Att attrahera publik och locka dem till läktarna är ett av den professionella idrottens grundläggande utmaningar. Det finns inget som är härligare än en utsåld arena. Ordet ”slutsålt” klingar vackert i varje klubbdirektörs öron. Ju fler som besöker en match desto större uppmärksamhet får laget och dess sponsorer när de syns i samband med lagets matcher.
Ett av de mer framgångsrika koncepten de senaste åren, när det gäller att locka publik till basketmatcherna, är de så kallade enkronasmatcherna. Matcherna där klubbens sponsorer och dess partners betalar publikens entré.
Företag och sponsorer, som är kopplade till laget, lovar att betala en specifik summa pengar baserat på hur många människor som faktiskt tar sig till den specifika gratismatchen. Publiken betalar ingenting utan entréavgiften är redan bekostad av klubbens sponsorer.
Klubbarnas uppdrag blir att se till att få dit så många besökare som möjligt. Ju fler som närvarar i arenan desto mer pengar till klubben.
De företag som är med på att finansiera entréavgiften betalar minst en krona per besökare. Ju fler företag och sponsorer som vill betala desto mer pengar till föreningen.
Lyckosamt koncept
Konceptet är inte unikt för SBL, men det har varit oerhört lyckosamt för lagen i basketens högsta serie och har flera gånger räddat både klubbarnas ekonomi och deras publiksnitt. På många sätt är det ett ”win-win-upplägg” för samtliga inblandade. Publiken får gå gratis på basket, sponsorerna får sin exponering och klubben drar in pengar till klubbkassan.
Hittills den här säsongen har olika varianter på upplägget genomförts av flera av SBL:s lag.
Södertälje BBK bjöd in allmänheten till fri entré, med hjälp av kommunen och näringslivet, när Södertälje mötte Nässjö i oktober. 1 150 personer besökte den gången Täljehallen och fick dessutom se laget vinna. Den 16 november bjöd Köping stadens alla ungdomar och pensionärer på matchen mot Södertälje. Hemmalaget vann inför säsongens hittills bästa publiksiffra, 1 146 besökare. BC Luleå arrangerade, 30 december, en hemvändarmatch ihop med barncancerfonden. Hela 2 529 åskådare besökte den kvällen Luleå Energi Arena. Nässjö hade sin bjudmatch den 7 februari. Totalt var det 1 147 åskådare som klämde in sig på läktarna för att ge sitt lag ett maximalt stöd.
Uppsala arrangerar sin årliga match den 16 mars och Jämtland gör likadant den 21 mars. Även Borås har aviserat att deras ”gratismatch” ska spelas i mars. Det mesta talar för att även de matcherna kommer ha många besökare.
Genuint glad
När man tittar på publiksiffrorna som uppnås med hjälp av dessa projekt så blir man genuint glad. Utöver att många åskådare valt att gå på matcherna, när klubbarnas samarbetspartners står för kostnaden, så har hemmalaget också vunnit samtliga gratismatcher som hittills arrangerats denna säsong.
I samband med den specifika matchen har mängder av volontärer, funktionärer och andra kreativa krafter jobbat lång tid och extra mycket för att sälja in matcherna, både till publiken och till de som ska finansiera publiksuccén. Oftast har man bjudit in kändisar som levererar matchbollen och artister eller andra sorters uppträdanden för att lyfta upplevelsen ännu mer.
Till synes har det hårda arbetet gett resultat. Men det finns också frågor som uppstår på grund av dessa matcher.
För även om det är fantastiskt med så mycket publik kan man fråga sig varför det inte kan vara lika många åskådare som går på övriga matcher under grundserien? Vad är det som gör att folk i stora skaror tar sig till SBL:s arenor när det är gratis men håller sig hemma när de själva ska betala?
Självklart är gratis alltid mer attraktivt och billigare, för en besökare, än om man betalar själv. Men är det den enda förklaringen till att samtliga lag har lägre åskådarsiffror när de ”vanliga” matcherna spelas?
Planerar tidigt
Bjudmatcherna planeras noggrant. För vissa klubbar är planeringen igång tidigt på säsongen för att få med så många företag eller sponsorer som möjligt. Engagemanget är stort och oftast är dessa matcher, ur ett arrangemangsmässigt perspektiv, väldigt välplanerade. Man skulle kunna säga att de här matcherna är aningen bättre förberedda än säsongens övriga 14 hemmamatcher som spelas.
Man kan undra varför man, som arrangör inte arbetar lika mycket eller nästan lika hårt med att dra publik till resterande hemmamatcher?
På ett sätt är gratismatcherna ett recept (eller till och med ett facit) för hur klubbarna ska arbeta med varje match, under hela säsongen.
Nej, jag menar inte att alla matcher ska vara gratis. Men någonstans måste man ju även bygga upp ett värde av sitt varumärke. Det gör man om arrangemanget är genomarbetat, proffsigt och att man kan locka till sig massor av publik. Först då kan man också börja ta vettigt betalt utan att riskera att folk inte dyker upp.
För risken är stor att värdet på SBL-matcherna sänks om man lägger mer fokus på arrangerandet av gratismatcherna än på övriga matcher.
Behöver tänka till
Sen måste man också tänka efter när man väljer vilken specifik match som ska vara gratis. När Nässjö spelade sin bjudmatch, nu i februari, var det Norrköping Dolphins som stod för motståndet. Ett lag som rimligtvis borde locka publik oavsett om inträdet var fritt eller inte. Då är det klokare att planera för en match, mot ett motstånd som man vet inte drar särskilt många åskådare.
Att planera och arrangera ett publikt event, som en SBL-match, är svårt och inte alltid det sexigaste jobbet. Men det är nyckeln till sportsliga, publika och ekonomiska framgångar. Där är hur man arbetar med bjudmatcherna som är hemligheten till framgång och i förlängningen det som hjälper klubbarna att sätta rätt prislapp på entrébiljetten.
Även om det är mycket folk på gratismatcherna så är det trots allt ingen åskådare som betalat. Det finns alltså en risk att man istället devalverar värdet på sina SBL-matcher om man gör det för ofta.
I nuläget behöver SBL-lagen sina avgiftsfria matcher. Folkfesterna är uppskattade och ger energi och ekonomi till klubbarna, men man ska också vara ärlig med att den här typen av event sällan kommer att ske i samband med en SHL-match eller en allsvensk fotbollsmatch. Dessa ligor har ett betydligt starkare varumärke än SBL.
Någonstans måste man börja med att bygga upp värdet av sina varumärken och det gör man genom att arbeta lika hårt med alla matcher, inte bara med den match som är gratis för besökaren.
/Viktor Petrovski
De synpunkter och åsikter som förs fram i den här texten är helt och hållet skribentens egna. Dessa ska inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL Herr.