Fotograf: Bildbyrån (montage)

Kvartsfinal 1:5: Luleå vs Jämtland

För första gången på två år väntar äntligen SBL-slutspel. Tabellfyran BC Luleå möter seriefemman Jämtland Basket i kvartsfinal och allt inleds under torsdagen. Matchen ser du självklart på SBL Play – uppkast klockan 18.04!

🏀 BC LULEÅ 🆚 JÄMTLAND BASKET
🏆 Kvartsfinal 1:5
📆 Torsdag 22 april, kl 18.04
🏠 Luleå Energi Arena, Luleå
📺 SBL Play
💻 Livestatistik

– Vi har förberett oss bra tycker jag. Det är mer att man vill att det ska gå igång nu. Vi har tittat på Jämtland, slipat på våra grejer och nu är det dags. Kasta upp bollen så att vi får gå igång!, säger tränaren Peter Öqvist.

Luleå-laget kommer in i kvartsfinalerna med en god känsla. Man har vunnit åtta av de tio avslutande grundseriematcherna. Men enligt tränare Öqvist är det bara fokus framåt nu.
– Vi blir bättre. Genom hela den här säsongen blir vi bättre. Samtidigt vet vi att det vi gjort tidigare inte räcker någonstans nu. Fokus är på match ett helt och hållet. Det är ny resa som börjar, säger Öqvist.

Och vilka som blir de stora nycklarna till seger har BC Luleå klart för sig. Man möter ett storvuxet Jämtland Basket, ligans bästa returlag, och behöver göra ett bra jobb i returtagningen. En annan avgörande faktor blir trepoängsskyttet.
– Jag ser en jämn match. Jag ser en kamp om returerna där Jämtland är ruggigt starka med size och vi verkligen behöver jobba hårt för att freda oss. Det blir en nyckel i den här serien. Jag ser att skytte utifrån också blir en avgörande faktor för båda gängen, säger han.

Luleå-sonen Adam Rönnqvist tycker att BC Luleå blivit bättre och bättre under säsongen och säger att man formtoppat lagom till slutspelet.
– Vi har vunnit mycket men spelet känns också bra. Vi spelar tillsammans och det känns som att vi hittar varandra bra”, säger BC Luleå-guarden Adam Rönnqvist.

Vad blir avgörande?
– Jämtland är stora. Vi behöver kriga under korgen, ta returer och springa på dem så ska det nog gå bra.

Text: Max Wiik (BC Luleå)

Säsongens fyra möten har slutat med vinst för Norrbottens stolthet vid tre tillfällen, men matcherna har varit jämna och inget tyder på annat än att det kommer att vara så även under slutspelet.

Luleå har liksom Jämtland gjort förändringar i truppen under säsongen, men ser ut att ha hittat fin form under våren och kommer till slutspelet med åtta vinster på de sista tio matcherna. Tränaren Peter Öqvist har – som vanligt – byggt ett lag med rörliga delar och starkt skytte. Luleå vill gärna trycka upp tempot, vända spelet snabbt och letar gärna avslut bakom trepoängslinjen. Den balanserade poängproduktionen där sju spelare snittar över 8,5 poäng gör det svårt för motståndarna att lägga extra bevakning på någon särskild spelare.

Jämför man lagens statistik under grundserien så visar det att Luleå har mer avslut bakom trepoängslinjen, men att skottförsöken totalt är i princip lika. Jämtland har övertag i returtagningen och släpper in färre poäng än Luleå.

För Jämtlandsdel handlar mycket om att kontrollera tempot i matchen, säkerställa att man stoppar upp Luleås snabba uppspel och ta hand om returtagningen. Jämtland behöver även hitta rätt i sitt lagförsvar och se till att hålla de kvicka Luleåspelarna framför sig vilket har varit en nyckelfaktor under mötena i grundserien.

Jämtland kommer även att försöka utnyttja sitt längdövertag där Östersundslagets har visat sig effektivt när det finns ett djup i anfallsspelet.
– Vi går in i slutspelet med en bra känsla och det har sett bra ut på de sista träningarna. Det kommer att bli jämt och hårt vilket det hade blivit oavsett vart och vem vi hade mött. Det är slutspel och det kommer handla om vilket lag som orkar hålla koncentrationen och vågar mest. Vi har flera spelare och ledare som varit i liknade situationer tidigare och den erfarenheten är viktig. Man kan spekulera i olika scenarier och styrkor och svagheter i det oändliga, men det kommer ner till hur många spelare som kan vara i fokusbubblan längst. Varje byte, bollinnehav och moment blir viktigare när det är cupspel och utslagningstävling. Hemmaplansfavören är lite mer eliminerad utan publikfaktorn. Vi ser fram emot serien och är laddade, säger Jämtlands tränare Adnan Chuk.

Text: Jämtland Basket

SÅ ÄR LÄGET I LAGEN: 🤔
Luleå ser ut att kunna ställa upp med bästa möjliga lag.

Jämtland har inte aviserat några skador eller sjukdomar.

LÄS MER HÄR: 🔗
Luleås hemsida inför matchen
Jämtlands hemsida inför matchen

Dela inlägget