Fotograf: Horsens IC

Hilliards MVP-lagkamrat till Borås Basket

Nu står det klart att den 203 centimeter långe och 104 kilo tunge Brian Fitzpatrick blir den andra spelaren som Borås Basket skriver avtal med för säsongen 2018/2019.

Precis som tidigare signade Mike Moore så är Fitzpatrick en stor forward som kan skapa stora ytor genom utmärkt trepoängsskytte. Nimrod Hilliard IV, som vann danska mästerskapet ihop med Fitzpatrick 2016, beskriver honom som ”sneaky athletic”.

Brian Fitzpatrick växte upp i Connecticut och började med basket vid sex års ålder. Från High School på Xavier och Northfield Mount Hermon, via University of Pennsylvania och sedermera Bucknell University, gick Fitzpatrick vidare som professionell i Grekland, Danmark, Japan och Tjeckien. I den danska ligan spelade han för Horsens IC och blev mästare två säsonger i följd – ena gången ihop med Nimrod Hilliard IV.

Fitzpatrick fick den senaste säsongen förstörd av en skada och ser nu fram emot bevisa att han kan komma tillbaka och vara en effektiv spelare igen. 2018 är tredje året i rad som Borås Basket har uppvaktat Brian Fitzpatrick och nu har man äntligen lyckats få hans underskrift på ett kontrakt. Det som lockat med Fitzpatrick är storlek, bra spel med ryggen mot korgen och bra trepoängsskytte. Han har hög basket-IQ och sliter hårt varenda sekund han är på planen. Fitzpatrick röstades fram till MVP i den danska finalserien 2015. Det irländska pass som Fitzpatrick har gör honom väldigt flexibel när lagpusslet nu läggs.
– Vi vill kunna skapa ytor mer än vi kunde förra året. Det tror vi att Brian Fitzpatrick kan hjälpa oss mycket med tack vare sin ”range”. Brian är tuff och fysisk när han spelar försvar på stora spelare och så kan han ”löpa golvet”, vilket bådar för att vi ska kunna spela snabb basket. Hans ålder (28 år) är en fördel som jag ser det – mitt i sina bästa år som basketspelare och med mycket rutin och från åren som proffs i Europa, säger Borås Baskets assisterande tränare Henrik Carlsson.

Trots att Fitzpatrick aldrig satt sin fot i Sverige så vet han en del om den Svenska Basketligan samt om hur han vill påverka den.
– Tidigare lagkamrater har spelat och coachat i Sverige och samtliga har sagt positiva saker om SBL. Jag vet att den svenska basketligan är en mycket mer balanserad liga än den danska och hoppas att jag kan hjälpa Borås klättra uppåt och utmana om mästerskapet, säger Brian Fitzpatrick.

Brian Fitzpatrick är 203 centimeter lång och 104 kilo tung. Han är uppväxt i Connecticut och kommer att spela med nummer 20 på tröjan. Fitzpatrick, som kallas ”Fitz” eller ”Fitzy”, har kontrakt över säsongen 2018/2019 och ansluter till Borås Basket i slutet av augusti.

SILLY SEASON 2018/19: Så är läget i ditt lag – just nu!

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget