Fotograf: Montage

Final 2:7: Södertälje vs Norrköping

Måndag och ny finalmatch väntar i SBL. Ska Södertälje BBK ta chansen och utjämna eller kopplar Norrköping Dolphins greppet? Svaret får du på SVT24 eller SVT Play – uppkast klockan 19.34!

🏀 SÖDERTÄLJE BBK 🆚 NORRKÖPING DOLPHINS
🏆 Final 2:7
📆 Måndag 24 maj, kl 19.34
🏠 Täljehallen, Södertälje
📺 SVT24 & SVT Play (sändningen startar kl 19.30)
💻 Livestatistik

LÄS MER: Allt om alla slutspelsmatcher hittar du här!

I och med lördagens bortaseger i Täljehallen skaffade sig Norrköping Dolphins 1-0-ledning i SM-finalserien mot Södertälje BBK. I halvtid var ställningen 34-35, men i den tredje perioden skaffade sig Norrköping 14 poängs marginal som Södertälje sedan inte förmådde hämta ikapp. I kväll måndag möter lagen varandra på nytt i Täljehallen innan serien därefter vänder till Norrköping.

– Yes, det är väl sån här grej: de kommer ut jättehungriga och vi matchade inte upp med den energin. Och det straffade sig i slutet av matchen, vi gräver oss en grav och sen så kommer vi inte ur den. Taktiken är okej från vår sida, den är bra, vår gameplan är bra. Det gäller bara att vi genomför den. Det går inte att det klickar för en eller två spelare, utan hela laget måste klicka som det gjorde i sista quartern där mot Jämtland, när allt bara gick och alla spelade bra. Utan det är svårt att ta sig tillbaks, det går att göra det men i dag (lördag) var det för svårt för oss. Vi tillät oss vara trötta och gav efter och det kan vi inte göra, sa Södertäljes lagkapten Martin Pahlmblad efter matchen.

Det var bara tre dagar mellan Södertäljes starka insats i den sjunde semifinalmatchen mot Jämtland Basket och den första finalmatchen mot Norrköping, men hemmalagets tränare Ludwig Degernäs vill inte leta orsaker i den typen av omständighet:
– Jag tycker inte om att prata om ursäkter. Sjunde matchen tar alltid mentalt, självklart, men jag tycker inte det är en ursäkt att vi inte kan prestera. Det måste vi coacher ha förberett dom bättre på, jag borde ha gjort nåt annorlunda så här i efterhand. Nu är det jätteviktigt att vi coacher kollar på matchen och kan ge grabbarna små detaljer för att spela bättre och hitta vår rytm i matchen, det är jätteviktigt. Norrköping är ett bättre lag i dag (lördag). Vi kommer inte åt dom riktigt, de skjuter väldigt fint utifrån. Hatten av till dom, de visar sin klass. Vi får inte riktigt rytmen i matchen, det är för mycket Norrköping-rytmen och det skadar oss.

Södertälje vann returtagningen med 44-32 men fick inte ordning på sitt trepoängsskytte och satte bara sju av 28 till skillnad mot gästernas 17 av 32. Dessutom var misstagen lite för många för att kunna komma ikapp ett lag i så pass bra form som den Norrköping uppvisade.
– Jag kan inte säga att det bara är vi själva, Norrköping gör ett bra jobb också. Men också så gör vi för enkla misstag där ute och det är viktigt att ta hand om bollen. Defensivt så måste vi komma närmare deras trepoängsskytte, (Terry) Larrier och (Felix) Terins skjuter sönder oss och det måste vi titta närmare på till nästa match, säger Degernäs.

Tyvärr skadade Dino Pita foten och fick sitta med den i högläge efter matchen när de andra tackade motståndarna. Läkarens utlåtande verkar dock relativt positivt enligt Degernäs:
– Jag pratade precis med doktorn här nu och det är en stukning och kanske, troligtvis kan han spela, det är det som jag har hört. Vi får se i morgon (söndag), sen på matchdagen får vi ta det där. Om jag känner Dino rätt kommer han göra allt i sin makt för att spela, så att det är självklart, vi behöver och vill ha Dino med i nästa match.

Sämre gick det för Norrköping Tyler Flack, som fick ledas ut av två lagkamrater. Under söndagen lämnade Norrköping beskedet att Flacks hälsena är av och att säsongen därmed är över, ett besked som Degernäs naturligtvis inte hade hoppats på när han kommenterade det inträffade i lördags:
– Jag hörde nåt om det, jag såg det inte själv. Båda lagen ska ha de bästa spelarna på plan så att det blir rättvisa förhållanden och alla kan spela med sina bästa spelare här i finalserien.

För Södertälje gäller det att förbereda sig för revansch i kväll och utjämna serien till 1-1 innan två bortamatcher väntar i Stadium Arena senare i veckan. Degernäs lyfter fram vikten av att behålla riktningen mot målet även om vägen dit inte alltid är spikrak:
– 0-2 vill man aldrig vara nere i, men också får man inte glömma bort: det är en lång serie. Vi måste ha tålamod och vi måste fortsätta jobba metodiskt och hitta rytmen, för jag tror den dagen vi hittar rytmen och får spelet på vår sida, då tycker jag om våra chanser. Nu behöver vi vila lite och pusta ut lite och sen komma redo, halv åtta, då är det dags att gå till jobbet igen. Vi måste se oss själva i spegeln och göra en bättre insats om vi ska vinna och nu är det viktigt att vi skyddar vår hemmaplan. Det är årets viktigaste match.

Text: Lina Agnemar (Södertälje BBK)

LÄS MER: Allt om alla slutspelsmatcher hittar du här!

Norrköping Dolphins visade klass i den första finalen där man visade upp ett mycket bra trepoängsskytte som starkt bidrog till segern, men om man synar statistikarket borde kanske resultatet sett något annorlunda ut.

Norrköping drog på sig 24 fouls mot Södertälje BBK:s 13 vilket kan tyckas konstigt och inte riktigt speglade vad som hände på planen. Södertälje vann returtagningen med 44-32 och då ska man veta att 17 av dessa returer var offensiva mot Norrköpings fem. Tack vare Dolphins gameplan med att ”springa golvet” i högt tempo kunde man göra 16-4 på sina fast-break samtidigt som ”bänken” utklassade Södertäljes med klara 31-10, vilket givetvis låg som grund till segern.

Under måndagskvällen är det dags för final nummer två, även den i Täljehallen, och Norrköping kommer att gå för en ny seger, men man råkade tyvärr ut för en jobbig skada i lördags då nyttige Tyler Flack slet av den ena hälsenan, vilket innebär att Norrköpings tränare Mikko Riipinen får fördela mera speltid på andra spelare.

Mikko Riipinen. Hur mycket mersmak, såväl som arbetsro, gav den här första finalsegern?
– Inte jättemycket. Vi har många saker som behöver förbättras till nästa match och vi vet att dom kommer komma ut hungriga. Vi behöver göra ett bättre jobb på returtagningen. Däremot finns det självklart flera saker vi är nöjda med som vi vill bygga vidare på. Vi spelade ofta i ett bra tempo och skapade många bra skott för varandra under matchen.

Hur mycket behöver du göra om din gameplan med tanke på Tyler Flacks skada?
– Det behövs självklart göras om en del. Vi har gjort det förut och måste göra det igen. Vi har väldigt många duktiga spelare och vi får hjälpas åt att täcka upp för Tyler. Jag är väldigt ledsen för Tylers skull och lider med honom. Gruppen är hungrig, vi vet att det kommer krävas mer nästa match. Vi ska spela för Tyler Flack.

Text: Benny Lindblom (Norrköping Dolphins)

SÅ ÄR LÄGET I LAGEN: 🤔
Södertälje har litet frågetecken på Dino Pita, men det troliga är att han spelar.

Norrköping fick ett dystert besked i söndags när det visade sig att amerikanen Tyler Flack slitit av en hälsena. Övriga spelare är redo.

LÄS MER HÄR: 🔗
Södertäljes hemsida inför matchen
Norrköpings hemsida inför matchen

Dela inlägget