Fotograf: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Tränarens hyllning till staden

Joakim Källman hade en tydlig önskan när han tog över Nässjö Basket: utveckla unga svenskar. Här berättar Källman om klubbens roll som språngbräda – och hyllar basketstaden Nässjö.
– Man märker verkligen att folk bryr sig, säger den 31-årige tränaren.

Nedräkningen kan börja – idag är det endast 11 dagar kvar! Söndagen 18 oktober är det äntligen premiär för SBL Herr. I en stor artikelserie inför ligastarten tar vi temperaturen på spelarna, tränarna och klubbdirektörerna i varje klubb. Häng med här på sblherr.se varje dag fram till premiären – idag är det dags för Nässjö Baskets tränare Joakim Källman!

Nässjö är den lilla staden med ett stort basketintresse. När Nässjö Basket spelar hemmamatcher kokar nästan alltid sporthallen – och hemmapubliken gör det till en av de svåraste bortaresorna för övriga SBL-lag.
– Jag gjorde fyra år som assisterande coach i Norrköping tidigare och då kände man alltid att Nässjö var det tuffaste stället att spela på som bortalag. Det är en liten hall, mycket människor och folk som verkligen bryr sig, säger Nässjö Baskets tränare Joakim Källman.

Intresset bland stadens invånare märks av varje dag. Och det är en situation som Joakim Källman, 31, trivs med.
– Nässjö som stad är fantastisk. Man går på stan och blir igenkänd. Alla vet vilka Nässjö Basket är och man behöver representera klubben i alla lägen. Det är något som jag verkligen trivs med, säger Källman.

Har du något exempel?
– När man träffar folk på Ica eller går och klipper sig och får prata basket. Alla spelare och tränare blir lite lokalkändisar eftersom basketen är den största saken i den här stan.

Genom åren har Smålandsklubben fungerat som en språngbräda för många unga spelare som vill klättra på karriärstegen. Landslagsspelaren Alexander Lindqvist, amerikanen Auston Barnes, Felix Terins och Daniel Johansson är några exempel.

Och det var ett av Joakim Källmans krav när han skrev på ett treårskontrakt med Nässjö förra sommaren. Att det arbetet skulle fortsätta och fördjupas.
– Det var en av premisserna som jag ville ha. Att vi ska lyfta fram unga svenska spelare och hjälpa dem att ta sig till nästa nivå. Precis som Felix Terins gjorde året innan jag kom hit och som Danne Johansson gjorde förra säsongen, säger Källman.

Det är alltså en medveten satsning?
– Ja, det är en uttalad strategi. Jag tror att det är där vi, än så länge, är budget- och föreningsmässigt i jämförelse med de övriga lagen i ligan. Jag trivs med den uppgiften och det är en av anledningarna till att jag vill coacha här.

Några spelare som Joakim Källman och coachstaben hoppas ska göra liknande resor är bland andra Nässjö-sonen David Höök och forwarden Craig Lecesne.
– David har sett jättebra ut på försäsongen och det ska bli skitroligt att se honom i år. Vi tror jättemycket på honom. Nässjö-publiken kan förvänta sig stora saker.

Han fortsätter:
– Craig kom in i mitten av förra säsongen har inte haft den här typen av roll tidigare. Det blir kul att se honom ta större ansvar när han varit med under hela försäsongen. Han kan nog blomma ut ordentligt.

Vad krävs för att lyckas med det?
– Det är mycket arbete som ligger bakom att utveckla dessa spelare. Individuellt, taktiskt och fysiskt – allt möjligt för att de ska kunna ta de här kliven. Då kan vi som lag prestera bättre och vi som klubb får lättare att locka duktiga spelare till oss i framtiden.

Text: Max Wiik

 

TIDIGARE ARTIKLAR i SERIEN:
6 oktober: Så vann Norrköping fansens hjärtan igen
5 oktober: ”Vi vill vara med i toppen”
4 oktober: Osjälviskt och snabbt Nässjö att vänta
3 oktober: Succétränarens resa från botten till toppen
2 oktober: Fryshusets plan – fokus på unga spelare
1 oktober: Schüberg vill motbevisa sina tvivlare
30 september: SBL:s veterancoach siktar högt
29 september: “Det är som att jag är mina lagkamraters pappa”
28 september: Förändringarna som ska lyfta Södertälje i längden
27 september: Nyckelroll för Dawit att vänta i Umeå
26 september: Nya arenan har lyft Jämtland
25 september: Kaptenens varning till motståndarlagen
24 september: ”Vi kommer inte att vara rädda för att ta skott tidigt på klockan”
23 september: Mosesson vet vad som krävs för att nå final
22 september: Balibrea redo att ta Umeå till nästa nivå
21 september: Pahlmblad tackar tränaren för offensiva lyftet

Dela inlägget