisdag 6 februari). Det är minst lika kul med den matchen som det är att se topplagen spela.
Det är därför som jag vill se fler lag tävla i SBL, inte för att alla ska vinna och vara ett topplag.
/Jonte Karlsson
📋 Här hittar du Jontes tidigare krönikor!
De synpunkter och åsikter som förs fram i den här texten är helt och hållet skribentens egna. Dessa ska inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL Herr.