Fotograf: Simon Eliasson / Bildbyrån

EXTRA: NORRKÖPING DOLPHINS ÄR SVENSKA MÄSTARE

Efter en smått galen finalserie så är det nu klart – Norrköping Dolphins är svenska mästare säsongen 2017/18. Detta efter seger med 76-71 borta mot BC Luleå.

Efter Norrköping Dolphins oväntade och smått heroiska vändning i det sjätte mötet lagen emellan i onsdags så stod det klart att det var 3–3 i matcher i SM-finalserien – och att allt skulle avgöras i en fullsatt Luleå Energi Arena under fredagskvällen.

Det var dock också 3–3 i hemmasegrar, vilket innebar att det faktum att den sjunde och avgörande matchen skulle spelas i Luleå kändes ganska viktigt på förhand. Och Norrköping visste vilken svår utmaning som faktiskt väntade.

Därför var frågan man fick ställa sig både efter den första och den andra quartern i Luleå huruvida hemmalaget plötsligt hade börjat känna av ett allt för betungande favorittryck? För Norrköping spelade till synes utan press – och spelade bra. Samtidigt som hemmalaget fick ring ut på det mesta det försökte så lyckades Norrköping med det mesta.

Bland annat med elva raka poäng upp till ledning med 33–17 en bit in i den andra perioden. Vid halvtid stod det 39–26 till gästerna.
– Jag tycker att vi spelar lugnt och metodiskt, bra försvar. Kan vi behålla intensiteten i försvaret och ta bort några treor som Brandon Rozzell har skjutit är jag nöjd med insatsen, sa Norrköpings stjärncenter Joakim Kjellbom i paus.

Luleås Tom Lidén i halvtid:
– Offensivt har det sett väldigt darrigt ut. Vi sätter inte våra öppna skott. Det är kanske finalnerver som spelar in, men nu när vi har spelat 20 minuter så tror jag det kommer släppa i andra halvlek.

Nerverna, om de fanns hos hemmalaget, de släppte också. Inför den sista perioden hade avståndet ätits upp till att det bara skiljde fyra poäng (52-56). Med halva sluttonden passerad – två.

Men en lång tvåa av Norrköpings Johnell Smith, en defensiv retur av densamme och en vacker soloräd av Gerry Blakes följde i den ordningen, och Norrköping kopplade greppet igen. De såg ut att vackla igen, flera gånger, men det höll hela vägen. Luleå orkade inte försvara sin hemmaplan en sista gång. Därmed är Norrköping Dolphins första SM-guld sedan 2012 en verklighet.
– För svag offensiv i första halvlek ger Norrköping momentum i den här matchen, vi får kriga på för att komma ikapp och orkar inte riktigt. Det kan ha varit nerverna, det kan ha varit lite bagage från förra matchen, vem vet vet. Norrköping vann och vi gratulerar dem till mästerskapet, säger Luleå-tränaren Peter Öqvist.

Joakim Källman, assisterande tränare Norrköping Dolphins:
– Först och främst vill jag säga jättebra jobbat av Luleå, fantastiskt stämning här i hallen, så här ska basket vara. Den här gången blev det vi som tog hem det. När det kommer till matchen så är det karaktär och hjärta dag in och dag ut på träning som ligger till grund, och i kväll håller vi fokus hela tiden även när Luleå gör sina runs.

Efter matchen utsågs Joakim Kjellbom till finalseriens MVP.

MATCHFAKTA / SBL FINAL 7:7:
Luleå–Norrköping 71–76

(12–19, 14–20, 26–17, 19–20)
Poäng, Luleå: Yannick Anzuluni 20, Quinton Upshur 16, Brandon Rozzell 10, Adam Rönnqvist 9, Tom Lidén 9, Denzel Andersson 7.
Norrköping: Joakim Kjellbom 18, Mikael Lindquist 17, Johnell Smith 12, Gerry Blakes 11, Eugene Harris 11, Tim Schüberg 4, Nils Johansson 3.
Publik: 2 700 (utsålt)

(Norrköping är mästare efter totalt 4-3 i matcher)

Dela inlägget