Köping vände och vann

Publicerad: 2022-03-04
Matchreferat
Formstarka Köping Stars tog sin fjärde seger på de fem senaste matcherna när Borås Basket slogs tillbaka med 88-82. Se highlights från matchen här!

Klicka här för boxscore!

Köping Stars stärker självförtroendet inför kommande SBL-slutspel. I bortamötet mot Borås Basket kom tredje raka segern, 82-88 (46-40) efter att Köping inte darrat det minsta när laget inför 1 800 i hemmapubliken förvaltade sex straffkast på bästa sätt under matchens 15 sista sekunder.

– Vi har en del flyt och får med oss en del tuffa skott. Det var en match som kunde ha gått åt båda håll. Men visst, vi gör en stabil insats och har nu gjort det under en hel rad av matcher, säger en glad Torbjörn Gehrke, coach i Köping.

Den här gången kunde coach Gehrke glädja sig över många positiva besked i en alltid tuff bortamatch mot Borås.

Låt oss ta några:

• Straffkasten sitter – den här gången 24 av 27! (89 procent)
  • Dominick Robb är ordentligt på uppgång efter en längre svacka. Mot Borås hittade han tillbaka till korgen för 17 poäng varav några sköna dunkar och alley-oops serverade av Liam O’Reilly.
  • Liam O’Reilly var ytterst nära en double-double, 16 poäng och nio assist – trots att han riskerade bli utfoulad i slutperioden
  • Kevin Senghore-Peterson som med nytt tvåårskontrakt i fickan var oerhört inspirerad under sina elva spelminuter och med säkert skytte för åtta poäng

Det var inte bara tredje raka segern, det var samtidigt den fjärde på fem matcher. Bara den tunga förlusten mot Umeå dessemellan känns störande.

– Vi börjar hitta en bra balans. Nu gäller det att bibehålla det och bygga vidare på det vi har, säger Torbjörn Gehrke.

Det här var en fredagsmatch där lagen följdes åt i poängprotokollet. Borås ryckte visserligen åt sig en åttapoängsledning efter första perioden – men det blev också den enda perioden som Köping förlorade.

En grym upptakt av Köping i andra perioden, 12-0 på två och en halv minut, förde gästerna till ledning med fyra poäng. Hemmalaget Borås studsade tillbaka med hjälp av trepoängsskyttet där William Gutenius långa trea i slutsekunden kändes blytung för ledning 46-40.

Torbjörn Gehrke:

– Borås trepoängsskytte – sju resulterade  mot våra tre – före paus var vi tvungen att täppa till.

Och det gjorde Köping...

Jordan Giles, som dittills haft en blygsam kväll, kom igång ordentligt efter pausen. Tio poäng, varav två trepoängare, såg till att Borås ledning inför slutperioden krymptes till tre poäng.

Slutperioden blev tät och jämn och där lagen växlade i ledning. Liam O’Reilly hamnade på fyra foul men fortsatte att styra mycket av Köpings spel på banan. Periodens enda trea levererade Liam till 77-77.

Matchens tre sista minuter visade Köping Stars att det går att ”knyta ihop säcken”. Försvaret höll tätt, och med en fräck steal av Niklas Larsson med långpassning till Oliver Gehrke för ledning med 82-79 var Köping i förarsätet.

Fortsatt stark defensiv bäddade för ett avgörande när Köping dessutom förvaltade samtliga sex avslutande straffkast på bästa sätt.

Text: Ulf Eneroth (Köping Stars)

MATCHFAKTA: SBL HERR 4/3

Borås–Köping 82–88

(27–19, 19–21, 19–22, 17–26)

Poäng, Borås: Skyler Flatten 18, William Gutenius 17, Josh Martin 14, Andreas Person 12, Siyani Chambers 11, Ludvig Johansson 4, Fredrik Andersson 4, Elyjah Goss 2.

Köping: Jordan Giles 18, Dominic Robb 17, Liam O'Reilly 16, Evan McGaughey 9, Oliver Gehrke 9, Niklas Larsson 8, Kevin Peterson 8, Hampus Åhlin 3.

Publik: 1755.