Jämtland vann rysare i Köping

Publicerad: 2022-03-25
Matchreferat
Mycket kamp och få poäng. Efter stor dramatik kunde Jämtland Basket till slut besegra Köping Stars med knappa 57-55. Här hittar du highlights från matchen!

Klicka här för boxscore!

Rekordpublik i Köpings Bad & Sport (938 åskådare) bjöds på ett rafflande kvartsfinaldrama i slutminuterna mellan Köping Stars och Jämtland Basket – en rysare där gästerna reste hem med seger 57-55 (32-24). Men det bestående intrycket blev tyvärr att storpubliken fick se ”Missarnas basketmatch”.

57-55 är siffror som nästan skulle kunna vara halvtidsresultat i en förvisso poängrik tillställning. Det är siffror som berättar om solid defensiv från båda lagen, men där lagens offensiv, som ger poäng, kom på skam.

Publiken lär också ha gått hem med känslan av att Köping brände så möjligheter att kvittera kvartsfinalserien som nu Jämtland kopplat greppet om, 2-0 i matcher.

Statistiken (straffkasten borträknade) är brutal:

Köping satte 23 av 77 skott!

Jämtland kan inte skryta över bättre skytte, 26 skott i korgen av 81!

Inte undra på hemmapubliken suckade djupt när bollarna sällan nådde korgarnas nät (straffarna borträknade).

Bärande Köpingsspelare i startfemman som Liam O’Reilly och Jordan Giles, som har snitt på 17-18 poäng, kom inte upp i tvåsiffrigt! Niklas Larsson stannade på tre poäng.

Det var som förgjort den här slutspelskvällen. Ändå, ett Köping Stars som aldrig var i ledningen, var trots allt så nära att ta hem segern.

Vi rekapitulerar slutminuterna:

Dominic Robb, en poäng fram till slutperioden, gjöt med flera straffkast och dubbla treor mod i ett offensivt frustrerat Stars. När Liam O’Reilly följde upp med fyra poäng var Stars bara en poäng efter i matchen.

90 sekunder kvar, 53-54

57 sekunder kvar, 55-56

40 sekunder kvar, Jordan Giles missar sitt skott,

30 sekunder, Evan McGaughey missar sitt skott för Köping.

23 sekunder, Wilson i Jämtland missar ett av två straffkast, 55-57.

11 sekunder kvar, Liam O’Reilly förlorar bollen i sin attack mot korgen.

Foul följer och Hampton i Jämtland missar symptomatiskt två straffkast.

Slutsekund – Liam når inte korgen med sista skottet för tre poäng.

– Det är bara centimeter som skiljer, säger Köpings coach Torbjörn Gehrke.

0-2 i matcher för Köping Stars. Men inte kört i kvartsfinalserien – inte enligt lagkaptenen Hampus Åhlin i teveintervjun efter matchen:

– Jämtland kommer inte att vinna någon mer match mot oss…

Men Köpings förlust gjorde ont:

– Vi kämpar och sliter men bollarna vill inte i korgen, sade Hampus.

Första perioden var målsnål, 12-15. Andra perioden var nästan en kopia, 12-17.

Vad sa ni i paus, coach Torbjörn Gehrke?

– Mentalt är jobbigt, svårt att orka när bollarna inte trillar in. Men killarna måste ändå våga ta lägena för skott. Det blir än tyngre när Jämtland hela tiden är i ledning.

Tredje perioden, 8-8! Jämtland gjorde inte en poäng på sju minuter. Och när Oliver Gehrke satte två straffar och putsade underläget till 32-40 hade Köping inte gjort poäng på sex och en halv minut!