Fotograf: Johan Bernström / Bildbyrån

KLART: Nio lag i höst – Örebro kastas ur Basketligan

Nu är det klart att det blir nio lag i Basketligan herr kommande säsong. Eco Örebro uppfyller inte de ekonomiska kraven från Svenska Basketbollförbundet.

– Vi har gjort en samlad bedömning och kommit fram till att föreningen (Eco Örebro) i nuläget tyvärr saknar de ekonomiska förutsättningar som krävs för att delta på den här nivån, säger Mats Carlson, ordförande Svenska Basketbollförbundet i ett uttalande.

Svenska Basketförbundets liganämnd konstaterar att den budget Örebro presenterat inte håller för spel i högsta serien.
– Det handlar om garantier för ungefär en halv miljon kronor. Som varje år har vi presenterat en väldigt låg budget, som också godkänts, på två miljoner kronor i omsättning, säger Örebros ordförande Stefan Johansson till Nerikes Allehanda.

NA: Så vad är skillnaden i år?
– Av de två miljonerna har vi hittills inte kunnat ordna de garantier för en halv miljon som ligaledningen kräver.

NA: Vad händer nu med Eco Örebro, finns risk för nedläggning?
– Det finns två varianter. Om vi kan säkra 600 000-700 000 kronor att driva laget i division 1 och får till ett slagkraftigt lag där så kan vi göra det. Om det inte fungerar så finns ingen verksamhet kvar, då kan klubben upphöra, säger Johansson till tidningen.

Ungdomsverksamheten i Örebro drabbas inte då den sköts av andra klubbar, företrädesvis KFUM Örebro, som har samarbetsavtal med Eco.

Inte heller Sundsvall Dragons som nyligen gick i konkurs har förutsättningar för att spela i Basketligan herr nästa säsong. Därmed består Basketligan herr av nio lag säsongen 2016/2017. Beslutet fattades under ett styrelsemöte under onsdagen.
– Det kommer att kunna bli en högkvalitativ basketliga kommande säsong. Det kommer att spelas fyra omgångar mellan varje lag och alla får 32 matcher i grundserien, säger Mats Carlson.

Dela inlägget