Fotograf: Johan Axelsson / Bildbyrån

Inför: Jämtland Basket vs BC Luleå

Lördagen bjuder på en glödhet SBL-match där Jämtland Basket tar emot ärkerivalen BC Luleå. Köp hem matchen och se den live på SBLPlay.se – uppkast klockan 20.04!

🏀 JÄMTLAND BASKET 🆚 BC LULEÅ
🏆 SBL Herr
📆 Lördag 13 februari, kl 20.04
🏠 Östersunds Sporthall, Östersund
📺 SBL Play
💻 Livestatistik

Jämtland Basket har en match kvar innan ett välbehövligt uppehåll på två veckor i samband med den sista kvalomgången till EM för Europas landslag. Det har varit ett minst sagt tufft schema för Jämtland efter den ofrivilliga pausen i samband med Covid-karantänen som laget hamnade i början på januari. Efter landslagsuppehållet är det fullt pådrag igen då Jämtland har nio matcher på styvt en månad – inkluderat två uppskjutna matcher.
– Det är speciellt i år när vi tvingas flytta omgångar och det nästan varje vecka blir dubbla matcher. Det blir mycket fokus på återhämtning och förberedelser till nästa match och mindre utrymme för utvecklingsarbete, säger Jämtlands tränare Adnan Chuk.

Lördagens möte med ärkerivalen från Luleå är intressant och gissar man hade efterfrågan på matchbiljetter varit stort – en normal – icke Covid-säsong. Nu får fansen följa drabbningen från TV-soffan i stället.

Luleå har liksom Jämtland varit lite upp och lite ned så här långt, men kvaliteten finns hos båda lagen. Publikfavoriten och landslagsspelaren Adam Rönnqvist gör kanske sin bästa säsong och snittar fina 17 poäng och fyra assists. Från proffsspel återvändande Denzel Anderson har gett stabilitet och trygghet inte minst i de bakre försvarsleden. Förre NBA-spelaren Toure Murry (17 p/match) är svårstoppad när han är på humör.

Luleå gör efter Borås flest poäng framåt (88.7 ppg) i SBL och tränare Peter Öqvist har inga problem med att tempot är högt och jobbar från devisen att ett öppet trepoängsskott alltid är ett bra skott.

Jämtland är samtidigt det lag som efter Norrköping är svårast att göra poäng på, så på förhand kan man tänka sig att det handlar om Luleå-offensiv mot Jämtlands-defensiv.
– Det handlar om balans där det är olämpligt att inte börja spela försvar mot Luleå direkt efter att de har erövrat bollen. De är duktiga när de kommer i fart och har många bra skyttar. För att hålla den balansen i försvaret så behöver vi genomföra vårt anfallsspel och komma till de högprocentiga lägena. Klarar vi av returtagningen under egen korg så vill vi förstås leta snabba spelvändningar själva, säger Adnan Chuk.

Text: Jämtland Basket

De senaste två matcherna har BC Luleå endast släppt in 66 och 71 poäng. Den defensiven vill man bygga vidare på mot Jämtland Basket.
– Vi behöver bra och tuffa fighter för att utvecklas och det här är verkligen en sådan, säger BC Luleås tränare Peter Öqvist.

Inom loppet av en vecka har BC Luleå vunnit två av två matcher. Och det mest imponerande har varit Luleålagets defensiva insats under dessa vinster.

Först släppte man endast in 71 poäng mot Nässjö och sedan följde man upp det med att endast tillåta 66 gjorde poäng av Fryshuset Basket.
– Vi är på väg åt rätt håll. Det här är en annan uppgift än Nässjö och Fryshuset. Men kurvan går helt klart åt rätt håll. Vi blir vassare och vassare defensivt och nu väntar en ny och annorlunda utmaning som ska bli spännande att se hur vi klarar av, säger Öqvist.

Under fredagen åker BC Luleå med buss ned till Östersund för säsongens andra bortamöte med ett formstarkt Jämtland Basket. Den senaste tiden i SBL Herr har Jämtland Basket vunnit fyra av fem matcher.
– Tufft som alltid när man åker ned till Östersund för ett Norrlandsderby. Det ska bli roligt! Vi behöver bra och tuffa fighter för att utvecklas och det här är verkligen en sådan, säger Öqvist.

Han fortsätter:
– De har bra storlek och djup i laget. Ett komplett gäng som Jämtland mönstrar. Det är en tuff uppgift helt enkelt.

En stor nyckel för att kunna nå seger är att sänka Jämtland Baskets procent runt ringen. Kan BC Luleå dessutom hålla jämna steg i returtagningen med ett storvuxet Östersundslag har man satt sig i en bra position.
– Det är två sidor utav det där. Får de vara för effektiva nära korgen, för starka i returtagningen så hamnar vi i problem. Det gäller att sänka procenten på deras avslut nära korgen.

Peter Öqvist fortsätter:
– När det gäller returtagningen har vi inte så mycket att välja på mer än att fightas av bara sjuttsingen. Vi behöver vara ruggigt fokuserad i utblockering och i våra positioner för att kunna freda de defensiva returerna.

Text: Max Wiik (BC Luleå)

SÅ ÄR LÄGET I LAGEN: 🤔
Jämtland har en del småskador i truppen som stör. Definitivt lag spikas efter lördagens skottpass.

Luleå reser till Östersund med samtliga spelare förutom lagkaptenen Tim Kearney.

LÄS MER HÄR: 🔗
Jämtlands hemsida inför matchen
Luleås hemsida inför matchen

Dela inlägget