Fotograf: Bildbyrån (montage)

Två SBL-spelare med i landslagstrupp

Förbundskapten Hugo Lopez har tagit ut den svenska landslagstrupp som ska in i EM-kvalbubblan i Istanbul. Två spelare från SBL Herr finns med.

Det blir en annorlunda utmaning för det svenska herrlandslaget i höst. Hemmamatchen mot Kroatien 29 november var tänkt att bli en ny publikfest – nu spelas den istället inför tomma läktare på neutral plan i Istanbul, Turkiet. Dessutom ska Sverige möta Holland den 27 november.
– Vinsten mot Turkiet i Globen i februari levde vi länge på, och man unnade den här gruppen det så innerligt. Men nu är det nya tag, nya vinster behövs och vi tror på detta, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo i ett pressmeddelande.

Stommen i truppen av de 15 kallade spelarna består till stor del av truppen som var med i EM-kvalmatcherna i februari, men med en överraskning och ett par “comebacks” som undantag. Anes Zekovic, Jämtland Basket – som tidigare deltagit på Framtidslandslagsläger och sommarläger med herrlandslaget – blir nu kallad till ett EM-kvalfönster för första gången.
– Anes Zekovic får sitt elddop i skarpt läge, och är ett exempel för alla spelare där ute i Sverige. Anes har aldrig spelat ett Ungdoms-EM, men har vågat tro ändå, fortsatt träna. Nu kommer belöningen för jobbet. Anes är en debutant i ordets rätta bemärkelse, men är där för att tävla om en plats, säger Fredrik Joulamo.

Även Adam Ramstedt som gjort stor succé för sitt Norrköping Dolphins i säsongsupptakten är med i truppen. Reserver på hemmaplan är Köping Stars lagkapten Niklas Larsson, Adam Rönnqvist (BC Luleå), Tim Schüberg (Norrköping Dolphins), William Gutenius (Borås Basket) och Nathan Dawit (Umeå BSKT).

EM-kvalbubblan
För att kunna skapa och genomföra coronsäkra bubblor runtom i Europa har Internationella Basketbollförbundet, FIBA, tagit fram ett protokoll. Här är några av punkterna som herrlandslaget måste följa:

– Varje land får resa med max 25 personer (spelare och ledare) till arrangörsorten.
– Varje landslag ska ha med sig en utsedd “Biosecurity Compliance Officer”, som ser till att FIBA:s smittskyddsprotokoll följs.
– De sista 10 dagarna innan avresa ska alla hålla sig i “relativ isolering” i hemmet. Spelare får dock åka till träningar och matcher i sina klubblag, men undvika kontakt med personer utanför laget.
– Innan avresa ska alla ta minst två PCR-test med negativa provsvar för att få åka till bubblan.
– På plats spenderas all tid på hotellet, förutom träningar och match då truppen och ledarstaben slussas med buss till arenan.

Det blir alltså inget inledande träningsläger i Sverige, utan alla spelare åker från sina respektive klubblagsorter runtom i Europa och Sverige direkt till Istanbul.

TRUPPEN:
Denzel Andersson, Varese (ITA)
Charles Barton Jr, Oklart (EST)
Simon Birgander, Joventut (SPA)
Tobias Borg, Real Betis (SPA)
Christopher Czerapowicz, Obradoiro (SPA)
Carl Engström, klubblös
Adam Ramstedt, Norrköping Dolphins
Ludvig Håkanson, Bilbao (SPA)
Alexander Lindqvist, Stjarnan (ISL)
Johan Löfberg, Vichy (FRA)
William Magarity, Gipuzkoa (SPA)
Thomas Massamba, Phoenix Brussels (BEL)
Melwin Pantzarm Valladolid (SPA)
Nicholas Spires, Real Betis (SPA)
Anes Zekovic, Jämtland Basket

Kommande schema:
23 november: Resdag till Istanbul, Turkiet
23-29 november: Träningsläger och EM-kvalmatcher
27 november: EM-kvalmatch Holland-Sverige, 14:00
29 november: EM-kvalmatch Sverige-Kroatien, 18:00

Dela inlägget