Storseger för Sverige – EM-biljetten klar

Efter storsegern igår mot Holland är det svenska dambasketlandslaget nu klart för EM i Ungern/Rumänien nästa sommar.

Det var aldrig något snack. Sverige dikterade tempot fullständigt och tack vare ett mycket starkt försvarsspel kunde man tidigt ta ett rejält kommando om matchen. Holland kröp lite närmare i slutet av den tredje perioden, men den svenska segern var aldrig totad. Till slut blev det förkrossande 73-51.

När Kroatien senare under söndagskvällen slog Israel betydde det att Sverige var definitivt klart för EM. Detta trots att en omgång återstår för de flesta lagen.
– Det känns jättebra att vi tar oss till EM igen. Vi visar att vi har något stort på gång och att vi är ett bra gäng som är på en hög Europanivå, säger Frida Eldebrink som satte tolv poäng till Sportbladet.

Matchfakta:
Holland–Sverige 51–73
(13–20, 4–15, 16–8, 18–30)
Poäng, Holland: Tanya Bröring 12, Chatilla van Grinsven 12, Natalie van den Adel 11, Kourtney Treffers 10, Marlou de Kleijn 3, Maaike Klein 2, Fieke Ligthart.
Sverige: Anna Barthold 17, Ashley Key 13, Frida Eldebrink 12, Louice Halvarsson 12, Amanda Zahui 6, Martina Stålvant 3, Binta Drammeh 3, Kalis Loyd 3, Kadidja Andersson 2, Elin Eldebrink 2.
Publik: 900.

MATCHEN DIREKT:
SLUT: Holland-Sverige 51-73
End Q3: Holland-Sverige 33-43
Halvtid: Holland-Sverige 17-35 (C. van Grisven 6p / L. Halvarsson 8p)
End Q1: Holland-Sverige 13-20

Okej, 100% klart idag blir det dock först om Kroatien samtidigt slår Israel, annars säkrar Sverige sin EM-biljett på onsdag när sista rundan spelas, om man slår Holland vill säga. Fem av de sex bästa grupptvåorna går vidare, och det ska till ett mirakel om Sverige ska missa chansen vid seger idag.

Här kan du läsa mer om förutsättningarna.

Så här säger Sveriges förbundskapten Lasse Johansson till basket.se inför matchen som spelas i Amsterdam, och är svenskornas sista den här sommaren.
– Att vi slog Holland med 27 poäng i Luleå är bra för vår målkvot, men det säger ingenting om hur det är att möta Holland i Amsterdam. På hemmaplan är Holland ett mycket tuffare lag än på bortaplan. Den ryska coachen Anatolij Mysjkin var mycket tydlig med att Holland verkligen visat hjärta och spelat tufft när Ryssland vann där med 68–60.
– Vi måste vara ödmjuka och först och främst sätta vårt försvar, ungefär som vi gjorde mot Ryssland. Spelar vi bra försvar brukar vårt anfall dessutom följa efter.

Matchen sänds på webb-tv och kan ses här!

Dela inlägget