Epilog - säsongen 2022/23

Publicerad: 2023-05-12
Krönika
Vår krönikör Jonte Karlsson reflekterar och minns tillbaka vad som hände SBL-säsongen 2022/23.

Säsongen tog just slut i och med att Norrköping Dolphins mycket välförtjänt tog sitt tredje raka SM-guld på herrsidan. Vi noterade att de hittade rätt i sitt lagbygge och trots lite vingel i mitten av säsongen, med byte av amerikaner, så visade coach Mikko Riipinen att han hade full koll på händelserna. Men det där vet vi ju alla om och jag tänkte här i stället reflektera över några andra saker som jag drar mig till minnes från den gångna säsongen.

Gustav Hansson med flera guards

En sådan magnifik utveckling av en svensk spelare kan jag inte påminna mig att jag sett sedan jag började med ligabasket 1972. Dessutom kom allt i en ålder då säkert många hade räknat ut Gustav som något annat än en bänkspelare. Väldigt roligt och uppfriskande att se och det borde ge oss alla en tankeställare när vi dömer ut svenska spelare till förmån för importer. Lika roligt var det att fler svenska pointguards drogs med i utvecklingen. Hugo Bergström, Jonathan Arvidsson, Ludvig Johansson och Adam Johansson skall även de ha beröm för de stora steg de tagit denna säsong.

Alla importer

En salig blandning av bra och dåligt. Allt från iskalla Luka Kraljic i Kalmar till fantastiske Devonte Green hos mästarna Norrköping. Totalt blev det denna säsong, om jag räknat rätt, 54 utländska spelare som tjänade pengar i SBL. 14 av dem blev hemskickade av olika anledningar. Det kanske ändå är dags att diskutera antalet som vi får ha i varje lag med tanke på de ekonomiska problem många lag brottas med? Och framför allt på möjligheterna för ovan nämnda svenska spelare att få utvecklas.

Gnället och flopparna

Är det inte så att det här har blivit värre än tidigare? Och då inte bara i svensk basket. Det börjar stundom bli plågsamt att se basketsporten då det oftast skall vara något av ovanstående som pågår. Låt oss få mer tekniska fouls för klagan nästa år och stäng av de värsta flopparna, på samma sätt som när de slåss, så kanske vi kan börja prata lite sport och njuta av basketen för omväxlings skull.

Domarna

Är ju en del av ovanstående punkt. Jag tycker, som ni redan vet, att de inte på något sätt är sämre än standarden på våra spelare och spelet... Tanken att de skulle vara det största problemet vi har i svensk elitbasket på herrsidan är befängd, och jag hoppas här att klubbarna tar ansvar för frågan när de anställer nästa säsongs coacher. Fler än undertecknad är trött på det evinnerliga bortförklarandet och att det skylls förluster på andra. Med det sagt så innebär givetvis det att även domarna har en förbättringspotential där det finns en del att göra. Låt oss hjälpa dem med det i stället för att bara kritisera och låt oss ha lite självkritik i nästa års bagage, som vi tar med oss när SBL startar i höst igen.

Publiksiffrorna

Ökar faktiskt även om det inte är med massor. Här har några klubbar verkligen gått i bräschen och visat att de som arbetar med publiken i form av uppsökande verksamhet och bra matcharrangemang, verkligen kan höja produktens värde. Basket med mycket folk på läktarna är så oerhört mycket roligare att se och uppleva än i de med "futtig" publik. Samma sak gäller arbetet som kommentator. Så tack Jämtland, Norrköping, BC Luleå och Borås för fint arbete.

Två lag som försvann

Ett orosmoln för oss alla var när både Kalmar och Fryshuset drog sig ur. Speciellt Kalmar smärtade mig och jag trodde på mer uthållighet och mindre ursäkter där. Det är givetvis inte bra att bara vara nio lag i den högsta serien, men att det skulle vara svensk baskets största problem är lika befängt som att säga att domarna är det. Det har, i Europa, genom tiderna funnits mycket högre rankade ligor som haft än färre lag.

Låt oss i stället diskutera varför vi inte kan få lag i Sverige som accepterar att vara med utan att de vinner SM under sina två första år. Hur många gånger tror ni att det är något annat lag än Panathinaikos och Olympiakos i den grekiska ligan som vunnit mästerskapet sedan 90-talet? Jo, PAOK 1991/1992 samt AEK Aten 2001/2002. Och då är ju den grekiska ligan en av de bättre i Europa. Så varför är problemet så stort i Sverige med att bara vara med och försöka göra det bra? Samt ge den lokala bygden något att glädjas åt?

Budget

Är en ekonomisk kalkyl inför ett verksamhetsår, det verkar inte alla fatta. En budget kan följaktligen bli bättre (och sämre) än planerat. Det beror ju på hur du arbetar och om du bjuder till för att göra produkten bättre. De som har mest pengar kommer alltid att ha bäst förutsättningar att vinna. De som inte har det måste därför arbeta för att bli mer ekonomiskt gångbara, och det gäller alla i föreningen, även coacher och spelare. Så sluta klaga och acceptera sakernas läge och gör det bästa du kan. Ursäkter om budgetar göre sig icke besvär för i så fall behöver vi inte ens spela. För i så fall kan lag som lämnar in den mest trovärdiga och största budgeten varje säsongsstart tilldelas SM-guldet direkt. Och då tjänar vi ju pengar eftersom vi inte behöver spela, resa och träna.

SBL Play

Kämpar på och är en viktig del av att göra basketen synlig samt tillgänglig. Var och hur den finns nästa säsong står skrivet i stjärnorna. Personligen har jag uppskattat att arbeta med TV-sändningarna och jag är både glad och stolt att vi utvecklat våra sändningar. Bättre kommentering totalt sett, mer intervjuer, bättre statistik och grafik och vi hoppas att ni även gillat vad vi gör.

Framtiden

Ser ändå ganska ljus ut kan jag tycka. Vi har ett landslag som under denna gångna säsong gjort bra resultat och vi hoppas det håller i sig även fortsättningsvis. SBL Herr har bjudit på bättre basket än tidigare och vi har blivit tillgängliga på nationell TV på ett helt annat sätt än tidigare. Nu är det upp till oss alla att dra vårt strå till stacken, och se till så att vi tar nästa steg. Jag ser redan fram mot nästa säsong och vi syns säkert då.

/Jonte Karlsson

De synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna. Dessa ska inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL Herr.

Krönikör Jonte Karlsson
Officiella samarbetspartners