Borås klart för final
Publicerad: 2023-04-14
Matchreferat
Umeå BSKT bjöd verkligen upp till dans i den andra halvleken. Men uppförsbacken var för brant, och Borås Basket kunde säkra en finalbiljett efter seger, 100-91 i Västerbotten.

📊 Klicka här för boxscore!

Seriesegrarna Borås är fortsatt obesegrade i slutspelet, och kvällens seger med 100-91 innebar att laget nu avancerat till SM-final. Borås gjorde en bra första halvlek, men trots en rejäl dipp i tredje perioden kunde laget till slut ta hem segern.

Fjärde matchen mot Umeå kunde bli den definitiva spiken i kistan för semifinalserien, eller kanske början på en comeback av Umeå, men kollar vi isolerat på den första halvleken var det ett Borås som verkligen ville avsluta serien under fredagskvällen. Borås spelade inspirerat, delade bollen väl mellan olika spelare, och såg också till att hålla Umeå på låga siffror i sin poängkolumn. Ledning med 17 poäng i paus, 57-40.

Den som trodde att finalbiljetten nu var säkrad skulle verkligen få fel. Umeå rivstartar den tredje perioden och spelade som om det inte fanns någon morgondag. Trepoängare efter trepoängare, den ena mer spektakulär än den andra, letade sig ner i Borås korg och helt plötsligt var matchen kvitterad. Femton sekunder in i den fjärde perioden gör Umeå 77-77, och vad som från början såg ut att bli en lätt seger för Borås blev istället nästintill olidligt spännande.

Borås tog dock snabbt grepp om matchen igen, och trots att ledningen under stora delar av den fjärde perioden inte var mer än några poäng, var det allt som behövdes. Med tre minuter kvar gör Borås ytterligare ett litet ryck och ledningen är uppe i åtta poäng. Borås håller ut och vinner med 100-91.

Segern innebär att Borås fortsatt är helt obesegrade i slutspelet, och att man nu får rikta in sig på att spela final mot antingen Jämtland Basket eller Norrköping Dolphins. Den semifinalserien är i största grad levande. Norrköping leder med 2-1 i matcher.

Det är dock redan klart att Borås i egenskap av segrare av grundserien, spelar de två första matcherna hemma i Boråshallen - 27 och 29 april. Läs mer om slutspelet här.

Text: Jonas Sehlin (Borås Basket)

MATCHFAKTA: SEMIFINAL 4:7

Umeå–Borås 91–100

(16–34, 24–23, 34–20, 17–23)

Poäng, Umeå: Bryan Jefferson 27, Daniel Hansson 23, Gustav Hansson 18, Cole Welle 9, David Czerapowicz 7, CJ Dunston 3, Melker Lindblom 2, Nick Fullard 2.

Borås: Ryan Logan 20, Chris McKnight 16, Anton Cook 15, Ludvig Johansson 14, Bodie Hume 11, Andreas Person 8, Simon Gunnarsson 8, Fredrik Andersson 5, John Brändmark 3.