Nu har play-In och kvartsfinalerna i Svenska Cupen spelats klart och vi har fyra lag kvar, samtidigt som SBL-premiärerna stundar.
Jag återkommer till Svenska Cupens status lite senare, men ingen kan säga till mig, på fullt allvar, att matcherna i Svenska Cupen varit meningslösa eller ointressanta. Matcherna har helt enkelt, som jag ser det, fungerat som extremt värdefulla försäsongsmatcher. Vad är det för fel med det?
Låt oss, de kommande säsongerna, se Svenska Cupen som startskottet innan SBL-premiären. Matcher i skarpt läget samt i en tävlings kontext.
Svenska Cupen har gett många av oss en bättre insikt i alla SBL-lagen. Både för oss ”experter” och fans, men garanterat också till lagen och dess coacher.
Vad har vi fått för svar?
Norrköping ser ut att vara bäst just nu. Borås, Jämtland och Nässjö har saker de måste fixa till inför SBL-premiären. Uppsala och Köping är redo. BC Luleå stod för fyrverkerierna då man ena dagen förlorade med 25 poäng, för att fem dagar senare vinna med 39 poäng!!
Vad är problemet?
Svenska Cupen fyller ju sin funktion – den är underhållande – en förrätt - let’s roll with it! Det är nu fyra lag som tyvärr, och jag kan inte understryka ”tyvärr” tillräckligt mycket, inte får se fram emot att spela inför ett fullsatt Hovet i januari. Men jag vill ändå se Svenska Cupen som en parallell serie/turnering/tävling och ett komplement till grundserien i SBL - fler värdematcher helt enkelt.
Låt mig förklara….
Svenska Cupen har inte riktigt den status vi vill att den ska ha än. Det är vi nog alla ense om.
Men i stället för att lägga Svenska Cupen i malpåse vill jag se att vi jobbar vidare med konceptet. Det kan ta kanske två, tre eller rent av fyra-fem år eller mer innan vi är där, men vi behöver fler relevanta matcher att komplettera grundserien med. Speciellt i stället för de relativt intetsägande försäsongsmatcherna.
Det finns massvis med exempel på just parallellserier i både andra idrotter likväl som i basket.
Spanien har Copa del Rey i flera sporter. England har FA-Cupen i fotboll och båda genererar massivt intresse. Låt oss heller inte glömma Champions League i fotboll, där vi har Euroleague som är dess motsvarighet i basket. Alla europeiska cuper och externa ligor är otroligt viktiga exempel på positiva parallellserier till respektive länders grundserier och ligor. Sverige har för få lag i internationella cuper och då får vi fixa till det på annat sätt. Varför inte Svenska Cupen?
Varför inte, på sikt, kanske till och med gör så att Final 4-lagen i Svenska Cupen gå vidare till Nordiska Cupen och skapar vår egen nordiska Skandia Cup (med Skandia som huvudsponsor och namnägare ;o) tillsammans med Finland, Norge och Danmark (Island också om det är ekonomiskt genomförbart)? Varför inte? Tänk större. Tänk framåt.
Ett exempel på att värdematcher är viktiga är NBA.
NBA är kanske det tydligaste exemplet där avsaknaden av tillräckligt många värdematcher i grundserien sänker intresset av ”serielunken”. NBA:s grundserie benämns ofta som trist, oinspirerande och en enda lång transportsträcka innan slutspelet drar igång på våren.
Tyvärr kommer vi inte spela Svenska Cupen-finalerna på Hovet i januari 2025 och det är surt som attan. Det var 8 000 människor där i januari 2024 och en HYPE utan dess like. Cup-finalerna var helt enkelt en succé, men tyvärr gick eventet inte ihop rent ekonomiskt om jag förstått det rätt.
SÅ LÅT OSS GÖRA OM OCH GÖRA RÄTT!
Vi testar det igen om ett, två eller kanske tre år. Nu vet vi att vi kan fylla stora arenor till finalmatcherna. Sedan handlar det om, som för vilken affärsverksamhet som helst, att ha en hållbar kalkyl och sedan göra jobbet. Vad som gjorde att eventet inte gick runt tänker jag inte spekulera i för jag är inte tillräckligt insatt, men är det så många människor som är villiga att gå på ett sådant event, så finns garanterat förutsättningarna att lyckas. Allt annat är rent nonsens!
Jag skulle önska att vi omfamnar konceptet med Svenska Cupen och låter den initialt fungera som en förrätt till SBL-premiären, se fördelarna och potentialen. En återkommande försäsongscup med finaler på Hovet eller i Globen mitt under pågående säsong. Varför inte?
Årets Svenska Cupen blev en lövbiff. Inget ont om lövbiff, men eftersom vi fick oxfilé förra säsongen så är det klart att årets Svenska Cupen blir lite av en antiklimax i jämförelse. Men oavsett diskrepansen mellan årets cup och förra årets cup så finns potentialen där.
En före detta elit-basketspelare och god vän mailade mig en artikel i veckan som osökt fick mig att fundera på hur vi borde tänka för att komma framåt i denna frågan.
Fyra olika modeller
Artikeln, enligt professor Adam Grant, delger fyra olika modeller att tänka på som alla behöver användas i olika kontexter och situationer:
Att tänka som Predikanten, Åklagaren, Politikern eller Vetenskapsmannen.
Min tolkning av budskapet är att predikanten vill övertyga, åklagaren vill bevisa, politikern vill vinna, medan vetenskapsmannen fokuserar lika mycket på riskerna som på möjligheterna och jobbar ödmjukt och nyfiket framåt för att lyckas.
Potentialen är glasklar. Mig veterligen har ingen enstaka basketmatch i SBL varit i närheten av att dra 8 000+ personer till en match i modern tid, så någonting gjordes helt klart rätt. Vi har alla rätt till våra egna åsikter, men vi har inte rätt till våra egna fakta.
Alla jag pratar med säger, uteslutande, att SBL är mer intressant än Svenska Cupen, men samma personer säger, i nästa andetag, att Svenska Cupen-matcherna är minst lika mycket mer intressanta än vanliga träningsmatcher.
Så låt mig predika lite och påstå att den som säger att den skadliga retoriken som florerar runt Svenska Cupen inte skulle påverka åskådarsiffrorna har garanterat limmat för många träbalkar i sommar.
Jag påstår inte att Svenska Cupen är mer intressant än SBL, men jag påstår att Svenska Cupen är klart mer intressant än loja träningsmatcher och det är jag garanterat inte ensam om att tycka.
Men nu drar SBL igång i kväll och det blir definitivt inte ointressant! 😀
/Torbjörn Gehrke
De synpunkter och åsikter som förs fram i den här texten är helt och hållet skribentens egna. Dessa ska inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL Herr.