Fotograf: Svenska Basketbollförbundet / Bildbyrån

Tjugo namn kvar inför herrlandslagets EM-kval

Den 20 och 22 februari avgörs om Sverige kvalificerar sig till EM-slutspelet 2022. Förbundskapten Hugo Lopez har nu valt ut 20 spelare som ska Coronatestas för att kunna ansluta till bubblan i Istanbul.

EM-kvalet har nu kommit till sin upplösning och Sverige är fortfarande med i matchen. I bubblan i Istanbul avgörs det om det svenska herrlandslaget kniper en plats i basket-EM.
– Vinsten hemma mot Turkiet gjorde att vi nu verkligen har chansen, om vi tar oss till EM 2022 med detta lag kan allting hända, vi törstar verkligen efter detta och behöver alla möjliga marginaler på vår sidan för att kvalificera oss, säger Svenska Basketbollförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo.

Därför har Fredrik Joulamo satt upp Marcus Eriksson och Jonas Jerebko på listan över 20 spelare.
– Jonas spelar inte längre för Khimki och det var hans klubb som satte käppar i hjulen för honom förut, han har upprepade gånger sagt att han vill vara med och spela för Sverige så vi vågar hoppas på att det nu blir verklighet, även om inget är klart ännu. En 208 cm lång rörlig forward med ett trepoängsskott och rutin från 10 säsonger i NBA, klart det skulle göra en stor skillnad för oss.

Marcus Eriksson spelar i Euroleague för ALBA Berlin och Euroleagues spelschema råkade falla sig så att han spelar med ALBA Berlin i Istanbul två dagar innan Sveriges match.
– Det är en enorm flax men ALBA Berlin är i staden och har inga matcher samtidigt som Sverige spelar, så stjärnorna står rätt för att han ska kunna medverka också. Vi har inte fått definitivt besked ännu men det är värt att föra upp honom på listan, kommenterar Fredrik Joulamo.

I förra fönstret saknades Spanienproffsen Simon Birgander och William Magarity. De är nu tillbaka och redo att ta Sverige till EM.
– Med Simon får vi en rejäl närvaro i tresekundersområdet både offensivt och defensivt och vad William Magarity kan göra tror jag alla såg i Globen mot Turkiet, fortsätter Joulamo.

Frågetecken finns just nu dock för Ludde Håkanson som är skadad. Tyvärr missar centern Nicholas Spires matcherna på grund av en skada.
– Det är ett stort avbräck eftersom Nick har varit fantastisk i landslaget, vi behöver varenda gubbe vi kan få för att hävda oss på denna nivå, så är det, avslutar Joulamo.

Av nedanstående 20 namn är det 14 spelare som kommer att åka med till Istanbul, 12 spelare tas ut till respektive match.

Följande spelare testas inför EM-kvalfönstret 15 – 22 februari 2021
Denzel Andersson (BC Luleå)
Adam Rönnqvist (BC Luleå)
Nathan Dawit (Umeå BSKT)
William Gutenius (Borås Basket)
Adam Ramstedt (Norrköping Dolphins)
Alexander Larsson (Köping Stars)

Charles Barton Jr (Tartu, EST)
Simon Birgander (Joventut, SPA)
Tobias Borg (Real Betis, SPA)
Christopher Czerapowicz (Obradoiro, SPA)
Marcus Eriksson (Alba Berlin, TYS)
Ludvig Håkanson (Bilbao, SPA)
Jonas Jerebko
Alexander Lindqvist (Stjarnan, ISL)
Olle Lundquist (Palma, SPA)
Johan Löfberg (Vichy, FRA)
William Magarity (Gipuzkoa, SPA)
Thomas Massamba (Phoenix Brussels, BEL)
Melwin Pantzar (Valladolid, SPA)
Erik Rush (Forli, ITA)

Kommande schema:
15 februari: Resdag till Istanbul, Turkiet
16-22 november: Träningsläger och EM-kvalmatcher
20 november: EM-kvalmatch Turkiet-Sverige, 15.00 (svensk tid)
22 november: EM-kvalmatch Sverige-Nederländerna, 15.00 (svensk tid)

Källa: Svenska Basketbollförbundet

Dela inlägget