Fotograf: Isac Solinaw / SBBF

14.00: Inför Nederländerna-Sverige

Fyra spelare från klubbar i SBL finns med när Sverige under fredagen ställs mot Nederländerna i EM-kvalet. Se matchen på TV10 och Viaplay – uppkast klockan 14.00!

🏀 NEDERLÄNDERNA 🇳🇱🇸🇪 SVERIGE
🏆 EM-kval
📆 Fredag 23 november, kl 14.00
🏠 Sinan Erdem Arena, Turkiet
📺 TV10 och Viaplay
💻 Livestatistik

När Sverige och Nederländerna drabbar samman i eftermiddag är båda lagen medvetna om hur viktig matchen är för det fortsatta avancemanget. Till och med FIBA hade svårt att på papper avgöra vilket lag som var mest formstarkt, när de i sin senaste power ranking placerade Nederländerna på plats 23 — och Sverige direkt efter på plats 24.

I det inledande kvalfönstret i februari gick båda därifrån med samma facit: En förlust mot Kroatien och en vinst mot Turkiet. Kampen i grupp D handlar i klassisk FIBA-stil om att inte komma sist, en plats som Turkiet för närvarande befinner sig i. Men med styrka i att Shane Larkin är tillgänglig för turkarna framöver är det få som inte tror att Turkiet kommer klättra ur den positionen, särskilt eftersom kvalbubblan är förlagd till deras hemmaplan. Det lämnar troligen Sverige och Nederländerna att göra upp om den sista biljetten.

Den första matchen lagen emellan spelas idag, den andra i EM-kvalets avslutande fönster i februari 2021.

Förbundskapten Hugo Lopez kommenterar matchen.
– Jag tror att lagkemin är det viktigaste, eftersom vi har så många nya spelare. Vi ska hålla det enkelt, säger coach Lopez.

Många nya spelare beror på att Sverige har ett rekordantal spelare borta. Jonas Jerebko, Jeffery Taylor och Marcus Eriksson spelar Euroleague. Centern Simon Birgander är kvar i sitt spanska klubblag, William Magarity har en axelskada och stjärnguarden Ludde Håkanson har Covid-19.

I det svenska laget som ställs mot Nederländerna så är hela fyra spelare från SBL med: Adam Ramstedt och Tim Schüberg från Norrköping Dolphins, Umeå BSKT:s Nathan Dawit och William Gutenius från Borås Basket.

Reserver i dagens match är Köping Stars lagkapten Niklas Larsson, Adam Rönnqvist från CC Luleå och Jämtland Baskets Anes Zekovic.

Läs mer: EM-kval basket, Sverige-Holland kl 14

Dela inlägget