Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Södertälje får vänta på ligastart

Södertälje BBK skulle ha inlett sin SBL-säsong denna vecka. Men coronautbrott hos motståndarna har fått laget och tränare Ludwig Degernäs att planera om.
– Det är den sitsen vi är i och vi måste se till att hålla fokus, säger Degernäs.

Covid-19 har slagit hårt mot två lag i SBL Herr i säsongsupptakten. Både Nässjö Basket och Umeå BSKT har tvingats ställa in sina två inledande matcher och har i skrivande stund fortsatt flera spelare på sjuklistan.

Ett lag som påverkats rejält av detta, utan att ha smittade spelare i truppen, är Södertälje BBK som skulle ha mött Nässjö i tisdags och på fredag skulle ha spelat mot Umeå BSKT. Nu blir lagets premiärmatch istället mot nykomlingarna Fryshuset Basket nästa torsdag 29 oktober.

Precis som Södertälje har Fryshuset också fått sin fredagsmatch uppskjuten. Den skulle ha spelats mot Nässjö. Det var ju också Fryshuset som Södertälje besegrade med 102-84 i en träningsmatch för en vecka sedan.
– Alltså det är ju en speciell situation det här med uppskjutna matcher, men det är den sitsen vi är i och vi måste se till att hålla fokus, säger Södertäljes tränare Ludwig Degernäs i en intervju med klubbens hemsida.

Är du orolig för att den här smittan ska få fäste i ditt lag?
– Inte så att jag går omkring och oroar mig, det gör jag inte. Den förra säsongen avbröts ju abrupt och jag har haft lång tid att förbereda mig på att det kunde bli så här. Det är min roll att sprida lugn och tålamod. Fokus är också viktigt. Det som varit bra är hur klubben och framför allt Atena (Gerontidou) har skött det här. Det har gett trygghet, säger Degernäs.

Hur har det här påverkat spelare och ledare?
– Jag upprepar tålamod och fokus. Vi kommer att träna på och träna för att kunna prestera mot ett Fryshuset som har allt att vinna. Vi kommer att vara redo nästa torsdag.

Vad tar du med dig från den där träningsmatchen?
– Att Fryshuset är ett ungt lag som leds av Aleksa Solevic, som är en bra point-guard. Mycket kretsar kring honom.

Men det här att ni fått en veckas längre försäsong, kan inte det löna sig?
– Alltså som coach vill man ju oftast ha fler träningar, men jag kan inte klaga på förberedelsetiden. Viktor (Gaddefors) kom ju in lite senare, men vi har en bra bas att stå på. Men det krävs matcher för att man ska utvecklas, så det ska bli skönt att komma igång. Vi har en bra mix med äldre spelare som tar ansvar och yngre som är hungriga, säger Degernäs.

Så här sa Ludwig Degernäs på förra veckans upptaktsträff:

📋 Läs mer: Herrarnas säsongspremiär dröjer

Dela inlägget