Fotograf: Anna Forsström / SBBK

Inför: Södertälje BBK vs Fryshuset Basket

Under torsdagen kliver Södertälje BBK och nykomlingarna Fryshuset Basket in i SBL-säsongen när lagen drabbar samman i Täljehallen. Se matchen live på SBL Play – uppkast klockan 19.04!

🏀 SÖDERTÄLJE BBK 🆚 FRYSHUSET BASKET
🏆 SBL Herr
📆 Torsdag 29 oktober, kl 19.04
🏠 Täljehallen, Södertälje
📺 SBL Play
💻 Livestatistik

Säsongspremiären har på grund av Covid-19 skjutits upp två gånger för Södertälje BBK. Men på torsdag kväll ser det ut som att säsongen äntligen kan dra igång när nykomlingarna Fryshuset Basket kommer på besök i Täljehallen.

Det har onekligen varit en lång försäsong för SBBK:s herrlag. Efter att säsongen avbröts i förtid i mars och Borås Basket fick ta emot SM-guldet utan slutspel, har SBBK förberett sig för en ny säsong.

Säsongpremiären skulle egentligen varit den 20:e oktober mot Nässjö på bortaplan, men efter flera fall av Covid-19 i Nässjö blev det inte så. Nästa match skulle ha varit mot Umeå, men även den matchen ställdes in av samma anledning, smittade spelare i Umeå.
– Grabbarna har varit redo för premiär tre gånger nu. Så de är väldigt hungriga och förväntansfulla. Vi har ju velat toppa formen till premiären varje gång så det har behövts planering och tålamod för att ställa om. Men vi har haft ett fantastiskt samarbete i ledarstaben, där alla gjort ett riktigt bra jobb för att skapa trygghet i gruppen och hjälpa spelarna, på gymmet, och på och av planen, säger tränaren Ludwig Degernäs.

📹 Klicka här för att se matchen på SBL Play! 📹

Det är inte bara Södertälje som gör säsongpremiär under torsdagen, även bortalaget Fryshuset gör säsongens första match, eftersom på samma sätt som för SBBK flyttades deras match mot Nässjö fram på grund av Covid-19. De är dessutom nykomlingar i SBL.

Fryshuset Basket är Sveriges största basketklubb och en av idrottssveriges största föreningar med över 2 700 licensierade spelare. Föreningen tävlade så sent som 2016/17 i SBL Dam under namnet Fryshuset Basket, men beslutade då att dra sig ur den högsta serien på grund av ekonomiska skäl. På herrsidan är det första gången de spelar i högsta serien under namnet Fryshuset Basket, även om klubben deltagit i andra former och samarbeten, för visst känner vi igen 08 Stockholm, KFUM Söder och Stockholm Capitals.

Fryshuset vann Superettan säsongen 2019/20 med mestadels egna talanger och även årets trupp består mestadels av spelare från egna leden samt spelare från Stockholmsklubbar som Huddinge och AIK Basket. Rutinen står Aleksa Solevic för, som är en av få i Fryshuset med ligaerfarenheter. Serbiska Solevic har tidigare spelat med Nässjö och Köping Stars i SBL, men gick förra säsongen till Fryshuset och snittade över 18 poäng per match i Superettan.
– Solevic är en viktig faktor för dem. Han styr mycket av deras spel och har mycket boll. Vi behöver hjälpas åt i lagförsvaret för att hantera honom, säger Ludwig Degernäs.

En av få träningsmatcher som SBBK spelat under försäsongen har varit mot Fryshuset. I den matchen vann SBBK med 102-84.
– Vi såg det i träningsmatchen att Fryshuset är ett lag som kommer kämpa i 40 minuter, verkligen ge allt, de har en underdog-mentalitetet, där de har allt att vinna, speciellt i en premiär. Men jag känner att vi är redo att prestera, för det kommer inte fungera att ställa in skorna mot ett lag som Fryshuset, säger Ludwig Degernäs.

Enligt coach Degernäs kommer dock SBBK:s fokus ligga mer på dem själva än på Fryshuset.
– Vi har tränat på bra och målet är att spela som vi har tränat. Vi ska spela tillsammans, osjälviskt, där vi överger den där halvöppna chansen för det riktigt bra läget. Vi vill hitta en balans med spelet ute på golvet och under korgen. Det jag tycker har sett bättre ut nu på försäsongen än förra säsongen är 1-1 spelet, att alla kan vara ett hot och spela med aggressivitet, säger han.

SBBK är av flera favorittippade i SBL, inte minst efter att klubben lyckades knyta till sig Viktor Gaddefors.
– När man är i Södertälje, med de förutsättningar vi har, får man alltid räkna med att vara rankad i toppen och därför trivs jag med mitt jobb. För mig personligen är den pressen ganska normal och så det ska vara. Med det sagt, jag har stor respekt för de andra klubbarna i ligan. Väldigt många bra lag med bra coacher. Och det kommer bli en speciell säsong, där allt kan hända, säger Ludwig Degernäs.

📹 Klicka här för att se matchen på SBL Play! 📹

Du tänker med tanke på coronaviruset?
– Ja exakt, det ser man ute i Europa nu också, det kommer nog gå upp och ner för många lag den här säsongen. Det handlar inte bara om att spelare kan bli smittade utan konsekvenserna av corona, exempelvis att flera lag, inklusive vi själva, inte har samma djup i truppen. Då slår det hårdare om någon spelare är borta. Men mycket handlar om tålamod, att vi förstår situationen vi är i. Viktigt att vi alla kämpar, för idrotten är så viktig för samhället och vi ska uppskatta att vi får fortsätta hålla på med idrott.

Text: Rikard Aspegren (Södertälje BBK)

Kolla in! Så här sa Fryshusets tränare Marko Milatovic på SBL:s digitala upptaktsträff:

SÅ ÄR LÄGET I LAGEN: 🤔
Södertälje ser ut att kunna ställa upp med ordinarie manskap.

Inga rapporter och skador eller sjukdomar i Fryshuset.

LÄS MER HÄR: 🔗
Södertäljes hemsida inför matchen
Fryshusets hemsida inför matchen

Dela inlägget