Fotograf: Bildbyrån (montage)

Årets Coach: Panagiotis Nikolaidis

Under kommande veckor presenterar vi årets utmärkelser i SBL Herr. Idag har turen kommit till Årets Coach, som går till Panagiotis Nikolaidis, Köping Stars!

Panagiotis Nikolaidis tog över Köping Stars 2016 och har varit med på hela resan från mittenlag i Superettan, till seriesegern och avancemanget till SBL 2018, fram till idag – nu som topplag i SBL.

I sin debutsäsong slutade Köping på nionde plats och fick kvala sig kvar i SBL. Men när årets säsong inleddes i september var det ett annat Köping Stars, som nu tog hela ligan med storm. Laget vann sju av sina åtta första matcher och var långt in på hösten serieledare. Många trodde nog att framfarten skulle sakta av, men Köping slutade aldrig imponera och höll sig i toppen av tabellen hela grundserien – till slut en tredjeplats, ledda av Nikolaidis.

På vägen dit satte man sin stad på idrottskartan och fyllde Karlbergshallen varje hemmamatch. Laget ledde ligan i steals och offensiva returer per match. Köping vann också flest jämna matcher (vinst eller förlust med 5 poäng eller mindre) av alla lag i SBL Herr (9), samt flest bortamatcher i rad (6).

MOTIVERING:
“Årets coach är en av Svensk Baskets största energispridare, lojal och van vid att koka soppa på en spik. Vid sidan av sina coachuppdrag inom Sverige har han lagt många somrar på att coacha ungdomslandslag i olika ungdoms-EM och en stor del av Sveriges talanger har gått genom honom. I Köping har alla bitar fallit på plats och ingen var nog bättre lämpad att ta över rodret i denna klubbs nya satsning. Med sitt positiva synsätt på livet, sin kunskap, erfarenhet och sitt ledarskap tog han Köping till en tredjeplats i SBL. Årets coach heter Panagiotis Nikolaidis!”

Topp 3: Årets Coach (procent av rösterna):
Panagiotis Nikolaidis, Köping Stars 48%
Henrik Svensson, Borås Basket 44%
Ströröster på flera tränare, 8%

UTMÄRKELSER – SBL HERR 2019/2020:
Årets Försvarare: Denzel Andersson (BC Luleå)
Årets Stjärnskott: Pelle Larsson (BC Luleå)
Årets Lyft: Köping Stars
Årets Matcharrangör: Jämtland Basket
Årets Coach: Panagiotis Nikolaidis (Köping Stars)
Årets Domare:
Årets Artist:
Årets Guard:
Årets Forward:
Årets Center:
Årets MVP:

Alla utmärkelser röstas fram av coacher, lagkaptener och media förutom priserna Årets lyft och årets matcharrangemang som delas ut av Svenska Basketbollförbundet.

Här ser du schemat för samtliga publiceringar!

Här hittar du utmärkelser från tidigare säsonger!

Dela inlägget