Fotograf: Bildbyrån (montage)

Inför: Nässjö Basket vs Södertälje BBK

Slutet av grundserien börjar närma sig och positioneringen blir allt viktigare. Under långfredagen får Nässjö Basket besök av serieledarna Södertälje BBK. Matchen ser du självklart på SBL Play – uppkast klockan 19.04!

🏀 NÄSSJÖ BASKET 🆚 SÖDERTÄLJE BBK
🏆 SBL Herr
📆 Fredag 2 april, kl 19.04
🏠 Nässjö Sporthall, Nässjö
📺 SBL Play
💻 Livestatistik

Under långfredagen möts Nässjö Basket och Södertälje BBK i Nässjö Sporthall i en av sina fyra återstående matcher i grundserien. Södertälje besegrade så sent som i tisdags Umeå BSKT med 93-68 och övertog därmed förstaplatsen från Norrköping Dolphins i tabellen. Samma dag vann Nässjö över Fryshuset Basket med 91-86, med siktet inställt på att utmana Jämtland Basket om femteplatsen.

Båda lagen har ett hektiskt spelschema innan slutspelet vilket naturligtvis är en utmaning, om än inte enbart negativ enligt SBBK-tränaren Ludde Degernäs:
– Det är också viktigt att gå igenom såna här delar, speciellt som förberedelse innan slutspel där vi vet att det kommer bli tajt schema. Det är viktigt att vi lär oss av de här matcherna att ladda om. Det är väldigt viktigt när vi spelade lördag, vi spelade tisdag och vi spelar fredag, att balansera träningen. Så är det, man kan inte träna ”normalt” om man säger så, det blir för stora påfrestningar på kroppen.
– Det är självklart att det blir hetare nu i slutet av grundserien, men den här gruppen har spelat varje match från dag ett för att vi ska försöka vinna varje match. Så inställningen är densamma, sen har vi olika förutsättningar under en säsong med tanke på skador och sjukdomar.

Han tycker att lagets insats mot Umeå var bra och att den gav förutsättningar att sprida minuterna mellan spelarna. Ett exempel är William Kermoury, som under sina närmare 20 minuters speltid bidrog med nio poäng och en retur.
– William fortsätter att utvecklas och vara fokuserad, det är speciellt den där delen att orka vara fokuserad vid sexton års ålder. Det är jättekul att följa grabben, det är roligt att jobba med honom för man får mycket tillbaka, han vill så mycket och lyssnar. Han har självklart en fysik och en baskettalang, men jag tror att hans största talang egentligen är att han kan fokusera och är så mogen i så ung ålder, säger Degernäs.

De återstående matcherna i grundserien ser Degernäs som en möjlighet att finslipa detaljerna och förbättra det som behövs, där han lyfter fram en punkt som extra viktig:
– Allting börjar i defensiven. Jag var inte alls nöjd med defensiven mot Norrköping, jag tycker vi svarar okej mot Borås, okej mot Köping och mot Umeå. Det är nånting vi måste fortsätta med mot vilket lag i ligan som helst. Jag är fortfarande inte riktigt nöjd med vårt försvarsspel, vi måste komma upp ett steg till för att vara redo till ett slutspel, så enkelt är det.

Så här i slutet av säsongen känner lagen varandra väl och vet varandras styrkor och svagheter. Därför handlar det mer om att lyckas ta kontroll över matchen genom väl beprövade metoder än om att testa nya strategier.
– Det är fjärde gången vi möter dem, vi har koll på dem sen innan, det är inte en helt ny bekantskap. Vi vet att åka ner till Nässjö, de är väldigt starka på sin hemmaplan. De tycker om att spela med väldigt hög intensitet och energi. Vårt jobb är att dra ner deras energi med att kontrollera tempot och spela vårat spel, för vi har bra rutin i laget och när vi använder det till våran fördel är vi väldigt starka. Då kontrollerar vi tempot i matchen och får matchbilden dit vi vill, säger han och fortsätter:
– Det är självklart att vi spelar för vinst och grabbarna ska vara redo att köra i morgon (läs fredag). Vi åker med full trupp ner till Nässjö, elva stycken. Det ska bli spännande, för jag känner att vi behöver ett steg till i den defensiva delen i varje match och jag vill se det i morgon, det är viktigt att vi visar oss själva att vi kan göra det.

Text: Lina Agnemar (Södertälje BBK)

SÅ ÄR LÄGET I LAGEN: 🤔
Nässjö kom senast till spel utan Sheriff Drammeh, oklart om han är tillbaka idag.

Södertälje har samtliga spelare tillgängliga.

LÄS MER HÄR: 🔗
Nässjös hemsida inför matchen
Södertäljes hemsida inför matchen

Dela inlägget