Krönika: Nu är det dags

Publicerad: 2024-02-18
Krönika
I veckans söndagskrönika har Jonte Karlsson läst på om Sveriges kommande motståndare i EM-kvalet - Bulgarien.

På torsdag den 22 februari så startar kvalspelet till EM med match för Sveriges herrlandslag i Partille Arena. En match och en del av ett kval som många basketälskare sett fram mot i och med de relativt gynnsamma förutsättningar som finns. Sverige har sluppit förkval, gruppen ser behaglig ut och det är tre av fyra lag som går vidare till slutspelet 2025. Allt startar mot Bulgarien som blir det första stora steget som måste tas för att vi skall ha en chans till avancemang.

I Sveriges grupp finns även världsmästarna Tyskland och Montenegro. Vi skall fokusera på våra första motståndare som bör besegras på hemmaplan för att vi skall räknas som seriösa aspiranter till att delta i ett nytt EM. Senast det begav sig var 2013 i Slovenien där resultatet var ömsom vin och ömsom vatten.

Bulgarien är ett land som många äldre idrottsligt tänker på tyngdlyftning, brottning och andra styrkesporter. I basket är de inte kända för allmänheten, men det är inte riktigt överensstämmande med deras historia. Landet var med redan på det första EM:et 1935 som spelades i Geneve och har sedan dess deltagit i ytterligare 24 av de 41 mästerskap som spelats. De har även medaljer att skryta om även om det var länge sedan. 1957 vann de silver och 1961 blev det en bronsmedalj.

Resultaten efter 1995 står inte i paritet med de tidigare, men det har skett ett visst uppsving igen från 2005 och de var deltagare i det senaste EM-slutspelet som spelades 2022. Så det finns en historia och tradition som överskrider Sveriges med råge och Bulgarien är även rankade högre på världsrankingen - 45:a där Sverige innehar en 49:e plats.

Två NBA-spelare

Bulgarien har även som Sverige haft två spelare i NBA. Den förste var Georgi Gluchkov som spelade med Phoenix Suns säsongen 1985/86. Han imponerade i början men hemföll sedan till att älska den amerikanska snabbmaten, vilket gjorde att han i slutet av säsongen tappade det mesta av sin form. Hade senare en bra karriär i Europa, men slutade spela 1996/97 i Siena i Italien som 37-åring. Idag är han president i det bulgariska förbundet. Den andre NBA-spelaren är Sasha Vezenkov, idag spelandes för Sacramento Kings där det är kämpigt med att få speltid. Han har haft en lysande karriär i Euroleague och då speciellt i grekiska Olympiakos. Vezenkov deltog i det senaste EM 2022 samt i förkvalet någon match, men kommer inte denna gång då NBA inte har uppehåll under kvalspelet.

Det har däremot Euroleague och den frågan var ju av stor vikt tidigare för Sverige då vi hade representation där. Nu har vi inte det längre och inget att beklaga oss över så frågan har lagts i malpåse. Roligt för oss alla då vi kommer se en del av de kända spelarna i de olika lagen. Men hos Bulgarien finns inte heller några Euroleague-spelare. Då undantar jag den naturaliserade amerikanen Codi McIntyre som debuterade i Europa 2016 i Belgien och sedan dess varit en riktig ”globetrotter” i vår världsdel. Har detta år representerat Baskonia från Spanien och gjorde nyligen en "trippel double" i just Euroleague, vilket imponerar.

Förbundskapten i omgångar

Laget coachas av Rosen Barchovski som har varit förbundskapten i olika omgångar för sitt land där han tagit Bulgarien till EM 2005, 2011 och senast det begav sig 2022. Han är meriterad i det egna landet och började coacha redan 1995. Anmärkningsvärt är att han aldrig arbetat utomlands. Vad jag vet om honom är att han inte spelar den klassiska öststatsbasketen som bygger på stora spelare, utan som de flesta andra länder med en stor screensättare på toppen och sedan ett guard/forward orienterat anfall. Defensivt är inte Bulgarien speciellt aggressiva i sitt man-man-spel som dominerar deras försvarstid. De stora spelarna sjunker gärna ned i mitten för att täppa till mer än att de dubblar eller spelar stark hedge i screenförsvaret.

Bulgarien kommer som tidigare nämnts från ett förkval till det nuvarande kvalet. Där vann de sin grupp som även bestod av Österrike och Norge. Den enda förlusten kom mot just Norge där de fick stryk i Asker (30 min sydväst om Oslo) med 86–80. Detta efter att ha legat under efter tre kvartar med 68–47…. det kanske inte imponerar?

Den laguppställning på 14 spelare jag fått fram (med hjälp av Nick Rajacic som översatte kyrilliska åt mig) visar att det inte riktigt är samma lag som de kommer till Sverige med sett till hur de såg ut i förkvalet. Det är ganska mycket nytt samtidigt som några av de som finns kvar hade mindre roller tidigare.

Paulin Ivanov och Cody McIntyre är de mest namnkunniga även om resterande spelare inte är oävna, men kanske ändå inte tillhör toppen av Europa. Det här är ett lag som Sverige skall besegra på hemmaplan och det är det lag vi skall sikta på att ha bakom oss i tabellen om vi vill avancera till EM 2025. Att rå på Tyskland och Montenegro är avsevärt mycket svårare.

Dags att bevisa att svensk herrbasket tagit kliv framåt och vi får hoppas att returtagning och skytte är på plats i Göteborg. Det är de två enskilt viktigaste ingredienserna för Sverige. Fungerar det skall det bli vinst.

/Jonte Karlsson

📋 Här hittar du Jontes tidigare krönikor!

De synpunkter och åsikter som förs fram i den här texten är helt och hållet skribentens egna. Dessa ska inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL Herr.

Jonte Karlsson
Officiella samarbetspartners