Fotograf: Montage

Här är Jämtlands nye stjärnguard

Jämtland Basket har nu hittat ersättaren till Eugene Harris som lämnade laget i början på november. Tre Bussey, 29, i Polen under hösten, kommer till Östersund i slutet av veckan.

Det har varit en något turbulent säsongsinledning för Jämtland – åtminstone vad gäller lagets bakplan. Först skadade sig Zach Lewis under försäsongen vilket parerades temporärt med att Charles Barton Jr hoppade in innan han lämnade för utlandsspel. Samtidigt gick klubben och Eugene Harris skilda vägar i början på november. Zach Lewis tillsammans med unge Adam Johansson lyckades fylla ut tomrummet på ett bra sätt, men belastningen på framförallt Lewis har varit hög under de senaste matcherna.

Nu har Jämtland klart med en ersättare och meddelar idag att Theron “Tré” Bussey III, guard från Atlanta, är på väg till Östersund och anländer i slutet av veckan.
– Det medför alltid en merkostnad att byta spelare under säsongen och vi vill vara tydliga med att vi inte tar eller kommer att ta onödiga ekonomiska risker i dessa tider. Man kan säga att merkostnaderna för bytet av Harris nu är eliminerad och därför gav styrelsen klartecken till ”Sporten” att genomföra en rekrytering inom de ursprungliga ramarna. Med bakgrund av våra samarbetspartners insatser och förväntningar så var det heller aldrig något alternativ att inte ersätta Harris, säger Jämtlands ordförande Mikael Bernervall.

Det är en erfaren och meriterad spelare som ansluter till Jämtlandstruppen inför julhelgerna. Tre Bussey, från Atlanta, Georgia, är 29 år och varit proffs sedan 2014. Han började denna säsong i polska högstaligan med Anwil Wloclawek och spelade Champions League-kval i september mot belgiska Belfius Mons med icke obekante Vedran Bosnic som coach. Bussey hade 14 poäng och två assists i kvalmatchen. Han spelade även fem seriematcher med Anwil innan det blev coachbyte och en del förändringar i spelartruppen, vilket ledde till att Tré bytte klubb och till slut lämnade Polen.

Den 191 centimeter långe amerikanen har dessförinnan en lång proffskarriär bakom sig efter fyra år på Georgia Southern i NCAA division 1. Efter att blivit draftad som sjua av Idaho Stampede i dåvarande D-league (nu G-league, NBA:s farmarliga) och en säsong i USA 2014-2015 har Tré Bussey spelat i Kosovo, Cypern, Tyskland, Polen och Qatar. Säsongerna i Bundesliga för Bremerhaven 2017-2018 och 17,6 poäng, 3 returer och 3 assist polska ligan 2018-2019 sticker ut. Han blev också utnämnd till årets guard på Cypern 2017.

Så här beskriver Jämtlands tränare Adnan Chuk sitt senaste nyförvärv:
– Jag har känt till Tré under några säsonger och när han dök upp på radarn så gick det fort. Han är redo, vill tillbaka till Europa och vi fick ett bra intryck av honom. Han har och kan spela både 1:a och 2:a, atletisk, kan trycka upp bollen över planen och attackera korgen. Vi räknar även med att han tar ett stort ansvar i försvaret. Han har bra storlek, är vänsterhänt, kapabel skytt och kan göra poäng på många olika sätt. Han har erfarenhet från spel i bra europeiska ligor och det är förstås en fördel.
– Han är ju i sin ”prime” vad gäller basketålder och vi räknar med att han ganska snabbt kan komma in i laget och hjälpa oss på flera sätt. Vi får sammantaget en bättre rotering och där till exempel Zach Lewis kan återgå till en mer poänggörande roll. Trots att vi kanske förlorat någon match för mycket så här långt, så kan jag se effekter av de senaste matcherna som vi kommer ha väldigt stor nytta av framöver där spelare fått större roller och tagit vara på den chansen.

Bussey anländer till Östersund på fredag och får bevittna Jämtlands hemmamatch mot Borås Basket på lördag från läktaren. Med kommande helger är det oklart när han kommer att vara spelklar.
– Det handlar i första hand om arbetstillståndet och där är vi utlämnade till Migrationsverkets hantering. Vi hoppas på snabb handläggning och att vi har Tré i spel så fort som möjligt, säger Jämtlands klubbdirektör Pecka Johansson.

Jämtland har alltså Borås hemma nu på lördag följt av den uppskjutna bortamatchen mot Umeå BSKT den 22 december kvar innan jul. Direkt efter julhelgen är det ny resa till Umeå 27 december innan 2020 avslutas med hemmamötet mot Södertälje BBK den 30 december.
– Jag tycker att vi fortsatt har ett bra slagläge och har inte ändrat målbilden. SBL är väldigt jämn så här långt och vi tittar inte så mycket på tabelläge just nu utan mer hur och vad vi behöver göra för att vara som bäst om 4-5 månader, säger Erik Westin, sportansvarig i Jämtlands styrelse.

Text: Jämtland Basket

Dela inlägget