Köping vann efter dramatik
Publicerad: 2022-01-11
Matchreferat
Det krävdes förlängning för att skilja på Köping Stars och Borås Basket. Till slut drog Köping det längsta strået och vann med 95-94. Se highlights från matchen här!

Klicka här för boxscore!

Så fick äntligen ett hårt arbetande Köping Stars uppleva att basketbollen även kan studsa lagets väg. Köping hade visserligen flera chanser att själva avgöra tisdagskvällens hemmamöte mot Borås Basket, men det var först efter gästernas missade lay-up i slutsekunden som Köping kunde jubla över den dramatiska segern, 95-94. Efter förlängning! 

Vilket nervdrama som publiken bjöds på i Köpings Bad & Sport. Låt oss ta några av de mest dramatiska ögonblicken.

Dryga minuten kvar

Köping i underläge med fem poäng, 85-90. Oliver Gehrke sätter en trea och firma Liam O’Reilly/Dominic Robb samarbetar för en alley-oop-dunk, 90-90. Likaläge med åtta sekunder kvar och Köping har bollen. O’Reilly pressas ut i hörnet och missar ett vinnande skott. 

Förlängning, fem minuter

Köping rycker åt sig övertaget, ledning 95-90 men Borås närmar sig 95-94. 17 sekunder kvar och Jordan Giles missar två straffkast för hemmalaget.

– Jag skjuter bäst i laget från straffkastlinjen, och var inte nervös. Men bollen studsade den här gången inte min väg, säger Giles.

Borås med segerchans

Borås fick därmed det som skulle bli matchens sista anfall och skott.  Vem om inte storskytten William Gutenius fick möjlighet att lägga i en sista tvåpoängare, en lay-up för Boråsseger. Men Köpingsspelarna lyckades i en tuff, närgången defensiv störa bort Gutenius och uddamålssegern var ett faktum.

 – Fy fan va’ skönt, var hemmalagets lagkapten Hampus Åhlins spontana kommentar efteråt.

– Det var nervigt, och vi kom ju in med ett förlorande ”record” efter flera avgörande möjligheter i tidigare matcher. Desto skönare att vi håller huvudet kallt, och håller ihop det med ett jättebra försvar.

Borås kom till Köping med en handfull raka förluster och visade tidigt att det här var en match som bara skulle vinnas. Anförda av duktiga skyttarna William Gutenius och svårstoppade speedkulan Siyani Chambers gavs Köping få chanser att dra ifrån – bortsett från öppningen av andra perioden. Men då krävdes fem raka trepoängare för Köping att gå loss med som mest tolv poäng. Ett försprång som Borås nästan hann hämta in före paus, 50-48.

Lagen följdes länge åt i tredje perioden innan gästerna fick ett litet grepp inför slutperioden, 73-68.

Trots en het Jordan Giles, 13 poäng i slutperioden, höll Borås en fempoängsledning fram till 90 sekunder kvar. Då började hemmalagets upphämtning och rafflet som redan berättats inledningsvis.

Köpings coach Torbjörn Gehrke var orolig att hans spelare skulle hänga med huvudena efter att ha bränt segerchansen redan före förlängningen.

– Snälla, inte en gång till tänkte jag efter flera tidigare förluster i avgörande lägen. Desto skönare att vi nu inte tappade fokus!

Text: Ulf Eneroth (Köping Stars)

MATCHFAKTA: SBL HERR 11/1

Köping–Borås 95–94 efter förlängning

(16–17, 34–31, 18–25, 22–17, 5–4)

Poäng, Köping: Jordan Giles 29, Dominic Robb 26, Liam O'Reilly 13, Oliver Gehrke 8, Hampus Åhlin 8, Tope Arikawe 4, Tim Carlsten 3, Niklas Larsson 2, Kevin Peterson 2.

Borås: William Gutenius 26, Siyani Chambers 25, Andreas Person 13, John Brändmark 10, Fredrik Andersson 7, Derreck Brooks 7, Elyjah Goss 6.

Publik: 221.

Redaktionen
Officiella samarbetspartners