Fotograf: Simon Hastegård / Bildbyrån

Efter åtta år – Gustavsson lämnar Umeå

Efter att ha varit huvudtränare i åtta år så står det nu klart att Jesper Gustavsson och Umeå BSKT går skilda vägar i och med att nuvarande kontrakt går ut i april.

För lite mindre än två veckor sedan tog ligasäsongen abrupt slut i SBL. Umeå BSKT låg då på nionde plats med en liten, liten chans att kunna nå slutspelet. Coronavirusets framfart i Sverige och världen satte dock stopp för en fortsatt basketsäsong. Och när kontraktet nu löper ut om några veckor, så står Umeå utan tränare för första gången sedan man tog klivet upp i högsta serien för sex år sedan.

– Jesper har gjort ett fantastiskt jobb för klubben de senaste åtta åren. Jag högaktar verkligen hans superproffsiga jobb. Inte minst med tanke på att vi i övrigt inte har så stark organisation utan mest jobbar ideellt och varje år i ligan har vi haft den lägsta ekonomiska omsättningen och då är det inte lätt att nå högre nivå än vi är på, säger Umeås ordförande Michael Jalmby till Västerbottens-Kuriren.

Gustavsson säger själv så här om beslutet:
– Det känns både rimligt och vettigt att inte förlänga. Både jag och klubben behöver något nytt. Förhoppningsvis kan klubben lösa det på något sätt så att en ny coach kan jobba mest med basket och för min egen del vet jag att jag behöver gå vidare för att kunna utvecklas.

Arbetet med att hitta en ny tränare är redan påbörjat.
– Nyckelordet i vår kravprofil är ”rutinerad”. Vi vill ha en head coach som har ligaerfarenhet eller erfarenhet på samma nivå, just nu söker vi i första hand en svensk coach men det kan lika gärna bli en coach från något EU-land, säger Umeås sportchef Luca Romano till Västerbottens-Kuriren.

SILLY SEASON 2020/21: Så är läget i ditt lag – just nu!

Dela inlägget