Fotograf: Svensk Basket / handout / BILDBYRÅN

Turkiet vann – Sverige utslaget

I en match med höga insatser, där förutsättningen för Sverige var att inte förlora med mer än sju poäng, föll slutresultatet på fel sida av marginalen. Turkiet vann med 88-80 och Sverige är utslaget, utan chans att nå nästa års EM-slutspel.

Sverige fick en otroligt stark start på lördagens match, med bra returtagning och påföljande kontringar, som ledde till ledning med 17-10 när det var mindre än två minuter kvar av första perioden.
– Vi fick en bra start på matchen. Sen stoppades matchen, vi svalnade lite och de gör 8-0 i slutet av perioden. Jag tyckte att det var en viktig sekvens, säger Sveriges förbundskapten Hugo Lopez.

Ett tekniskt fel i arenan var det som gav turkarna omkring tio minuter att återhämta sig och planera för att stävja den svenska framfarten. Något de lyckades med. Det svenska anfallet var under långa stunder trögflytande som sirap, vilket gjorde att goda anfallschanser var svåra att hitta. När Sverige inte kunde kontra utan tvingades till uppställt spel tog anfallen lång tid att utvecklas och ledde sällan till högprocentiga avslut.

I Turkiet var det blott 18-årige Alperen Sengun, inte Shane Larkin, som var den bärande turkiska spelaren. Med 24 poäng på bara 13 skott, tillsammans med 12 returer, var han en ständig plåga för det svenska försvaret. Med fint fotarbete under korgen, påpassliga anfallsreturer och en ständig attackinställning blev han fokus i den turkiska offensiven. Shane Larkin blev snarare ett lockbete när han genomgående blev hårt uppvaktad av Thomas Massamba och Larkin blev till slut bara fjärde bästa poänggörare för Turkiet, med 9 poäng.

Starten på andra halvlek var bländande bra ur svensk synvinkel. Tobias Borg fick ta över ansvaret som kreatör i anfallet, vilket ledde till sju snabba poäng för honom själv, samtidigt som han serverade Jonas Jerebko ett par öppna trepoängare. Den glödheta öppningen på halvleken gjorde att Sverige snabbt vände ett litet halvtidsunderläge till en ledning, och Sverige tog kommandot i matchen. Men Turkiet hämtade sig snabbt igen — lite tack vare svensk hjälp.
– Vi släppte till för många enkla poäng. Mängden turnovers, vid viktiga tillfällen i matchen, tog lite kål på oss, säger Hugo Lopez.

Turkiet behöll ledningen under resten av matchen och balanserade hela tiden på den där marginalen på omkring 8 poäng. När slutsignalen ljöd och protokollet lämnades in stod det klart att Turkiet vunnit samtliga perioder, även ifall det var med 3 poäng eller mindre i varje. Statistiskt var det jämnt i samtliga kategorier, förutom turnovers, där Sverige hade 16 jämfört med Turkiets 11.
– Vi kämpade och sköt bra men i försvaret släppte vi till lite väl många enkla layups, sen satte de några viktiga treor. All heder till Turkiet, som spelade bra. Nu måste vi fokusera på nästa match, säger Jonas Jerebko som gjorde sin första landskamp sedan 2013 och blev Sveriges bäste poänggörare med 21 poäng.

Förlusten mot Turkiet innebär att Sverige nu ligger på fjärde och sista plats i grupp D. Och eftersom Nederländerna slog Kroatien (65-57) senare under lördagskvällen kommer Sverige att förbli där oavsett resultat i måndagens match mot Nederländerna. Sverige kommer inte att spela EM 2022.

MATCHFAKTA: EM-KVAL GRUPP D
Turkiet–Sverige 88–80

(18–17, 21–18, 23–22, 26–23)
Poäng, Turkiet: Alperen Sengün 24, Bugrahan Tuncer 19, Sertac Sanli 14, Shane Larkin 9, Melih Mahmutoglu 9, Sehmus Hazer 8, Berk Ugurlu 3, Metecan Birsen 2.
Sverige: Jonas Jerebko 21, Simon Birgander 19, Tobias Borg 11, Christopher Czerapowicz 11, Melwin Pantzar 9, Thomas Massamba 3, Denzel Andersson 2, Johan Löfberg 2, William Magarity 2.

Text: Basketlandslagen.se

Dela inlägget