Fotograf: Montage

Inför: Umeå BSKT vs Jämtland Basket

En match återstår i SBL innan julen står för dörren. Under tisdagskvällen tar Umeå BSKT emot Jämtland Basket hemma i Umeå Energi Arena. Se matchen live på SBLPlay.se – uppkast klockan 19.04!

🏀 UMEÅ BSKT 🆚 JÄMTLAND BASKET
🏆 SBL Herr
📆 Tisdag 22 december, kl 19.04
🏠 Umeå Energi Arena, Umeå
📺 SBL Play
💻 Livestatistik

I fredags var det återigen dags för ett norrlandsderby för Umeå BSKT mot BC Luleå. Ett revanschsuget Umeå tog snabbt matchens första poäng och lyckades sedan vinna första perioden med ställningen 22-27 på poängtavlan. De två efterföljande perioderna växlade Luleå upp och tog ledningen inför den sista perioden. Umeå kämpade tappert men fick se sig själva besegrade i matchens sista period där Luleå var snäppet vassare, slutresultat 91-85.

Kvällen motståndare, Jämtland Basket, kommer senast från en förlust i lördags mot Borås Basket, slutresultat 82-87. Jämtland har under säsongen vunnit fyra av tio matcher och placerar sig för närvarande på en sjundeplats strax ovanför Umeå i SBL-tabellen.

Inför mötet ikväll berättar Umeås huvudtränare Boris Balibrea hur Jämtland är ett helt annorlunda motstånd i jämförelse med det senaste mötet mot Luleå och att matchstrategin därför är annorlunda:
– Det kommer bli en helt annan typ av match. Jämtland skiljer sig helt från Luleå. Jämtland är det största och starkaste laget i ligan, de är enorma. Så vi måste försöka spela smartare än dom och försöka få dom att bli obekväma. Vi måste även hålla fokus och ett högt tempo i spelet om vi ska någon chans. Sedan gäller det att inte låta dom ta alltför för många offensiva returer.

Balibrea var i fredags tillbaka på bänken igen efter ett mindre kirurgiskt ingrepp som gjorde att han missade matchen mot Borås. Vi passade på att fråga honom hur det känns att återigen kunna coacha laget:
– Jag är inte 100% återställd än, men jag försöker vara med och ge råd till laget. Samtidigt är det fortfarande frustrerande när du inte kan göra ditt bästa. Men både Caroline (Muzito Bagenda) och Georgios (Pavlogiannis) har förstått situationen och tagit ett steg framåt, och det hjälper mig och laget massor.

Text: Daniel Arnkvist och Erika Larsson (Umeå BSKT)

***
Det är ett Jämtland Basket som siktar på att bryta den negativa trenden med tre förluster efter landslagsuppehållet. Östersundslaget har varit nära i samtliga matcher men inte lyckats knyta ihop den under slutskedet. Nu väntar dubbla bortamöten mot norrlandsrivalen Umeå BSKT som har byggt om en hel del inför den här säsongen. Ny tränare med ny spelidé i form av Boris Balibrea, tidigare tränare för Wetterbygden. Umeå har även varit aktiva i rekryteringen – under säsongen – och har tagit in en hel del erfarenhet i truppen i form av tidigare Umeå-duon – Germain Jordan och Omar Krayem. Annars är det nyblivna poängmaskinen Nathan Dawit som hittills stuckit ut mest i den annars unga Ume-truppen.

Umeå är parkerade som nummer åtta i den haltande SBL-tabellen efter två vinster på elva möjliga. Precis efter Jämtland som är på sjunde plats med ett 4-6 record.

Jämtland håller också på att matcha in nyförvärv i truppen. Guarden Tré Bussey har precis anlänt och har hunnit med några träningspass och börjar steg för steg lära känna sin lagkamrater och komma in i den jämtländska spelstrategin. Huruvida Bussey är spelklar till tisdagsmatchen återstår att se.
– Det är arbetstillståndet som tar tid och vi får se om det kommer i morgon (läs idag) eller om det blir efter julhelgen. Det är inget vi kan påverka, säger Jämtlands tränare Adnan Chuk.

Fokus då i stället på det man påverka och där Jämtlandsledningen ändå tar med sig en del positiva insatser från Boråsmatchen – trots förlusten.
– Vi analyserar förstås våra egna matcher – oavsett vinst eller förlust – för att förflytta oss i rätt riktning. Vi gjorde många sakar bra mot Borås vilket vi vill förstärka hos spelarna. Vi tittar också på detaljer som går att förbättra. Sedan är det ganska snabbt fokus på kommande motståndare och om det är något som vi behöver från gå från vårt grundspel och strategi. Det är skönt att få spela en match så snabbt inpå en förlust. Umeå har spelat bra och gjorde en riktigt bra match mot Luleå senast. De är välcoachade och har bra organisation. Det blir en bra match mellan två hungriga lag, vi räknar med tufft motstånd och att vi kommer ut ännu riktigt laddade, avslutar Adnan Chuk.

Text: Jämtland Basket

SÅ ÄR LÄGET I LAGEN: 🤔
Umeå får tillbaka Omar Krayem som stod över senast mot Luleå. Guim Exposito saknas fortsatt.

I skrivande stund är Jämtlands nyförvärv Tré Bussey inte spelklar.

LÄS MER HÄR: 🔗
Umeås hemsida inför matchen
Jämtlands hemsida inför matchen

Dela inlägget