Fotograf: Bildbyrån

Efter succén på college – nu satsar Zahui mot WNBA

Landslagscentern Amanda Zahui har gjort supersuccé på college i USA. Nu ställer 21-åringen upp i WNBA-draften – vilket kan innebära att hon missar basket-EM i sommar.

– Vi fick besked för några veckor sedan att hon var osäker eftersom det var mycket som hände. Jag har förstått att det varit på gång, men Lasse (Johansson, förbundskapten) har inte fått tag på henne, säger landslagschefen Jonte Karlsson till Sportbladet.
– Jag vet inte om hon blir draftad och vad det innebär (för landslaget). Det finns spelare i WNBA som spelar EM. Vi vill givetvis jättegärna att hon ska vara med när vi står inför vår största satsning någonsin och hon är en viktig spelpjäs i den. Men vi kan inte tvinga några spelare att vara med och hon har sin egen karriär att tänka på och det får man respektera, fortsätter Karlsson.

Amanda Zahui har haft en lysande säsong och fick stor uppmärksamhet när hon tidigare i år tog 29 returer och gjorde 39 poäng för sitt Minnesota. Även efter detta har 21-åringen briljerat i match efter match, och i helgen blev hon uttagen i WBCA:s all star-lag och är en av fyra tjejer som kan vinna priset ”Naismith Trophy”. En titel som ingen utländsk spelare tidigare vunnit.

WNBA-draften går av stapeln den 16 april. Säsongen börjar sedan i juni och pågår samtidigt som EM-slutspelet i Ungern/Rumänien. Just nu talar det mesta för att Zahui kommer gå väldigt tidigt i draften.

Dela inlägget