Fotograf: Johan Axelsson / Bildbyrån

Flera SBL-spelare kallas till landslaget

SBL-spelarna Anes Zekovic, William Gutenius, Adam Ramstedt, Adam Rönnqvist och Niklas Larsson kommer alla att åka ner till EM-kvalbubblan i Istanbul och ytterligare två spelare finns redo på hemmaplan om det skulle behövas.

I rådande pandemi-tider förändras förutsättningarna snabbt och med flera ordinarie landslagsspelare borta så kallas nu ytterligare några SBL-spelare in till nästa veckas EM-kvalmatcher i Turkiet.
– William Magarity är skadad och Simon Birgander och Charles Barton har tackat nej eftersom de prioriterar sina klubbar i detta läge, säger landslagsansvarig Fredrik Joulamo till Basketlandslagen.se.

SBL Herr har varit igång en knapp månad och flera svenska spelare har tagit för sig rejält. Om de beror på att det är färre utländska spelare än tidigare eller inte kan man spekulera i, men faktum är att de svenska spelare toppar i statistikkategorierna efter inledningen av säsongen.
– Det är oerhört viktigt att svenska spelare, inte får, men har nyckelpositioner i sina klubbar i SBL. Det ansvaret de tar gör att de utvecklas och kan få chanser i större ligor eller, om de trivs hemma och stannar i SBL, kan bli kulturbärare och populära spelare att bygga ligan runt, säger Joulamo.

Internationellt spel, vare sig det är med klubblaget eller med landslaget, är nästa nivå och även det en otroligt viktig pusselbit i spelarnas utveckling. Samtidigt ska inte betydelsen att ta sin roll och bidra till lagets framgång underskattas.
– Det är ett lagspel och antalet mästerskapsringar väger som bekant tyngre än allt annat, det är ett samspel mellan coach och spelare. Coachen måste kunna ta fram det bästa ur varje spelare och spelaren måste sätta laget främst. Vi ser att goda karaktärer och människor är grundbulten för ett bra lagbygge. Sedan gäller det att man är omvärldskompatibel, alltså att man snabbt kan ta sin roll oavsett omgivning, fortsätter Joulamo.

Herrlandslaget spelar EM-kval mot Nederländerna den 27 november kl 14:00 och mot Kroatien den 29 november kl 18:00. Eventuellt med spelare från SBL Herr i truppen. I dessa Coronatider kan det bli många frånfällen på ordinarie spelare.

Till Istanbul:
Anes Zekovic, 25 år, har knappt varit på kartan i landslagssammanhang tidigare. Uppsalasonen har gjort ett par U17-kamper och spelade ifjol ett par matcher för Framtidslandslaget. Efter några år i Uppsala har han via Norrköping Dolphins hamnat i Jämtland Basket där han gör lite av allt möjligt. Stark skytt, returtagare och smart spelare.

Adam Ramstedt, 25 år, har lite mer erfarenhet av seniorlandslaget. Han var Sveriges bäste spelare borta mot Slovakien i för VM-kvalet 2017 men har haft svårt att ta en plats sedan dess. Nu är han med i truppen som ska till Istanbul. Säsongen har inletts strålande för Södertäljesonen som har fått stort förtroende i Norrköping Dolphins. Häromveckan gjorde han 34 poäng mot Umeå BSKT och hade en effektivitet på 49 – topp 10 sedan 2006 i SBL Herr.

Adam Rönnqvist, 29 år, från BC Luleå är liksom Nathan Dawit en riktig scorer. Han kan skapa sitt eget skott som få andra i SBL och har på senare år även kommit att utvecklas som pointguard. Har varit med på seniorlandslagsläger tidigare men inte spelat.
– Det känns otroligt hedrande att bli uttagen. Jag ser fram emot att vara en del av det svenska landslaget igen, säger Rönnqvist till Luleås hemsida.

Niklas Larsson, 26 år, har precis som Nathan Dawit spelat för Solna Vikings vilket också är hans moderklubb. Till skillnad från exempelvis Zekovic har Larsson varit med i alla ungdomslandslag. Hans pondus och skytte har växt till hög SBL-nivå och han är en kugge i Köping Stars framgångsrika odyssé på högsta nivå.

William Gutenius, 28 år, har fått alltmer förtroende i Borås Basket och går från klarhet till klarhet. Den 28-årige forwarden från Göteborg är en del av den talangfulla 91-93-generationen och har gjort 58 ungdomslandskamper men aldrig fått chansen på seniornivå. Han snittar för närvarande 15 poäng och 7 returer per match i SBL herr.
– Ja, äntligen är man med i truppen. Det jag kommer bidra med är mitt trepoängsskytte, storlek och rutin. Även om jag är ny in i truppen känner jag dom flesta sen tidigare, säger Gutenius till Borås hemsida.

Reserver på hemmaplan:
Tim Schüberg, 25 år, är navet i Norrköping Dolphins tillsammans med Adam Ramstedt och Felix Terins. Pointguarden som har Blackeberg som moderklubb bidrar med intensitet, försvar och en hårdnosad attityd som inte har gått landslaget förbi obemärkt. Han snittar 9,6 poäng och 4,2 assist per match i SBL Herr.
– Väldigt roligt. Det är alltid speciellt att få representera sitt land och det är jag alltid tacksam för. Jag har börjat säsongen helt okej, det kunde kanske gått lite bättre, men jag är stolt över vad vi gör nu i Norrköping Dolphins. Att få vara med som reserv i EM-kvaltruppen bevisar ändå något, säger Schüberg till Norrköpings hemsida.

Nathan Dawit, 26 år, är ursprungligen från Fryshuset Basket och har de senaste åren spelat för Umeå BSKT. Den 26-årige guarden har dragits med skadeproblem men när han är frisk är han en av svensk baskets vassaste scorers. Dawit snittar så här långt 20.4 poäng per match i SBL.

Källa: Basketlandslagen.se

Dela inlägget