Tredje gången gillt för Uppsala mot Umeå
Publicerad: 2023-01-27
Matchreferat
Uppsala Basket tog en mycket viktig vinst i jakten på en slutspelsplats, när tabellfyran Umeå BSKT slogs tillbaka, på bortaplan, med 99-93.

📊 Klicka här för boxscore!

När det behövdes som mest, så levererade Uppsala Basket som bäst och kunde efter en av säsongens bästa laginsatser, bortabesegra topplaget Umeå BSKT, 99-93 och klättra upp på en mycket eftertraktad slutspelsplats.

Säsongens två tidigare möten mellan Uppsala och Umeå hade slutat i dubbla segrar för de sistnämnda, och det var nog inte många som på förhand hade förväntat sig att fredagskvällens bortamatch i Umeå Energi Arena skulle sluta i en ”tredje gången gillt”, men så blev det.

Inför matchen så förklarade Uppsalas assisterande coach, Dimitris Aristotelous att Umeå på bortaplan, mycket väl kunde vara en av säsongens absolut tuffaste matcher och lite så kändes det under matchens tio inledande minuter. Tabellfyran inledde klart piggast, kopplade ett tidigt grepp och Gustav Hansson kunde med minuten kvar av den första perioden, skicka i 20-13, men då fick bortalaget fart på grejerna och Jordan Shepherd avsluta den inledande perioden genom att krympa underläget till 21-17.

Om inledningen på matchen var tuff, så var den andra raka motsatsen. Jordan Shepherds trea fram till 21-20 följdes upp med en trea från händerna på Alan Zekovic och vips, så var bortalaget i kvällens första ledning, 23-21. Under den resterande delen av den andra perioden så pendlade ledningen fram och tillbaka, lagen emellan och när den första halvleken var redo att summeras så var det onekligen match, men fortsatt underläge, 45-43 i en halvlek där Jordan Shepherd var poängbäst med elva.

Den tredje perioden var bortalagets bästa och i en period där samtliga levererade och där såväl skott, som försvar satt där det skulle så kunde Uppsala gå ifrån. Lukas Friberg kunde inom loppet av 90 sekunder, dra i tre raka treor och nu var Uppsala tillbaka i förarsätet, 54-50 i en period som helt och hållet var bortalagets. Ett frustrerat hemmalag lyckades inte ta sig ikapp och när Alan Zekovic, via en enormt tuff trea, kunde avsluta den tredje perioden så var ledningen än större, 69-62.

”Skrällen” var nära, men hemmalaget lyfte sig. Fyra minuter in i den avslutande perioden så var tabellfyran inte bara ikapp, utan även förbi och de avslutande minuterna blev ett drama. Med bara minuter kvar och ställningen 82-82 så klev en glödhet Niklas Larsson fram. Hans sju raka poäng innebar 87-84 till Uppsala och momentum. Ett momentum som man aldrig släppte och sedermera kunde Jordan Shepherd, samt matchens lirare i form utav Jalyn Hinton, punktera matchen från straffkastlinjen och inkassera en mycket viktig och imponerande bortaseger, 99-93. En seger som innebär att laget får vända hem till Uppsala på en slutspelsplats.

Text: Uppsala Basket

MATCHFAKTA: SBL HERR 27/1

Umeå–Uppsala 93–99

(21–17, 24–26, 17–26, 30–31)

Poäng, Umeå: Gustav Hansson 30, Bryan Jefferson 24. Will Butler 23, CJ Dunston 8, Daniel Hansson 3, David Czerapowicz 3, Anton Lindqvist, Cole Welle.

Uppsala: Jaylen Hinton 26, Jordan Shepherd 23, Niklas Larsson 16, Lukas Friberg 12, Alan Zekovic 9, Henrik Jädersten 6, Nemanja Kutic 5, Jacob Månsson 2.