Fotograf: Skype

Milatovic är tränaren med basket i blodet

Hans pappa har spelat i jugoslaviska landslaget och hans farbror var tränare för Röda Stjärnan. Marko Milatovic är tränaren med basket i blodet – som ska lyfta Fryshuset Basket genom en mix av Sverige och Balkan.

Nedräkningen är i full gång – idag är det endast fem dagar kvar till seriestart! På söndag 18 oktober är det äntligen stor premiär för SBL Herr. I en artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på klubbarna, spelarna och tränarna. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är det dags för Fryshuset Baskets tränare Marko Milatovic!

Fryshuset Basket är nykomling i SBL Herr säsongen 2020/2021. Och för tränaren Marko Milatovic, 32, blir det också hans första år som tränare i Sveriges högsta serie.

Ett ungt lag med en ung tränare som hoppas kunna överraska sina motståndare.
– För oss är varje match en ny lektion att lära sig något. Vi har så klart ambitionen att kunna spela med alla lagen i ligan och vi kommer inte att vifta vita flaggan mot något lag. Vi kommer att göra vårt bästa hela tiden, säger Marko Milatovic.

Milatovic själv har varit professionell basketspelare i länder som Montenegro, Makedonien och Serbien. För sex år sedan flyttade han till Sverige och valde då att satsa på tränarkarriären istället. Och visst har Marko Milatovic att brås på.

Hans pappa Nikola har spelat i Jugoslaviens landslag och hans farbror Momir har varit assisterande coach för samma landslag samt även coachat det serbiska storlaget Röda Stjärnan.

De båda är fortfarande aktiva inom proffsbasketen. I dag coachar pappa i Albanien och farbror i Kina.
– De har varit en stor inspiration så klart. Så länge jag kan minnas har jag rest till matcher, tittat på matcher och varit runt stora basketnamn och pratat om basket. Att få vara kring landslagsspelare, se dem och växa tillsammans med dem har varit en otrolig upplevelse, säger Milatovic.

Nu vill Marko Milatovic ta delar av hans basketerfarenheter från Balkan och mixa det med den svenska idrottsmodellen. Det är en del av vad som ska etablera Fryshuset Basket som elitklubb.
– Vi har 4000 medlemmar i Fryshuset, ett gymnasium, en fantastisk arena och en fantastisk yta för gymträning. Vi har allt som krävs för att bli en framgångsrik klubb. Jag vill sätta grunden för det här.

Är det stora skillnader på basket i Sverige och Balkan?
– För många barn i Montenegro är basketen en väg ut ur fattigdom. Det är mycket mer tävlingsinriktat och totalt annorlunda där. Här i Sverige handlar idrott mer om hälsa och att lära människor att samarbeta.

Han fortsätter:
– Jag gillar systemet här och försöker hitta en gyllene medelväg mellan hur man gör i Sverige och i Balkan. En mix av båda två är ganska bra.

Text: Max Wiik

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
12 oktober: “Vi vill visa att vi förtjänar platsen i SBL”
11 oktober: Trots SM-guldet – Svensson ska göra Borås ännu bättre
10 oktober: Svenska spelare ska bära Jämtland till framgång
9 oktober: Kaptenen närmar sig comeback: “Planen håller”
8 oktober: Köping förbereder för alla scenarion
7 oktober: Tränarens hyllning till staden
6 oktober: Så vann Norrköping fansens hjärtan igen
5 oktober: ”Vi vill vara med i toppen”
4 oktober: Osjälviskt och snabbt Nässjö att vänta
3 oktober: Succétränarens resa från botten till toppen
2 oktober: Fryshusets plan – fokus på unga spelare
1 oktober: Schüberg vill motbevisa sina tvivlare
30 september: SBL:s veterancoach siktar högt
29 september: “Det är som att jag är mina lagkamraters pappa”
28 september: Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget