Fotograf: Jörgen Jarnberger / Bildbyrån

Kaptenen närmar sig comeback: “Planen håller”

Fredrik “The Fredder” Andersson går i väntans tider, både vad gäller comebacken på basketplanen och att han inom kort ska bli pappa för första gången. Det och mycket annat berättar Borås Baskets lagkapten om i en intervju med SBL Herr.

Nedräkningen kan börja – idag är det endast 9 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på klubbarna, spelarna och tränarna. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag har turen kommit till Borås Baskets lagkapten Fredrik “The Fredder” Andersson!

När jag når Fredrik Andersson på telefon har han precis ätit lunch med sin pappa Håkan och väntar in tiden för dagens knä-rehabilitering. En rehab som “går rätt bra”, enligt Andersson själv.
– Visst trodde jag att jag skulle vara igång lite mer på basketplan vid den här tiden. Men samtidigt säger sjukgymnasten att det inte behövs så mycket mer innan jag ska kunna delta rätt mycket mer. Planen att komma tillbaka kring nyår håller än, menar Fredrik Andersson.

Som lagkapten och kulturbärare är det givetvis lite speciellt att inte finnas med på planen som de andra spelarna. Att dessutom veta att man inte kommer spela en stor del av kommande säsong gör det hela extra svårt. Men i och med att Andersson varit långtidsskadad förut kan han dra nytta av erfarenheter.
– Den gången upplevde jag att det blev ett avstånd mellan mig och övriga i laget. Mest på grund av mig själv. Att jag är medveten om det den här gången gör att det blir lättare för mig att komma in i spelet senare. Jag har mycket kontakt med coacherna, stämmer av med spelarna vad de tänker eller bekymrar sig för och sånt, förklarar Andersson.

Kaptenskapet på planen, innan Andersson själv är tillbaka i speldugligt skick, är inget som spelarna hunnit diskutera ännu. Men Andersson har givetvis iakttagit utvecklingen från sidan.
– Vi har en del spelare som har varit med rätt länge och som på något sätt blir naturliga ledare. Det märks också att vi har högre i tak nu än för några år sedan. Simon Gunnarsson tog lite större ansvar under turneringen i Köping. William Gutenius och Ludde Johansson visar de tendenserna på träning, säger Andersson.

Borås Basket utsågs till svensk mästare då laget ledde serien när den avslutades i mars på grund av Corona-pandemin. Man kan undra hur det står till med motivationen efter en sådan framgång.
– Jag vill påstå att det inte är många i laget som upplever att vi vann guldet. Jag tror vi har mer motivation från finalförlusten mot Södertälje för två år sedan faktiskt. Sedan tycker nog alla i truppen att vi var bästa laget och att vi skulle ha vunnit slutspel och final 2020, hävdar Andersson.

Elvar Fridriksson, Marcus Tyus och Zac Cuthbertson lämnade klubben under sommaren. In kom istället Marek Klassen, Avery Woodson och Jeremy Harris – en ny kanadensare och två nya amerikaner. Hur funkar de i Borås Basket hittills.
– Det var lite kämpigt första två veckorna. Trots att man är med om detta år efter år så hinner man glömma hur frustrerande det är. Laget går från att vara sammansvetsat i mars till att börja om från noll med nya spelare i augusti. Vi som varit här tycker att det är väldigt enkla grejer som inte fungerar med de nya. Men de 2-3 senaste veckorna har framför allt Klassen, Woodson och Harris gått framåt väldigt mycket. Så jag är optimistisk, säger Andersson.

Boråsaren John Brändmark är tillbaka i moderklubben efter ett par år i Köping Stars. En enkel lösning är kanske att Brändmark ersätter skadade Andersson rakt av?
– Jo, många utifrån ser det så. Men detta handlar om John Brändmark och ingen annan. Han gör sin grej, med sina kvaliteter. Jag hoppas att John inte hamnar i det “fack” han var i innan flytten till Köping. Han ska ta för sig mer, han har mer att ge nu, tycker Andersson.

Inte långt efter SBL-premiären är det dags för “The Fredder” att bli pappa för första gången.
– Det börjar verkligen närma sig. Min sambo Rebecca har tre pass kvar på jobbet innan hon går hem. Allt ser bra ut och barnet är planerat att födas den 29 november. Det kommer att vara några intensiva månader med väldigt mycket adrenalin – att bli pappa efter nio månaders väntan och sedan comeback på basketplanen efter nästan ett år.

Text: Magnus Stråhle

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
8 oktober: Köping förbereder för alla scenarion
7 oktober: Tränarens hyllning till staden
6 oktober: Så vann Norrköping fansens hjärtan igen
5 oktober: ”Vi vill vara med i toppen”
4 oktober: Osjälviskt och snabbt Nässjö att vänta
3 oktober: Succétränarens resa från botten till toppen
2 oktober: Fryshusets plan – fokus på unga spelare
1 oktober: Schüberg vill motbevisa sina tvivlare
30 september: SBL:s veterancoach siktar högt
29 september: “Det är som att jag är mina lagkamraters pappa”
28 september: Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget