Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Trots SM-guldet – Svensson ska göra Borås ännu bättre

I våras belönades hans hårda jobb med ett SM-guld. Men Borås Baskets tränare Henrik Svensson är inte den sortens coach som njuter av framgång – tvärtom.
– Jag ifrågasätter konstant det vi gör och sätter press på mig själv, säger Svensson.

Nedräkningen kan börja – idag är det endast en vecka kvar till seriestart! Söndagen 18 oktober är det äntligen stor premiär för SBL Herr. I en artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på klubbarna, spelarna och tränarna. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är det dags för Borås Baskets tränare Henrik Svensson!

Boråscoachen Henrik Svensson är hemma i lägenheten på Västerlånggatan i centrala Borås när jag ringer honom för en intervju. Han är verkar otålig inför att få sätta igång eftermiddagens basketpass, irriterad över att en futsal-turnering tvingar hans lag att träna i en mindre hall och förväntansfull kring det faktum att kansliet ska få en ny kaffemaskin.

Du känns inte som en coach som vilar på lagrarna?
– Det stämmer. Jag njuter inte av någon framgång över huvud taget. Jag ifrågasätter konstant det vi gör och sätter press på mig själv och de assisterande coacherna att göra laget bättre. Så som jag blivit lärd av min mentor Jan Mikulowski, säger Henrik Svensson.

Det första Svensson gjorde när han hade lagt säsongen 2019/2020 bakom sig var att börja titta på nya spelare. Han och assisterande coachen Henrik Carlsson diskuterade om vad som behövde bli bättre, om vilken väg de skulle gå. De var eniga – Borås Basket behövde växla upp direkt. Den första spelaren att förlänga var DeAndre Davis.
– Det berodde på att DeAndre är en exceptionell människa att jobba med. Det var därför. Han bara kör, är sjukt prestigelös, som en maskin. Och väldigt användbar, kan försvara på alla positioner, menar Svensson.

Samtidigt tappade Borås sina tre främsta poänggörare i Elvar Fridriksson, Marcus Tyus och Zac Cuthbertson. Hur tänkte du när detta stod klart?
– Helvete också! Samtidigt blev jag väldig glad för deras skull. Majoriteten av spelarna som varit hos oss har tagit steg uppåt i karriären direkt efteråt. För hos oss blir man bättre. Sedan kom tanken på att hitta tre nya gubbar – att leta i världens alla vrår. Jag har Henke med mig och han är brutalt intelligent, så jag tänkte att vi skulle lösa det, berättar Svensson.

Stommen med Simon Gunnarsson, William Gutenius, Andreas Person, Ludvig Johansson och just nu skadade lagkaptenen Fredrik Andersson är en av SBL:s mest sammansvetsade. Hur mycket fördel kan du dra av att få behålla den?
– En jättefördel hoppas jag. Jag kan spelarna och spelarna kan mig. Stommen kan redan momenten och reglerna och de kan i sin tur visa för de nya spelarna. Det är fascinerande att se hur de svenska spelarna förvandlas från svärmorsdrömmar till stora elaka vinnarskallar på planen, skrattar Svensson.

John Brändmark skulle kunna räknas till den svenska stommen men han gjorde en två säsonger lång utflykt till Köping Stars och har först nu vänt åter till Borås Basket.
– John Brändmark passar bra in i laget. Hans basket-IQ, både offensivt och defensivt, tillhör toppskiktet i SBL. Sedan är han en modern, två meter lång, positionslös spelare, som är lätt att använda lite överallt. Dessutom är John från Borås och lokal anknytning är viktigt, tycker Svensson.

Det är vida känt att Henrik Svensson brukar vilja lägga Borås Basket i en underdogposition. Hur blir det i år
– Personligen ser jag alltid mig själv som underdog. Förra säsongen scoutade jag spelare med Euroleague-erfarenhet, samtidigt känns det inte som det var så länge sen jag låg på luftmadrass på en ungdomsturnering. Med tre nya spelare som ersätter våra tre ledande poänggörare kommer det att ta tid. Vi har potentialen att bli riktigt bra men det är flera lag ser väldigt vassa ut. I Luleå har de sina NBA-värvningar, i Södertälje har de bröderna Gaddefors och i Jämtland har Pecka Johansson rustat med många bra spelare, tycker Svensson.

Intervjun ska avrundas men innan dess får vi veta lite om coach Svenssons planer inför eftermiddagen och kvällen.
– Jag måste förbereda träningen. Det blir försvarsspel i två timmar, med mig gapandes. Annars är torsdagskvällar vikta för Euroleague. Då unnar jag mig hamburgare, pommes frites och två burkar cola, säger Svensson, och man kan känna hur han ser fram emot det.

Text: Magnus Stråhle

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
10 oktober: Svenska spelare ska bära Jämtland till framgång
9 oktober: Kaptenen närmar sig comeback: “Planen håller”
8 oktober: Köping förbereder för alla scenarion
7 oktober: Tränarens hyllning till staden
6 oktober: Så vann Norrköping fansens hjärtan igen
5 oktober: ”Vi vill vara med i toppen”
4 oktober: Osjälviskt och snabbt Nässjö att vänta
3 oktober: Succétränarens resa från botten till toppen
2 oktober: Fryshusets plan – fokus på unga spelare
1 oktober: Schüberg vill motbevisa sina tvivlare
30 september: SBL:s veterancoach siktar högt
29 september: “Det är som att jag är mina lagkamraters pappa”
28 september: Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget