Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Svensk forward ansluter till Umeå

Umeå BSKT och Oliver Gehrke har kommit överens om ett kontrakt. 20-åringen kommer senast från spel i spanska LEB Gold, men han är mest bekant från sina fyra säsonger i Jämtland Basket.

Säsongen 2019/20 gjorde Gehrke en kort sejour på college och UC Davis. Han återvände därefter till Jämtland Basket under säsongen, men drog då på sig en korsbandsskada. En skada han noga och eftertänksamt har rehabiliterat. Efter erfarenheterna i Spanien är han nu åter redo för spel i SBL.

Gehrkes tankar om det gångna året och att ansluta till Umeå BSKT:
– Jag är väldigt tacksam att jag får komma hit, jag känner Boris (tränare Balibrea) sedan tidigare och han är en stor anledning till att jag vill spela för Umeå. Det har varit tufft att kämpa sig tillbaka från skadan, förra året var redan tufft på många sätt för alla så jag är extremt stolt över den resan och allt jobb jag har gjort dem senaste 12 månaderna. Jag känner mig väldigt stark och otroligt spelsugen.
– Tiden i Spanien har varit bra för mig, åkte hit i november med planen att få träna samt spela några minuter med Leb Oro lag (div 2 i Spanien) men dessutom spela mer minuter med ett ”farmar lag” i EBA (div 4). Tyvärr funkade inte det på grund av omständigheter med corona så jag och min agent valde att det är viktigt för mig att få minuter speciellt när man kommer tillbaka från en skada.

Gehrke fortsätter:
– Jag förväntar mig att få spela med ett lag som kämpar otroligt hårt och gör det för varandra. Jag hoppas kunna bidra till att vi vinner matcher samt att jag får igång mitt spel efter en lång tid på sidlinjen. Personligen kommer jag kunna hjälpa laget med storlek, energi, en blick för spelet och skytte. Jag är en duktig rollspelare och har erfarenhet av att göra det då jag spelade med Jämtland fyra år, och fick ta en större roll mitt sista år med ett lag som gick till semifinal. Jag känner mig relativt erfaren för min ålder och hoppas kunna bidra med den till laget.

Den 201-centimeter långe forwarden har även erfarenhet från de svenska ungdomslandslagen. Umeå-tränaren Boris Balibrea är mycket nöjd med värvningen som ska hjälpa laget både offensivt och defensivt. Speciellt i en tid då Umeå saknat flera nyckelspelare.
– Vi har de senaste veckorna kämpat med skador och haft folk borta från matcher och träningar, så den senaste månaden har vi kollat av marknaden med prio på att signa en bra spelare som kan passa in i laget både på och utanför planen. Rekryteringen av Oliver Gehrke är perfekt för oss, han är ung, talangfull och samtidigt är han hårdjobbare och en härlig kille, säger Balibrea till VK:s basketblogg.

Förhoppningen är att Gehrke ska vara spelklar till söndagens match mot Södertälje.

Text: Emma Järvholm (Umeå BSKT)

Dela inlägget