Fotograf: Maxim Thoré / Bildbyrån

Bomben: Stjärnan lämnar Fryshuset – klar för Jämtland

Jämtland Basket har hittat lösningen på pointguard-frågan – Fryshuset Baskets Aleksa Solevic ansluter till Östersunds-klubben med veckan kvar till att värvningsfönstret stänger.

Det har spekulerats under i princip hela SBL-säsongen kring Fryshusets pointguard Aleksa Solevic och huruvida den kvicke spelmotorn ska stanna i Stockholm hela säsongen. Jämtland har varit med i resonemanget och med endast veckan kvar till deadline för värvningar har parterna kommit överens. Solevic flyttar till Östersund och är tillgänglig för Jämtland Basket från och med matchen – mot just Fryshuset – 5 mars.

Den 27-årige guarden har inlett säsongen på ett övertygande sätt och är en av SBL:s mest effektiva spelare med snittraden: 15,6 poäng, 7,4 returer, 7,2 assists och 1,9 steals. Han har lett det unga Fryshuset under klubbens första säsong i ligan, där laget förstås har haft tufft att vinna men har varit med länge i de flesta matcherna och visat att det finns kvalitéer att bygga vidare på.

Solevic är nu mer svensk medborgare efter hela sex säsonger i Sverige – två vardera hos Nässjö, Köping och Fryshuset. Den 190 centimeter långe spelmotorn är snabb med bollen, hans speluppfattning håller mycket hög nivå, han kan skapa enkla lägen för medspelarna och är en kvick försvarsspelare. Som svensk finns förstås landslaget i Aleksas målbild framöver.
– Ja, det gör det absolut, det vore fantastiskt och det var en anledning till att jag väljer Jämtland och ett SM-slutspel i vår. Jag kände att Jämtland har en riktig bra chans att göra något riktigt stort redan den här säsongen och att jag gärna ville vara med i det sammanhanget. Jag ser fram emot att komma upp till Östersund och vill samtidigt rikta ett stort tack till Fryshusets organisation som har hjälpt mig på alla sätt. Det var inget självklart val att lämna mitt under säsongen, men nu får ytterligare någon ung talang mer utrymme vilket är värdefullt för nästa säsong, säger Solevic.

Med Solevics snabbhet, förmåga att trycka upp tempot och ge än mer syre till Jämtlandsanfallet – och försvaret – kan man se ytterligare en dimension till spelet.
– Vi har inte i första hand letat efter någon som ska vinna skytteligan utan en motor som kan när tillfälle ges trycka upp tempot, sätta upp medspelarna i rätt lägen och kanske framförallt höja vårt försvarsspel ytterligare. Man kan säga att vi är tillbaka i det läget vi tänkte från början vad gäller rollfördelning och att Aleksa kommer direkt från matchspel är förstås optimalt, säger Jämtlands tränare Adnan Chuk.

Det finns även en förhoppning om ett mer långsiktigt samarbete än endast över SM-slutspelet 20/21.
– Vi kommer att bekanta oss med varandra under våren och därefter påbörja en diskussion om hur ett samarbete skulle kunna se ut kommande säsong. Som svensk och EU-spelare så blir ju samtidigt Aleksa intressant för de större europeiska ligorna och det är svårt i dessa tider att ta alltför långsiktiga beslut, men vi ser precis som egentligen kring alla rekryteringar det längre perspektivet, säger Erik Westin, sportansvarig i Jämtlands styrelse.

För Jämtlands del är Aleksa Solevics ankomst en perfekt lösning i ett läge där det efter siste februari inte går att ändra i trupperna. Jämtland har haft en del turbulens på bakplanen så här långt och med osäkerheten kring Tré Busseys fotskada var situationen inte optimal.
– Det är flera parametrar, fler än normalt, som vi får avväga när vi tar det här beslutet. I och med att Bussey har varit och är skadad och att det är relativt kort tid kvar av säsongen så blir det ekonomiska åtagandet nära neutralt och hanterbart. Normalt har vi ju en uppsida kring publik- och matchintäkter om vi presterar på basketplanen. Nu är ju den faktorn eliminerad och vi hoppas förstås att vi framåt slutspel har möjlighet att ta emot publik i någon form igen, säger Jämtlands ordförande Micke Bernervall.

Aleksa Solevic ansluter till Jämtlandstruppen under nästa vecka och är tillgänglig för spel mot Fryshuset fredag 5 mars. Han spelar alltså inte mot Fryshuset 26 februari och mot BC Luleå 2 mars då det är 14 dagars karens och minst två matcher i samband med övergångar inom SBL. Med Solevics ankomst är Tré Bussey utanför truppen.

Tré Bussey är kvar i Östersund, fortsätter sin rehabilitering och har tillgång till vårt fysioteam. Hur länge han blir kvar vet vi inte, men det är klart lättare att hitta nytt jobb om man är på plats i Europa. Det är förstås trist och problemen med foten kom i sämsta tänkbara läge, säger Jämtlands klubbdirektör Pecka Johansson.

Text: Jämtland Basket

Dela inlägget