Fotograf:

Svensk collegeforward förstärker BC Luleå

Efter fem år på college i USA vänder han hem till Sverige igen. BC Luleå välkomnar den 206 centimeter långe forwarden Kene Chukwuka till Norrbotten.

BC Luleå har kontrakterat sin sjätte spelare inför säsongen 2021/22. Och det handlar om den svenske forwarden Kene Chukwuka, 24, som senast kommer från fem års spel på college i USA.

En 206 centimeter lång forward som har många strängar på sin lyra.
– Kene är en duktig och mångsidig forward. Han är spelintelligent, har ett bra skott utifrån och har fått testa på att möta flera olika typer av anfallare. Han har spelat försvar på treor, fyror och femmor under sina år på college, säger BC Luleås tränare Peter Öqvist.

Chukwuka är basketfostrad i Trelleborg Pirates och har spelat med laget i basketettan innan collegeäventyret började. I USA har han spelat med New Mexico Junior College, University of Pittsburgh och allra senast Pepperdine University.

Under den gångna säsongen snittade han 6.6 poäng och 5.1 returer för Pepperdine.
– Det här är hans första proffsår och han är inte en färdig spelare ännu. Men jag bedömer att Kene har en ljus framtid och alla möjligheter att bli en seniorlandslagsspelare. Jag tycker att vi kan förvänta oss en stabil och duktig spelare i den Svenska Basketligan. En spelare som också har potential att utvecklas under säsongen när han kommer in i vårt spel, säger Öqvist.

Kene Chukwuka själv ser fram emot att få återvända till Sverige igen. Och hans mål med att spela i BC Luleå är tydligt.
– Det känns kul! Jag vet att klubben har en fin historia och förhoppningsvis ska vi lägga till ytterligare till den genom att vinna titeln, säger Kene Chukwuka.

Vad förväntar du dig av att spela i SBL?
– Det var längesen jag spelade i Sverige. Det ska bli kul att se hur långt man har kommit. Sist jag spelade i Sverige var jag en liten ’puppy’ så nu blir det kul att komma tillbaka mer som en man och se var man ligger.

När Chukwuka beskriver sig själv som spelare pratar han direkt om att vinna och hur han alltid gör allt i sin makt för att hjälpa sitt lag göra just det.
– Jag är en spelare som ger allt hela tiden. Det är nummer ett. Jag offrar egna framgångar för att laget ska vinna. Annars är det trepoängsskytte, skicklighet och försvarsspel. Fansen kommer få se en spelare som kan göra lite av allting.

SILLY SEASON 2021/22: Så är läget i ditt lag!

Text: Max Wiik (BC Luleå)

Dela inlägget